Insectele și nutrienții pe care îi pot aduce în alimentația noastră
Insectele au fost folosite ca hrană în alimentația umană încă din cele mai vechi timpuri, primele cazuri „înregistrate” de entomofagie datând între 30.000 și 9.000 î.Hr. De asemenea, consumul de insecte a fost prezent în rândul vechilor greci, romani și algerieni, în rândul aborigenilor australieni și în diferite religii (creștină, evreiască, islamică). Astăzi, insectele sunt consumate în multe zone ale globului: în țările asiatice, în special China, Thailanda, India, Africa, America și chiar Europa. În ultimii ani, interesul pentru creșterea insectelor ca hrană și furaj (peste 1900 de specii) a crescut substanțial.
11.04.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 12 secundeInsectele, hrană pentru oameni – de ce?
Interesul pentru susținerea producției și consumului de insecte este în creștere, datorită următoarelor considerații:
- Insectele ar putea reprezenta unul dintre pilonii de bază ai nutriției în viitor, datorită creșterii rapide a populației globale și a perspectivei de dublare a cererii de produse alimentare de origine animală în perioada 2000-2050. Insectele sunt o sursă bună de proteine, cu toți aminoacizii esențiali în cantități adecvate. Majoritatea insectelor comestibile conțin cantități mici de acizi grași saturați și au un conținut reprezentativ de micronutrienți . Nivelul acestor nutrienți este modulat de anumiți factori, precum alimentația insectelor, stadiul lor de dezvoltare, prelucrarea industrială etc.
- FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură de la Națiunile Unite) consideră că, până în 2025, un număr mare de persoane nu va avea o aprovizionare adecvată cu apă. Creșterea și prelucrarea insectelor implică un necesar de apă mai mic în comparație cu cel pentru animale. Unele insecte sunt tolerante la secetă (de exemplu, viermele galben de făină și viermii de făină mai mici). De asemenea, emisiile de gaze cu efect de seră sunt reduse.
- Rata de conversie a furajelor (FCR) este 1,7 pentru greier , 2,5 pentru carnea de pui, 5 pentru carnea de porc și 10 pentru carnea de vită . Astfel, greierii sunt mai eficienți decât tipurile convenționale de carne.
Consumul de insecte, sigur pentru om?
Studiile efectuate în întreaga lume, majoritatea în Europa și în Africa, au confirmat că consumul de insecte este sigur, atât timp cât măsurile preventive sunt respectate. Studiile din Europa au fost efectuate pe insecte comestibile din ferme, iar cele din Africa au fost efectuate pe insecte sălbatice. Încărcătura de microbi pentru insectele uscate și transformate in pudre este evident mai mare decât pentru cele foarte bine prăjite și fierte. Viermii și gândacii au fost studiați mai intens și, prin urmare, reprezintă insectele ideale pentru creșterea în ferme, în timp ce alte insecte, precum lăcustele, pot fi crescute în sere. Creșterea insectelor în ferme este tradițională în Thailanda, Laos și Vietnam.
Insectele comestibile sunt procesate pentru consum în mai multe moduri, mai ales prin prăjire și fierbere, urmate de uscare și congelare, uscare la soare și fierbere și păstrare și depozitare în formă frigorifică, congelată, uscată, pudră și conservată.
Autorizarea pentru consum în UE
Producția și comercializarea insectelor în Uniunea Europeană este permisă numai după autorizare ca „alimente noi”, conform unui regulament specific. În perioada 2021–2022, următoarele 3 insecte au fost deja autorizate pentru a fi introduse pe piața europeană ca alimente noi:
– Tenebrio molitor în toate stadiile de viață (vierme galben de făină)
– viermele Alphitobius diaperinus, numai ca extract proteic, în alimentele procesate
– Acheta domesticus (greier de casă)
– Locusta migratoria (lacustă călătoare).
Întrucât potențialul alergen al insectelor este cunoscut, în general, pe etichetele produselor cu insecte este amintit acest lucru, ca la orice ingredient care poate da alergii.
Calorii insecte comestibile
Numărul de calorii din insectele comestibile poate varia în funcție de tipul de insectă și de modul în care este preparată. În general, majoritatea insectelor comestibile sunt considerate a fi bogate în proteine și alți nutrienți, în timp ce sunt relativ sărace în calorii.
Iată câteva exemple de conținut de calorii în diferite insecte comestibile, pe baza unei porții de 100 de grame (nu toate aceste insecte sunt permise pentru consum în Uniunea Europeana):
- Lăcuste: aproximativ 121 de calorii
- Viermi de făină: aproximativ 206 calorii
- Greieri: aproximativ 121 de calorii
- Furnici: aproximativ 105 calorii
- Pupe de viermi de mătase: aproximativ 426 de calorii
Este important de reținut că conținutul de calorii poate varia în funcție de factori precum dimensiunea insectelor, modul în care sunt gătite sau preparate și orice ingrediente suplimentare care sunt adăugate.
Ca o recapitulare, insectele comestibile sunt o sursă bună de mai mulți nutrienți esențiali, inclusiv:
- Proteine: insectele sunt o sursă bogată de proteine, care sunt importante pentru construirea și repararea țesuturilor din organism. Diferite specii de insecte conțin cantități diferite de proteine, dar majoritatea insectelor conțin între 20% și 70% proteine din greutate.
- Grăsimi: insectele comestibile sunt, de asemenea, o sursă bună de grăsimi sănătoase, inclusiv acizi grași omega-3 și omega-6. Aceste grăsimi sunt esențiale pentru menținerea funcționării sănătoase a creierului, reglarea inflamației și susținerea sănătății inimii.
- Fibre: insectele sunt o sursă bună de fibre alimentare, care sunt importante pentru sănătatea digestivă și pot ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul.
- Vitamine: Unele insecte sunt o sursă bună de vitamine, inclusiv vitamina B12, care este esențială pentru funcția sistemului nervos și formarea globulelor roșii.
- Minerale: insectele comestibile sunt, de asemenea, o sursă bună de minerale precum fier, calciu, zinc și magneziu, care sunt importante pentru sănătatea oaselor, funcția imunitară și multe alte procese fiziologice din organism.
Este de înțeles reticența oamenilor de a consuma insecte, îndeosebi în țările unde tradiția lipsește. Aș sublinia că ele sunt perfect sigure, că au fost testate din toate punctele de vedere înainte de a fi permisă folosirea lor. Oricum, faptul că sunt permise nu înseamnă că vom fi și obligați să le consumăm iar prezența lor va fi întotdeauna marcată transparent pe eticheta produselor alimentare.
Șapte motive pentru care zahărul de cocos este o alegere mai bună decât zahărul rafinat
19.12.2024