Importanța sănătății intestinale
Bacteriile și alți microbi din intestin ajută la digestia alimentelor și pot susține sănătatea imunitară, a inimii și a creierului, printre alte beneficii. Organismul uman este populat de trilioane de bacterii, virusuri și fungi. Ele sunt cunoscute în mod colectiv sub numele de microbiom.
25.10.2024


Timp estimat de citire:
3 minute, 35 secundeÎn timp ce unele bacterii sunt asociate cu boli, altele sunt de fapt extrem de importante pentru sistemul tău imunitar, inimă, greutate și multe alte aspecte ale sănătății.
Bacteriile intestinale sunt o componentă importantă a ecosistemului microbiotei din intestinul uman și joacă un rol în sănătatea umană, cum ar fi furnizarea de nutrienți esențiali, sintetizarea vitaminei K, ajută la digestia celulozei și susțin angiogeneza (procesul de formare de noi vase de sânge) și sistemul nervos enteric. Cu toate acestea, ele pot fi, de asemenea, potențial dăunătoare din cauza modificării compoziției lor atunci când ecosistemul intestinal suferă modificări anormale în lumina utilizării antibioticelor, bolilor, stresului, îmbătrânirii, obiceiurilor alimentare proaste sau stilului de viață.
Dezechilibrul bacteriilor intestinale
S-a descoperit că bacteriile intestinale sunt implicate în apariția multor boli, atunci când suferă un dezechilibru, cum ar fi:
- bolile inflamatorii intestinale – balonarea, crampele și durerile abdominale pe care le experimentează persoanele cu BII se pot datora disbiozei intestinale (dezechilibru microbian). Acest lucru se datorează faptului că microbii produc o mulțime de gaze și alte substanțe chimice, care contribuie la simptomele disconfortului intestinal. Cu toate acestea, anumite bacterii sănătoase din microbiom pot, de asemenea, îmbunătăți sănătatea intestinului. Anumite bifidobacterii și lactobacili, care se găsesc în probiotice și iaurt, pot ajuta la sigilarea golurilor dintre celulele intestinale și la prevenirea sindromului de intestin permeabil. Aceste specii pot împiedica, de asemenea, bacteriile care cauzează boli să se lipească de peretele intestinal și pot reduce simptomele BII.
- obezitate – disbioza intestinală (dezechilibru microbian) poate contribui la creșterea în greutate. Studii arată că disbioza microbiomului poate juca un rol în creșterea în greutate, dar din fericire, probioticele care ajută la menținerea unui microbiom sănătos, pot ajuta la pierderea în greutate.
- diabet – microbiomul intestinal poate ajuta la controlul zahărului din sânge și la scăderea riscului de diabet
- alte afecțiuni care pot fi indirect legate de disbioza intestinală – alergii, anxietate, astm, autism, sindromul de oboseală cronică, cancer de colon, pancreatic, depresie, boala ficatului gras (steatoză hepatică), boli neurodegenerative, artrita reumatoidă etc.
Cum putem îmbunătăți microbiomul intestinal?
- Având o alimentație variată – în special, leguminoasele, fasolea și fructele conțin multe fibre și pot duce la creșterea bifidobacteriilor sănătoase.
- Adăugând în dietă alimente fermentate precum iaurtul, varza murată și chefirul care conțin toate bacterii sănătoase, în principal lactobacili și pot reduce cantitatea de specii care cauzează boli intestinale.
- Limitați aportul de îndulcitori artificiali – cercetările au arătat că îndulcitorii artificiali precum aspartamul cresc zahărul din sânge prin stimularea creșterii bacteriilor nesănătoase, precum Enterobacteriaceae în microbiomul intestinal.
- Consumați alimente prebiotice care stimulează proliferarea bacteriilor sănătoase. Alimentele bogate în prebiotice includ anghinare, banane, sparanghel, ovăz și mere.
- Alăptați cel puțin șase luni – alăptarea este foarte importantă pentru dezvoltarea microbiomului intestinal.
- Consumați cereale integrale care conțin o mulțime de fibre și carbohidrați benefici, cum ar fi beta-glucanul, care sunt digerați de bacteriile intestinale pentru lupta împotriva obezității, riscului de cancer, diabet și alte tulburări.
- Consumați alimente bogate în polifenoli – compuși vegetali care se găsesc în vinul roșu, ceaiul verde, ciocolata neagră, uleiul de măsline și cerealele integrale. Ele sunt descompuse de microbiom pentru a stimula creșterea sănătoasă a bacteriilor.
- Luați un supliment de probiotice – bacterii vii care pot ajuta la restabilirea intestinului la o stare sănătoasă după disbioză.
- Luați antibiotice numai atunci când este necesar – antibioticele ucid multe bacterii rele și bune din microbiomul intestinal, contribuind posibil la creșterea în greutate și la rezistența la antibiotice. Prin urmare, luați antibiotice numai atunci când este necesar din punct de vedere medical.

Medic specializat în cancer colorectal: „Iată 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată”
25.03.2025