Indicele si incarcatura glicemica – instrumente utile in managementul greutatii
Indicele glicemic este o valoare desemnata sa arate cat de rapid sau cat de lent creste nivelul zaharului din sange (glicemia) in urma consumului alimentelor. Un nivel prea mare de glucoza in sange este nesanatos, iar in situatii extreme poate duce la orbire, insuficienta renala sau boli cardiovasculare.
07.12.2017
Timp estimat de citire:
3 minute, 46 secundeConsumul alimentelor cu indice glicemic (IG) scazut ajuta la eliberarea lenta si constanta a glicemiei, ceea ce reprezinta un avantaj pentru sanatatea ta. Cele cu indice glicemic ridicat determina cresterea rapida a glicemiei. O dieta bazata pe mancaruri cu IG scazut poate ajuta substantial la mentinerea greutatii, pe cand alimentele cu IG crescut sunt utile pentru a-ti recupera energia pierduta in urma efortului sportiv. Alergatorii de distanta lunga consuma deseori astfel de mancaruri pentru a-si creste nivelul glicemiei, pe cand persoanele cu pre-diabet sau diabet trebuie sa se concentreze pe alimente cu IG scazut. De ce? Pacientii cu diabet de tip I si o parte dintre cei cu diabet de tip II nu pot produce suficienta insulina – care ajuta la echilibrarea glicemiei – ceea ce inseamna ca e foarte posibil sa aiba un exces de glucoza in sange. Astfel, eliberarea constanta si lenta a glucozei in urma consumului de alimente cu IG scazut poate tine sub control nivelul zaharului din sange.
Indicele glicemic important, dar insuficient
Indicele glicemic nu este suficient pentru a explica intregul mecanism care provoaca fluctuatiile glicemiei. Ce nu ne spune aceasta valoare este cat de mult poate creste glicemia in momentul in care consumi un anumit aliment, lucru partial determinat de cati carbohidrati contine o portie de alimente. Pentru a intelege clar efectul alimentelor asupra nivelului glicemiei, trebuie sa stii cat de rapid determina acestea cresterea nivelului glucozei din sange, dar si cantitatea de glucoza pe care o contine. O valoare separata, numita incarcatura glicemica, iti arata acest lucru.
Senzatia de foame poate fi un dusman redutabil al regimurilor de slabit. Te poate face sa renunti la dieta sanatoasa, sa mananci necontrolat si sa ai stari de slabiciune si nervozitate. Daca tii o dieta de slabit si senzatia de foame nu iti da pace, opteaza pentru ApetitSlim si te vei bucura si de alte proprietati benefice pe care acest produs le are, printre care mentinerea constanta a nivelululi glicemiei, stimularea metabolismului, imbunatatirea imunitatii.
Cum aflam ce incarcatura glicemica are un aliment
Incarcatura glicemica se calculeaza inmultind cantitatea de carbohidrati exprimata in grame cu valoarea IG si apoi impartind la 100. O incarcatura glicemica de 10 sau mai putin este considerata scazuta, pe cand una de 20 sau mai mult este considerata ridicata. Pepenele verde, spre exemplu, are un IG ridicat, de 80, insa o portie de pepene verde are atat de putini carbohidrati (6 grame), incat incarcatura glicemica este de doar 5.
Ca urmare a unui stil de viata sedentar sau a curelor de slabire repetate rata metabolismului poate sa scada. Astfel, apar kilogramele in plus, stratul adipos creste in volum, se dezvolta celulita si apare retentia de apa. Pentru a impulsiona metabolismul sa arda grasimi, alege LipidoSlim si poti avea corpul pe care ti-l doresti. LipidoSlim este un supliment alimentar ce contine crom si extracte din fructe (de zmeur, cu continut ridicat de cetone, de portocal-amar si Acai), frunze (ceai verde) si seminte (Guarana). Poate ajuta la mentinerea constanta a valorilor glicemiei, la cresterea vitalitatii si capacitatii de concentrare.
