Importanta magneziului si simptomele deficientei lui
Magneziul este un mineral esential pentru mentinerea echilibrelor biochimice si, implicit, a sanatatii intregului organism. Aproximativ 65% din magneziu se gaseste la nivelul oaselor, restul fiind stocat la nivelul tesuturilor si organelor. Din ce in ce mai multa atentie este data acestui mineral deoarece in urma cercetarilor recente s-a demonstrat importanta magneziului in functionarea optima a aparatului cardiovascular, a rinichilor si a muschilor.
25.11.2011
Timp estimat de citire:
2 minute, 33 secundeUn nivel adecvat de magneziu este un factor protector pentru o serie de boli ca diabetul, astmul, cancerul si valvulopatiile cardiace.
Rolul magneziului in organism
• Magneziul este implicat in producerea de energie si in mentinerea echilibrelor metabolice, fiind cunoscut faptul ca acesta participa in organism la peste 300 de reactii biochimice pe post de catalizator.
• Participa la sinteza proteinelor si a acizilor nucleici.
• Magneziul joaca un rol extrem de important in relaxarea musculara, fiind astfel un mineral esential pentru sportivii de performanta. De asemenea, magneziul este implicat in prevenirea crampelor si a spasmelor musculare.
• La nivel celular, magneziul este responsabil pentru functionarea corecta a pompelor de sodiu si potasiu, influentand astfel in mod pozitiv influxurile electrice din organism.
• Studii recente in domeniul cardiologiei au demonstrat ca magneziul este un mineral extrem de important pentru mentinerea sanatatii muschiului cardiac.
•Pe langa contributia adusa functiei cardiace, magneziul joaca un rol important si in reducerea tensiunii arteriale, prin diminuarea constrictiei si a spasmului vascular. Si nu in ultimul rand protejeaza vasele prin scaderea colesterolului din sange, impiedicand formarea placilor de aterom.
•Este un mineral necesar pentru sinteza si secretia parathormonului (hormon implicat in homeostazia calciului si a fosforului cu mentinerea in limite normale a raportului dintre acestia).
• Magneziul este esential pentru un sistem nervos sanatos si pentru reducerea impactului negativ al stresului zilnic asupra acestuia.
•Atenueaza simptomele suparatoare ale sindromului premenstrual.
Cand apare deficitul de magneziu
Un nivel scazut de magneziu poate sa fie consecinta alcoolismului cronic, arsurilor severe, adminstrarii prelungite de calciu sau a diureticelor, pancreatitei acute, malnutritiei sau tulburarilor gastrointestinale de tipul varsaturilor sau diareei. De asemenea, o hipersecretie a hormonilor suprarenali, hipofizari sau tiroidieni poate duce la o crestere a eliminarii urinare de magneziu. Si nu in ultimul rand este cunoscut faptul ca in boala Crohn exista o scadere in absorbtia intestinala a magneziului, acest lucru avand drept rezultat scaderea depozitelor de magneziu din organism.
Cum recunoastem hipomagneziemia?
Simptomele deficitului de magneziu includ scaderea poftei de mancare, greata, varsaturi, oboseala si stare generala alterata. Cu cat deficitul se agraveaza, cu atat tabloului simptomatic i se adauga: crampele musculare, palpitatiile, nervozitatea si atacurile de panica, insomnia, dificultatile la inghitire, fotofobia, cefaleea, senzatia de furnicaturi si chiar cresterea tensiunii arteriale.
Pentru a evita deficitul de magneziu trebuie acordata o atentie deosebita alimentatiei. Surse importante de magneziu sunt cerealele, plantele verzi (clorofila este bogata in magneziu), nucile si semintele, bananele, laptele si iaurtul. In cazul in care simtomele nu se remit, chiar si in urma unei diete bazate pe alimente bogate in magneziu se poate recurge la suplimentarea medicamentoasa sub atenta indrumare a medicului.
Dr. Alin POPESCU
Medic primar medicina sportiva
www.dralinpopescu.ro
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024