Influența exercițiilor fizice asupra stimei de sine
Stima de sine este o trăsătură de personalitate în raport direct cu valoarea pe care un individ o atribuie persoanei sale. Pe linia teoriilor echilibrului, stima de sine este definită ca o funcție a raportului dintre trebuințele satisfăcute și ansamblul trebuințelor resimțite. Pe linia teoriilor comparației sociale, ea este definită ca rezultatul comparației pe care o efectuează subiectul între el însuși și alți indivizi semnificativi pentru el.
29.11.2019
Timp estimat de citire:
3 minute, 54 secundeStima de sine este rezultatul modului în care ne auto-percepem în diferite situații și în comparație cu alte persoane.
Cum influențează stima de sine psihicul
Stima de sine implică modul în care ne percepem pe noi înșine pe plan fizic, psihic, social și emoțional. În societatea actuală își fac simțită prezența multe elemente care pot duce la diminuarea stimei de sine. Comportamentul și personalitatea noastră sunt mult influențate de stima de sine pe care o avem. O persoană cu stimă de sine ridicată este mai sigură pe ea, este mai încrezătoare și emană forță. Este o persoană care va putea fi ușor în centrul atenției și va putea fi lider. Semnele stimei de sine scăzute includ vorbirea și percepția negativă față de sine, compararea la modul negativ cu ceilalți, sentimentul de inferioritate, concentrarea atenției pe scoaterea în evidență a greșelilor și ignorarea realizărilor.
Sportul și stima de sine
Știm că efectuarea unei activități fizice are un efect benefic atât pe plan fizic, cât și un efect important asupra bunăstării psihologice. Exercițiile fizice au o influență directă și ajută la creșterea stimei de sine, care se manifestă atât pe plan psihic, cât și pe cel fizic. Astfel, din punct de vedere fizic, o persoană cu un nivel optim al stimei de sine va avea o postură relaxată (umeri, brațe, expresie facială). Timbrul vocal este unul plăcut, tonul vocii este în conformitate cu situațiile date, ochii sunt expresivi, mersul este hotărât fără a fi însă agresiv.
Având o stimă de sine ridicată, dobândim mai multă încredere în noi înșine și suntem mai mulțumiți de lucrurile pe care le facem și de relațiile cu cei din jur. Inspirăm mai multă siguranță și transmitem celorlalți o imagine echilibrată.
Legătura dintre aspectul fizic și stima de sine
Un stil de viață activ are un impact pozitiv asupra oricui și va duce la creșterea stimei de sine. Oamenii cu un aspect fizic plăcut, cu o stare de sănătate bună, cu o stare psihică optimă au o stimă de sine mai ridicată decât celelalte categorii. Toate aceste aspecte se pot dobândi sau îmbunătăți prin practicarea diverselor activități fizice, atât în mediu particular, cât și în mediu organizat. De aici rezultă o categorie de persoane care sunt mai încrezătoarea în sine, au o viziune mai sănătoasă asupra viitorului, sunt mai disciplinate și sunt atente la a face lucruri aducătoare de satisfacții personale.
Putem corecta un complex
Multe persoane se confruntă cu probleme legate de complexe față de propriul corp. De multe ori, putem lucra la corectarea acestora prin practicarea unei activități sportive. Acest lucru determină din nou persoanele respective să aibă încredere în forțele proprii și să-și crească semnificativ stima de sine. Prin practicarea de activități fizice, oricine își poate crește stima de sine prin ideea că poate să ducă la bun sfârșit cu succes o anumită activitate. Acest mod de gândire va face persoana să aibă convingerea ca poate avea succes într-o activitate pe care și-a propus-o și va putea transpune acest raționament și în alte paliere ale activității ei.
Sporirea stimei de sine și a eficacității de sine prin această metodă poate fi un factor important care contribuie atât la prevenirea unor tulburări psihologice și fizice.
Cum crește sau scade stima de sine?
Stima de sine crește sau scade în funcție de cum percepem o anumită situație, în funcție de autoevaluarea de sine. Dacă aceasta e scăzută, presupune automat un nivel deficitar al autoevaluării pozitive, precum și al competențelor personale. O stimă de sine ridicată înseamnă recunoașterea propriei valori, o atitudine pozitivă față de calitățile personale, de competențe, presupune a avea încredere în capacitatea personală de a duce sarcinile la bun sfârșit și de a putea face o comparație favorabilă ție în raportul cu ceilalți.
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024