Inotul pentru cei mici, distractie cu multe beneficii
Stii probabil deja ca inotul pentru cei mici si foarte mici nu mai este doar un trend. Activitatea acvatica inca de la varste foarte fragede este recunoscuta ca avand reale beneficii pentru sanatatea si dezvoltarea micutilor.
07.03.2018
Timp estimat de citire:
3 minute, 47 secundeEste foarte interesant sa vezi cum un bebelus care inca nu vorbeste si nu merge in picioare se descurca grozav de bine in apa. Am vrut sa aflam mai multe si am stat de vorba cu Anca Grecu, doctor in educatie fizica si sport, general manager Aviatiei Wellness Center si autoarea cartii „Bebelusul tau stie sa inoate”.
Slab sau Gras: Bebelusii au unele abilitati innascute care ii fac sa iubeasca activitatile in apa. Detaliati-ne va rugam.
Anca Georgescu: Inotul reprezinta o activitate pe care o dobandim nativ, copiii stiind sa inoate inca de la nastere. Ei isi pot tine respiratia printr-un reflex innascut de la nastere si pana la varsta de 6 luni si executa miscari cu bratele si picioarele pentru a se mentine la suprafata.
Care sunt beneficiile activitatii in apa pentru copiii mici?
In cazul celor mici inotul:
- Stimuleaza dezvoltarea musculoscheletala si previne obezitatea infantila;
- Creste considerabil aptitudinile motrice ale sugarilor si copiilor. Bebelusii care participa la cursuri de educatie acvatica merg mai devreme in picioare, iar copiii mari care practica inotul devin mai constienti de propriul corp si de mediu.
- Creste capacitatea pulmonara si rezistenta la efort;
- Asigura consumul eficient al energiei, imbunatateste calitatea somnului si stimuleaza pofta pentru alimente sanatoase;
- Reprezinta o buna metoda antistres si de relaxare. Studiile arata ca si copiii, inca de la varsta de sugar, experimenteaza diverse forme de stres, pe care le exteriorizeaza prin plans, somnolenta, uneori chiar tulburari digestive. Sportul si miscarea in general se numara printre cele mai eficiente metode de a elimina stresul.
- Intareste imunitatea organismului;
De la ce varsta sunt recomandate activitatile in apa? Cu ce se poate incepe? Cand poate un bebelus invata efectiv sa inoate?
Programele de activitati trebuie adaptate pentru fiecare categorie de varsta, de la bebelusul de numai cateva zile pana la copilul de 10 ani. In functie de varsta, modul de invatare si achizitiile celor mici sunt diferite, tocmai de aceea in centrul nostru am conceput programe speciale de educatie acvatica destinate fiecarei grupe de varsta:
- Pentru bebelusii cu varsta pana la 4 luni, sedintele cuprind masaj, gimnastica si hidroterapie. Masajul si gimnastica stimuleaza circulatia sangvina si contribuie la o buna dezvoltare a musculaturii. Hidroterapia reprezinta o adevarata distractie, iar cel mic invata contactul cu apa, astfel incat dupa varsta de 4 luni sa fie pregatit pentru a intra in bazin.
- Pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 4 luni si 4 ani, programele se desfasoara in bazinul de inot si cuprind elemente de joaca si elemente didactice, astfel incat cel mic sa fie stimulat in a desfasura miscari complexe in apa. Inotul se invata prin joaca, iar copilul devine autonom si capata incredere in sine. Sedintele se pot desfasura atat individual, cat si in grup.
- Pentru copiii cu varste de peste 4 ani, sedintele dureaza 60 de minute, iar programele vizeaza insusirea tehnicilor de inot pentru stilurile craul si spate.
Inotul ajuta la crearea unor mecanisme de autocontrol si management al fricii, ajutand totodata in intelegerea si depasirea esecurilor si obstacolelor. Copiii invata sa creada in reusita personala, invata ca prin perseverenta isi pot atinge scopurile si prind gustul competitiei.
Ce conditii trebuie sa intruneasca bazinul si apa?
Filtrarea si igienizarea apei, precum si curatarea suprafetelor din jurul bazinului cu care copiii vin in contact reprezinta aspecte deosebit de importante pentru siguranta celor mici. Calitatea apei din piscina depinde 80% de gradul de filtrare. Clorul folosit in multe bazine pentru igienizarea apei poate dauna. La Baby Spa igienizarea apei se realizeaza printr-o metoda de ultima generatie – hidroliza salina. De asemenea, un confort termic optim se obtine atunci cand temperatura apei din bazin este cuprinsa intre 30 si 32 de grade, iar cea a aerului intre 35 si 37 de grade.
Sunt necesare anumite analize medicale?
Pentru a fi evitate anumite incidente in sfera sanatatii, inainte de inscrierea la cursurile de educatie acvatica sunt necesare o serie de analize medicale, acestea fiind utile atat pentru copilul in cauza, cat si pentru ceilalti care vin la bazin. Analizele medicale cerute pot fi: sumar de urina, examen coproparazitologic, exudat faringian si nazal, aviz epidemiologic de la medicul de familie.
Acest tip de miscare este recomandat inca de la nastere inclusiv in cazul diverselor patologii unde poate fi benefic. Pentru ca apa sustine greutatea corpului, miscarile in mediul acvatic nu impun cresterea presiunii in articulatii si oase, ceea ce le permite copiilor sa creasca si sa se dezvolte armonios.
Stefan Stan
De ce apare febra musculară și cum poate fi aceasta prevenită
08.07.2024