Insuficiența cardiacă – hidratați-vă corect pentru a o putea preveni
Suntem apă în proporție de 70%, așadar hidratarea este mai mult decât esențială pentru a ne bucura de o sănătate optimă. Iar apa se pare că ajută corpul mai mult decât am fi crezut. Cercetări recente au scos la iveală că cel mai la îndemână lichid pe care îl putem consuma la discreție ajută chiar în cazurile de insuficiență cardiacă.
23.06.2022
Timp estimat de citire:
4 minute, 37 secundeUn studiu recent ne dă noi motive să nu mai găsim scuze când vine vorba de obiceiul de a bea apă frecvent. A fi mai mereu bine hidratat poate reduce riscul de a dezvolta mai târziu în viață insuficiență cardiacă, a demonstrat o echipă de cercetători.
Ce este insuficiență cardiacă?
Când vine vorba de insuficiență cardiacă, cunoscută și sub denumirea de insuficiență cardiacă congestivă, afecțiunea apare când funcția inimii de a pompa sângele încetinește față de normal. Aceasta rezultă dintr-o anomalie a inimii, care perturbă umplerea ei cu sânge sau ejectarea acestuia în timpul fiecărei bătăi.
Insuficiență cardiacă – factori de risc și cauze
Cauzele comune care duc la insuficiență cardiacă pot fi boala arterială coronariană, inclusiv infarctul miocardic (atac de cord) anterior, hipertensiunea arterială, fibrilaţia atrială – una dintre cele mai frecvente tulburări ale ritmului cardiac, boala valvulară cardiacă, dar și cardiomiopatia. Aceste afecțiuni duc la insuficiență cardiacă, schimbând structura sau modul de funcționare a inimii.
Insuficiență cardiacă – simptomatologie
Printre semnalele și simptomelele date de insuficiența cardiacă, pacienții se pot confrunta, de regulă, cu dificultăți în respirație, oboseală excesivă și picioare umflate. Problemele de respirație se vor resimți mai ales în timpul unor exerciții fizice sau în poziție culcată, fiind o cauză ce ar putea trezi persoana din somn pe timpul nopții. Orice efort fizic se va resimți și ar trebui să fie limitat, chiar și pe timpul tratamentului. De asemenea, trebuie știut că durerea toracică, inclusiv angina pectorală, nu apare ca semn de insuficiență cardiacă.
Există afecțiuni ce ar putea avea simptome asemănătoare cu cele de insuficiență cardiacă, cum ar fi obezitatea, problemele renale și hepatice, problemele cu tiroida, anemia.
Un alt lucru bine de știut este că insuficiență cardiacă nu este sinonimă cu infarctul miocardic, unde o parte a mușchiului inimii nu mai funcționează, sau cu stopul cardiac, când fluxul sangvin se oprește în totalitate.
Cum puteți preveni insuficiența cardiacă printr-o hidratare corectă?
Consumul de lichide este important pentru numeroase funcții ale corpului. Va ajuta inclusiv inima să pompeze sângele mai ușor. Iar menținerea unei bune hidratări poate încetini sau chiar poate preveni modificările inimii care duc la insuficiență cardiacă, a demonstrat un studiu condus de cercetătoarea Natalia Dmitrieva de la National Heart, Lung, and Blood Institute, parte a Institutului Național de Sănătate (NIH) din Bethesda, Maryland.
Iar recomandarea ultimelor cercetări este ca femeile să bea aproximativ 6 până la 8,5 căni (1,5 până la 2 litri) de lichide pe zi, iar bărbații – aproximativ 8,5 până la 12,5 căni (2 până la 3 litri) de lichide pe zi.
Potrivit cercetătorilor, dacă oamenii beau mai puține lichide, iar concentrația de sodiu seric crește, organismul va reține apa, apoi se vor activa acele procese ce ar contribui la dezvoltarea insuficienței cardiace.
Pentru a determina dacă hidratarea – ce a fost măsurată prin nivelul de sodiu seric din organism – ar putea fi un factor ce previne insuficiența cardiacă, în termen de 25 de ani, cercetătorii au analizat un număr impresionant de 11.000 de persoane, cu vârste între 45 și 66 de ani. Iar participanții au fost evaluați pe parcursul a 5 vizite, până la vârstele de 70, respectiv 90 de ani. Subiecții au fost împărțiți în patru grupuri în funcție de nivelul mediu individual de concentrație al sodiului seric, stabilit în cele două vizite din primii trei ani ai studiului.
Pentru fiecare grup, oamenii de știință au analizat proporția persoanelor care au dezvoltat insuficiență cardiacă și hipertrofie ventriculară stângă la vizita numărul cinci – mai exact, după 25 de ani.
Iar persoanele cu niveluri serice de sodiu la limita superioară a limitei normale – peste 143 mmol/L – au avut un risc cu 39% mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă în ultimii 25 de ani, în comparație cu cei care au avut niveluri mai scăzute de sodiu seric.
Atunci când o persoană bea mai puțină apă, corpul ei eliberează o substanță chimică numită hormon antidiuretic (ADH), numit și vasopresină, care transmite rinichilor să conserve apa și să producă un volum mai mic de urină, mai concentrată, mai explică Dmitrieva, autoarea studiului. În același timp, organismul va activa și sistemul renină-angiotensină-aldosteron, care poate contribui la creșterea tensiunii arteriale, care „este un factor major de risc cardiovascular”, a spus Dmitrieva.
Deși hidratarea poate juca un rol important pentru sănătate, de reținut este și faptul că este doar unul dintre aspectele ce pot preveni insuficiența cardiacă.
Ateroscleroza - cauze, simptome, complicații, regim alimentar
11.11.2024