In forma maxima cu dieta multicolora
Kilogramele in plus refuza sa dispara, iar curele de slabire restrictive, cu multe reguli de urmat si calorii de numarat, iti dau fiori? Adopta fara ezitare dieta multicolora! Este un regim alimentar variat si jucaus, exact pe potriva persoanelor expansive si creative ca tine.
05.05.2016
Timp estimat de citire:
3 minute, 12 secundeAsa cum ii spune si numele, dieta multicolora este despre arta folosirii ingredientelor de diferite culori pentru a compune meniuri echilibrate si energizante. Ideea ii apartine medicului american David Heber, director fondator al Centrului pentru Nutritie Umana UCLA, si a fost prezentata pe larg in cartea „What color is your diet?” („Ce culoare are dieta ta?”), pe care a scris-o impreuna cu dieteticianul Susan Bowerman.
Pe lânga fructe si legume, in dieta multicolora e admis consumul de proteine slabe (albus de ou, soia, peste salbatic, fructe de mare, carne alba de pasare, lactate cu continut redus de grasime); grasimi sanatoase (ulei de masline, avocado, seminte si nuci); fibre (cereale integrale, leguminoase); condimente si ierburi aromatice.
Ghidul culorilor
Principiul de baza al dietei multicolore este acela de a consuma cât mai multe produse alimentare viu colorate, fructe si legume in special, pentru a oferi organismului intreaga gama de substante nutritive si antioxidante de care are nevoie pentru a functiona la parametri optimi. Pentru a simplifica lucrurile, dr. Heber a impartit alimentele in sapte grupe cromatice, dupa cum urmeaza:
Rosu – reprezentative pentru aceasta categorie sunt rosiile, pepenele verde si grepfrutul rosu, datorita concentratiei mari de licopen. Este un tip de carotenoid cu proprietati antioxidante exceptionale, care intervine inclusiv asupra reducerii riscului de aparitie a cancerului, dar si a afectiunilor pulmonare si a celor de inima.
Rosu / Violet – fac parte din aceasta grupa sfecla, capsunele, zmeura, merele rosii, vinetele, strugurii negri, vinul rosu, prunele, afinele, murele, coacazele si alte vegetale in aceste nuante intense, fapt ce demonstreaza prezenta consistenta a antocianinelor, substante care intârzie imbatrânirea celulara.
Portocaliu – cap de lista pentru aceasta culoare sunt morcovii, mango, caisele, dovleacul, cartofii dulci, catina. Vorbim de alimente bogate in alfa si beta-caroten, care au o contributie importanta la imbunatatirea comunicarii intracelulare, la repararea ADN-ului si in protectia anticancer.
Portocaliu / Galben – sunt incluse aici ananasul, portocalele, mandarinele, lamâile, piersicile, papaya, nectarinele si alte fructe furnizoare de vitamina C si beta-criptoxantin. Acesta din urma este un pigment din numeroasa familie a carotenoidelor care ajuta la combaterea bolilor inflamatorii.
Galben / Verde – regasim in aceasta categorie spanacul, salata verde, mazarea verde, avocado, porumbul galben, penenele galben si alte fructe si legume care au aceste doua culori. Toate acestea sunt surse de luteina si zeaxantina, doua substante cu rol esential in mentinerea sanatatii ochilor, prin prevenirea cataractei si a degenerescentei maculare asociate vârstei.
Verde – este o grupa mai restrânsa, formata doar din broccoli, napi si varza (creata, de Bruxelles etc.). Acestea contin sulforafan, izotiocianat si indol-3-carbinol, un trio anticancer redutabil, care, de asemenea, permite extinderea mecanismelor de detoxifiere ale corpului, cu multiple beneficii pentru activitatea organelor interne.
Alb / Verde – ceapa, usturoiul, telina, ceapa verde, vinul alb, andivele, apio, prazul si alte alimente care au in compozitie alicina, cu proprietati antitumorale, dar si flavonoide, precum quercetina si kaempferol, cu efecte antiinflamatoare, antivirale si anticancer.
Cum functioneaza
Pentru a te bucura de toate beneficiile dietei multicolore, printre care si scaderea in greutate, manânca in fiecare zi câte o portie din fiecare culoare. O portie, conform dr. Heber, inseamna o cana, daca alimentul este crud, respectiv ½ de cana, in cazul in care acesta este gatit.
Alimentele au diverse culori nu doar pentru a ne bucura ochiul, ci pentru ca diversele substante nutritive si antioxidante care se regasesc in structura lor au culori variate. Tocmai de aceea, e important sa mâncam cât mai colorat in fiecare zi.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024