INFLAMAȚIA GÂTULUI – specifică sezonului rece
Durerea în gât este una dintre cele mai populare probleme de sănătate cu care ne confruntăm în sezonul rece. Vremea rece, diferențele de temperatură între spațiile interioare și cele exterioare, determină expunerea organismului la infecțiile bacteriene și virale. Gâtul este, în acest caz, “primul front de atac” pentru bacterii și virusuri.
26.10.2021
Timp estimat de citire:
2 minute, 21 secundeBacterii sau virusuri?
Cum depistăm care este cauza ținând cont că simptomele sunt similare? Cel mai bine ar fi să întrebăm medicul. Gâtul roșu, mucoasa inflamată, sinusurile înfundate sunt simptome caracteristice infecției cu virus. În timp ce amigdalele inflamate acoperite cu o peliculă albicioasă, umflarea uvulei, sunt datorate bacteriilor. Infecția bacteriană poate fi însoțită de febră sub 38 ˚C.
Este important să facem distincția între tipul de infecții pentru a știi ce tratament trebuie aplicat. Infecția cu virus este, de obicei, tratată simptomatic, fără antibiotice. Aspirina și derivații săi, produsele specifice, infuziile de ierburi (salvie sau mușețel), aerosolii cu acțiune antiseptică, spray-urile sau comprimatele cu efect ușor anestezic, sunt terapii utilizate în general în cazul acestui tip de infecție.
Infecția provocată de bacterii trebuie tratată cu antibiotice din cauza efectelor periculoase pe care le poate avea asupra sănătății organismului. Să reținem că utilizarea antibioticelor fără a avea efect asupra infecției, slăbește organismul, lucru ce poate crește rezistența corpului la acțiunea lor.
Proprietățile argintului coloidal pot fi o soluție?
Numărul tot mai mare de bacterii rezistente la medicamente reprezintă o provocare serioasă pentru medicina modernă. Sunt în curs de desfășurare teste și cercetări intense în căutarea de noi soluții și metode alternative de tratare a afecțiunilor cauzate de aceste bacterii, în special a celor care nu cauzează dezvoltarea rezistenței bacteriene și posibilitatea apariției unor noi tulpini.
Rezultatele cercetărilor au fost discutate în urmă cu 7 ani în revista științifică “World Journal of Microbiology and Biotechnology” cu titlul: “Proprietățile antibacteriene ale nanoparticulelor de argint asupra anumitor bacterii rezistente la medicamente”. Noi beneficii asupra sănătății au fost găsite în utilizarea nanoparticulelor de argint – au început să fie introduse în compoziția produselor antiseptice – în special cele utilizate pentru inflamații ale gâtului, deoarece a fost confirmată eficacitatea sa asupra streptococilor.
Produsele Salviasept acut conțin nanoparticule de argint și extract uscat de lichen islandez, ingrediente cu importante proprietăți antibacteriene, antiseptice, de hidratare și reîmprospătare a mucoasei cavității bucale și a gâtului. Prin acțiunea sa, Salviasept acut ameliorează iritația gâtului asociată cu faringita, manifestată prin durere, senzație de arsură, uscăciune și dificultăți la înghițire. |
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024