In Postul Pastelui, fii in forma maxima cu lapte si branza de soia
Soia si-a castigat la noi o reputatie proasta cand, in anii ’80, salamul de soia era respins de populatie. In aceeasi perioada, mai multe tari vestice o considerau o adevarata delicatesa.Problema consta in faptul ca acel salam era pregatit din soia furajera, resturi de carne si aditivi alimentari – o combinatie complet nesanatoasa. Cei care sunt preocupati astazi de alimentatia corecta consuma frecvent produse obtinute atent din soia pentru ca ea are o compozitie asemanatoare celei a carnii, insa nu este si daunatoare sanatatii. S-a observat in timp ca acele persoane care consuma frecvent produse obtinute din soia nu sufera de boli precum cancer, ateroscleroza, accidente vasculare sau ca numarul celor afectati este simtitor mai mic.
01.04.2008
Timp estimat de citire:
2 minute, 49 secundeCe contine ?
Soia contine vitamine (A, B, D, E, F), minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, sulf etc.) si izoflavone – substante care cresc imunitatea organismului, impiedica dezvoltarea celulelor canceroase (mai ales in cazul cancerului de prostata sau al celui mamar) si regleaza circulatia sangvina. Cele mai eficiente produse pentru mentinerea sanatatii sunt laptele de soia, iaurtul si tofu (branza de soia). Produsele obtinute din soia asigura necesarul zilnic de minerale si vitamine. Au efect energizant, remineralizeaza organismul si echilibreaza functionarea celulara. Daca e sa comparam o cantitate similara de carne si de soia, vom observa ca soia contine un nivel dublu de proteine, are la fel de multa lecitina cat galbenusul unui ou si este bogata in fibre.
Laptele de soia
Este un aliment care se poate cumpara ca atare din magazine, mai ales in perioadele de post din an, dar el poate fi preparat si in casa. Se ia 1 kg de seminte de soia care se lasa la inmuiat in apa cu sare dupa gust timp de 12-18 ore. Se obtine o pasta care trebuie trecuta prin masina de tocat asa incat sa capete finete. Ea se combina cu 4 l de apa si se amesteca treptat intr-un vas, la temperatura camerei, aproape 1 ora. Lichidul se strecoara printr-un tifon si daca este nevoie se repeta operatiunea. Se mai adauga putina sare si se pune la fiert cateva minute. Laptele astfel obtinut are gust de mazare si daca nu este pus la rece rezista numai 12 ore. Persoanele care sufera de intoleranta la lactoza pot consuma fara grija laptele de soia. De asemenea, el este recomandat si varstnicilor.
Branza de soia (tofu)
Pe langa faptul ca multi o considera o adevarata delicatesa, branza de soia contine substante necesare organismului: proteine vegetale, aminoacizi, calciu si fosfor, lecitina etc. Acestea contribuie la o digerabilitate crescuta, la protectia pielii, imbunatatirea memoriei, la eficientizarea luptei impotriva osteoporozei si cancerului. Ea poate sa scada valoarea colesterolului in cazul persoanelor care sufera din cauza acestei probleme (tot ele sunt sfatuite sa slabeasca pe motive medicale).
Ale produse
- Carnea de soia poate inlocui cu succes carnea animala in foarte multe retete traditionale, mai putin in cazul piftiei (nu contine colagen).
- Granulele de soia se folosesc pentru obtinerea de pateuri, icre etc.
- Mezelurile din soia sunt gustoase dar nu sunt recomandate pentru ca ele contin aditivi alimentari.
- Sosurile de soia se servesc cu orez
- Faina de soia poate fi combinata cu faina de grau pentru obtinerea unor produse de patiserie (sunt recomandate suferinzilor de diabet).
Atentie!
Soia obtinuta din culturi modificate genetic este ilegala in Romania de la 1 ianuarie 2007. Este indicat sa n-o consumati chiar daca nu se stie cu exactitate daca este sau nu daunatoare sanatatii.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024