Integrează ușor sportul în programul tău de slăbit
În ziua de astăzi, mulți vor să slăbească, însă când vine vorba de metoda aleasă, lucrurile sunt diferite de la om la om. Am cunoscut persoane care declară că preferă să „moară de foame” numai să nu fie nevoite să facă sport! Altele, din contră, își diminuează foarte puțin aportul caloric, în schimb își fac un plan de exerciții fizice susținute.
12.12.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 31 secundeAm fost adesea întrebată cum este mai sănătos și răspund fără niciun fel de ezitare: la dietă sau cu regim normal, sportul, mișcarea, exercițiul fizic trebuie să fie nelipsite. Cu atât mai mult dacă ai nevoie să slăbești, dar chiar și dacă silueta ta nu are nevoie de îmbunătățiri. Afirmația mea nu este una nouă sau originală, doar că, în mod curent, ea este ignorantă conștient.
Construiți pentru a ne mișcă
Ființa umană a fost construită pentru a face foarte multă mișcare. Mai mult, agonisirea hranei era asociată cu foarte mult efort fizic. Nu dau exemple exotice, din perioada de vânător-culegător (deși astăzi mulți consideră că pe atunci oamenii erau mai sănătoși), ci merg în urmă cu numai câteva decenii, când, de la preparatul pâinii, la sacrificarea și gătirea unei păsări din curte, bunicile noastre munceau o zi întreagă! Și a doua zi o luau de la capăt… Pentru cei care vin cu exemple cum ar fi acela că străbunicul mânca untură pe pâine și nu se mai îngrașă sau îmbolnăvea de inimă, îi rog să se gândească mai bine care era programul de viață al străbunicului. Să își aducă aminte cum se muncea din zorii zilei până la apus pe câmp, după care se continua acasă, cu îngrijirea animalelor din gospodărie. Și, cu riscul de a repeta ce am zis anterior, a doua zi totul se lua de la capăt…
Beneficiile sportului sunt atât de clare, încât și în orarele școlare ora de educație fizică este intercalată între alte ore foarte solicitante din punct de vedere intelectual, pentru că mișcarea, printre altele, favorizează procesele cognitive.
Musculatura dezvoltată te ajută să arzi mai multe calorii
Exercițiile fizice intense diminuează masa de țesuturi grase din organism și, în paralel, determină creșterea masei de țesuturi slabe, adică de mușchi. Este motivul pentru care, adesea, iei în greutate un kilogram sau două după o periodă de exerciții intense. Nu e cazul să te demoralizezi: este foarte, foarte bine! Țesutul muscular este un țesut extrem de activ, care „arde” intens și care îți va mari necesarul de calorii! Însuși metabolismul bazal va crește, deci vei cheltui mai mult inclusiv atunci când… stai degeaba. Să nu uităm și argumentul suprem: un corp, fie el de femeie sau de bărbat, arată mai frumos, mai tonic, mai zvelt, dacă este „lucrat” prin sport.
Dacă se evaluează cheltuielile energetice la doi indivizi de aceeași vârstă, greutate și înălțime, din care unul are un procent mai mare de țesut muscular față de celălalt, cifrele vor arată cu limpezime că „musculosul” poate mânca mai mult decât colegul, pur și simplu pentru că mușchii săi sunt mai „lacomi”.
„Alergic” la sport…
Dacă te numeri printre cei cărora nu le place să facă sport, să știi că nu ești nici o excepție, nici o problemă fără soluție. Nu toți oamenii agreează mersul la sală, la zumba, la pilates sau alergatul prin parc. Nu toți au talent la înot, tenis sau fotbal. Și, mai ales, nu toți doresc ca ceilalți să le vadă inabilitatea pe terenul de joc sau kilogramele în plus când aleargă pe bandă. De exemplu, eu mă număr printre cei care urăsc mersul la sala și pe care îi plictisesc de moarte exercițiile de gimnastică făcute acasă. Dar… de ani întregi am uitat ce înseamnă lift sau scări rulante (oriunde ar fi acestea), nu iau mașina pentru distanțe mai mici de 10-12 kilometri și îmi transport cumpărăturile numai cu ajutorul propriilor resurse fizice. Nu trece o zi, de iarnă (minus 20 de grade și viscol; grozav, ard mai multe calorii și îmi pun rezistența la încercare) sau de vară (betonul dogoreste, asfaltul s-a topit… nu e suficient ca să renunț, alții au mers prin Sahara și nu s-au dat bătuți), fără să merg în ritm alert măcar 7-8 kilometri. Și asta în zilele aglomerate, în care nu am vreme de mai mult. Nu o fac pentru a slăbi, ci pentru a ma menține, a-mi păstra sănătatea inimii, a vaselor de sânge, pentru a evita probleme obișnuite la adult, cum ar fi varicele, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat.
Alege forma optimă de mișcare pentru tine
Sunt sigură că există o mie de alte soluții de mișcare, pentru că oamenii nu sunt toți la fel. Și, în fond, nu toți trăiesc într-un oraș mare, așa cum trăiesc eu. Am prieteni mult mai sedentari, care preferă să petreacă 3 ore de două ori pe săptămâna la sală, ore în care exersează extrem de intens, ceea ce le aduce, evident, avantaje la capitolul silueta. Însă vreau să îți subliniez că exercițiile fizice făcute regulat, în mod curent, pe durata întregii săptămâni, s-au dovedit, în numeroase studii științifice, a fi mai eficiente și pentru slăbit, dar și pentru metabolism în general. Rămâne ca tu să alegi forma optimă, cea care „te aranjează”.
Dar nu uita că mișcarea nu înseamnă numai calorii arse, ci și:
- risc redus de a muri prematur;
- risc redus de a muri de inimă;
- risc redus de a face diabet;
- risc redus de tensiune arterială mare;
- reducerea tensiunii la cei care sunt deja hipertensivi;
- risc redus de cancer de colon;
- risc redus de depresie și anxietate;
- un aparat locomotor (oase, articulații, mușchi) mai sănătos;
- risc redus de accidentare prin cădere;
- o stare psihică mult mai bună.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024