Iata un tabel care sa va ajute sa va orientati in privinta indicelui glicemic si a incarcaturii glicemice.
Aliment |
Indice glicemic/100 g |
Portie (g) |
Incarcatura glicemica/portie |
PAINE SI PATISERIE | |||
Prajitura cu banana, fara zahar | 55 | 60 | 12 |
Pandispan | 46 | 63 | 16 |
Briose cu mar | 44 | 60 | 13 |
Covrigei simpli | 72 | 70 | 25 |
Chifla pentru hamburger | 61 | 30 | 9 |
Paine de secara | 56 | 30 | 7 |
Paine din grau integral | 58 | 30 | 12 |
Paine din faina alba | 75 | 30 | 11 |
CEREALE PT. MICUL DEJUN | |||
Fulgi din cereale integrale | 44 | 30 | 9 |
Fulgi din cereale cu ciocolata | 77 | 30 | 20 |
Fulgi din cereale cu stafide | 61 | 30 | 12 |
Fulgi de porumb | 81 | 30 | 20 |
Gris cu lapte | 66 | 250 | 17 |
Musli | 56 | 30 | 10 |
Pufarine | 80 | 30 | 17 |
CEREALE | |||
Orez decorticat | 25 | 150 | 11 |
Orez alb | 72 | 150 | 29 |
Orez basmati prefiert | 63 | 150 | 26 |
Orez brun gatit la abur | 50 | 150 | 16 |
Quinoa | 53 | 150 | 13 |
Bulgur | 47 | 150 | 12 |
BISCUITI SI NAPOLITANE | |||
Biscuiti din Graham | 74 | 25 | 13 |
Napolitane cu vanilie | 77 | 25 | 14 |
Biscuiti din faina alba | 64 | 25 | 10 |
PASTE | |||
Macaroane | 50 | 180 | 24 |
Spaghete din faina alba | 46 | 180 | 22 |
Spaghete din faina alba fierte 20 min. | 58 | 180 | 26 |
Spaghete integrale | 42 | 180 | 17 |
LACTATE | |||
Inghetata simpla | 62 | 50 | 8 |
Lapte integral | 31 | 250 ml | 4 |
Lapte degresat | 31 | 250 ml | 4 |
Iaurt dietetic cu fructe | 33 | 200 | 11 |
DULCIURI | |||
Bomboane cu ciocolata si arahide | 33 | 30 | 6 |
Popcorn la microunde | 65 | 20 | 7 |
Chips-uri de cartofi | 56 | 50 | 12 |
Baton de ciocolata cu arahide | 51 | 60 | 18 |
FRUCTE | |||
Mar | 36 | 120 | 5 |
Banana | 48 | 120 | 11 |
Grepfrut | 25 | 120 | 3 |
Struguri | 59 | 120 | 11 |
Portocala | 45 | 120 | 5 |
Piersica | 42 | 120 | 5 |
Para | 38 | 120 | 4 |
Stafide | 64 | 60 | 28 |
LEGUMINOASE SI OLEAGINOASE | |||
Fasole gatita | 40 | 150 | 6 |
Naut | 10 | 150 | 3 |
Linte | 28 | 150 | 5 |
Boabe de soia | 15 | 150 | 1 |
Caju | 22 | 50 | 3 |
Arahide | 13 | 50 | 1 |
LEGUME | |||
Mazare | 54 | 80 | 4 |
Morcovi | 39 | 80 | 2 |
Pastarnac | 52 | 80 | 4 |
Cartofi copti | 111 | 150 | 33 |
Cartofi fierti | 82 | 150 | 21 |
Cartofi dulci | 70 | 150 | 22 |
BAUTURI | |||
Bautura carbogazoasa dulce | 63 | 250 ml | 16 |
Suc de mere fara zahar | 41 | 250 ml | 12 |
Bautura energizanta | 89 | 250 ml | 13 |
Suc de portocale fara zahar | 50 | 250ml | 12 |
Suc de rosii | 38 | 250 ml |
4 |
Stefan Stan
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024