Indicele glicemic al fructelor si legumelor de primavara
Fructele contin vitamine, minerale, antioxidanti si fibre, dar si o cantitate deloc de neglijat de glucide (zaharuri). Astfel, daca aveti diabet zaharat, trebuie sa aveti grija la cantitatea de fructe pe care o consumati, dar si la tipul acestora.
28.03.2021


Timp estimat de citire:
2 minute, 30 secundeIn plus, persoanele cu diabet trebuie sa evite fructele procesate de tipul: sucuri (indiferent ca au adaos de zahar sau nu), smoothie-uri, fructe deshidratate sau confiate, compoturi sau gemuri, pentru ca acestea vor duce la cresteri mai mari ale glicemiei.
Indicele glicemic este o metoda de clasificare a alimentelor de la 0 la 100 pe baza modului in care acestea influenteaza nivelul glicemiei. Un indice glicemic mai mare indica alimentele care vor determina o crestere mai mare si mai rapida a glucozei din sange in comparatie cu alimentele cu indice glicemic mai mic. Persoanele cu diabet zaharat (fie tipul 1, fie tipul 2) pot beneficia de diete bazate pe alimente cu indice glicemic scazut, deoarece acestea ajuta la controlul glicemic si, in plus, pot reduce rezistenta la insulina.
O valoare a acestui indice de 55 sau mai mica este considerata scazuta, intre 56 și 69 medie, iar peste 70 ridicata.
Primavara este o perioada excelenta pentru a va bucura de fructele si legumele de sezon, iar o proprietate importanta a acestora este ca au indicele glicemic scazut.
In continuare va vom prezenta cateva dintre fructele si legumele care apar in acest anotimp.
- Ridichile, pe langa faptul ca au calorii putine, au un indice glicemic mic (de 15) si un continut scazut in carbohidrati (3-4%), ceea ce le face ideale pentru consum, ca atare sau in salate.
- Capsunile aduc multe beneficii organismului (sunt bogate in vitamina C si antioxidanti), si au un indice glicemic scazut (41).
- Merele verzi se incadreaza si ele la fructele cu indice glicemic mic (35), iar prin continutul bogat in fibre (continute in coaja) ajuta la detoxifierea organismului.
- Ciresele au indicele glicemic 25. Consumul acestor fructe are efecte antiinflamatorii si, in plus, va pot ajuta daca aveti insomnie, fiind bogate in melatonina.
- Caisele au indicele glicemic 34, si sunt bogate in potasiu, vitamina A, C si E, fiind utile (printre altele) in mentinerea sanatatii pielii.
- Corcodusele contracareaza constipatia, iar prin continutul bogat in antioxidanti si potasiu pot sa scada riscul de boli cardiovasculare. Indicele lor glicemic este 40.
- Spanacul este considerat de nutritionisti un „superaliment” deoarece acesta aduce beneficii sanatatii ochilor, ajuta la prevenirea cancerului si reduce nivelul tensiunii arteriale. Spanacul are un indice glicemic de 15 si contine un antioxidant numit acid alfa-lipoic, care ajuta la cresterea sensibilitatii la insulina si poate preveni simptomele date de neuropatia diabetica periferica.
- Salata verde este indicata in detoxifierea organismului, iar indicele ei glicemic este 15.
- Rucola contine putine calorii, dar este bogata in minerale si vitamine, iar in Egiptul antic era considerata a avea proprietati afrodisiace. Ca si salata verde, are un indice glicemic de 15.
- Urzicile au fost folosite inca din antichitate pentru efectul lor antiinflamator. Indicele glicemic al urzicilor este 15.
Sparanghelul, mai rar folosit in bucataria romaneasca, este detoxifiant si antiinflamator. Indicele lui glicemic este 15, deci puteti sa il consumati fara probleme in salata sau gatit la cuptor.

Făina de tapioca: ce este, beneficii și utilizări
03.04.2025