Anca Surdu, dubla campioana mondiala si europeana la gimnastica aerobica
La cei 24 de ani ai sai, gimnasta Anca Surdu are un palmares impresionant. A adus Romaniei numeroase medalii la campionatele europene si mondiale de gimnastica aerobica si este un antrenor de top. Noi am vrut sa aflam mai multe despre frumoasa constanteanca si despre sportul pe care il practica cu atata pasiune. Iata ce ne-a declarat Anca!
01.06.2016
Timp estimat de citire:
5 minute, 33 secundeSlab sau Gras: Spune-ne mai multe despre sportul pe care il practici. Cum ai ajuns sa faci gimnastica aerobica si care sunt performantele tale pana in prezent?
Anca Surdu: La varsta de 4 ani am pasit pentru prima data intr-o sala de gimnastica. Aveam destul de multa energie, iar parintii mei au fost de acord sa o consum intr-un mod productiv. La 14 ani am descoperit gimnastica aerobica si m-am indragostit din prima clipa de modul in care sunt imbinate exercitiile de dificultate, gratia miscarii si acompaniamentul muzical, drept care am avut o ascensiune destul de rapida. Dupa mai putin de un an, am facut parte din lotul national de juniori, in cadrul caruia, cu ajutorul antrenoarei Cristina Spanu, am castigat numeroase medalii pe plan mondial si european. Adevarata provocare a fost cand am implinit varsta de 18 ani si am trecut la categoria seniori, fiind componenta a lotului national de seniori, coordonat de Maria Fumea. A urmat cea mai frumoasa, dar si cea mai grea perioada din cariera de gimnasta. Am adaugat la palmaresul meu medalii dupa medalii, iar ultima competitie a reprezentat punctul culminant al carierei mele de gimnasta. Cu doua medalii de aur si una de argint la campionatul mondial, dupa ani de munca, pot spune cu mandrie ca mi-am indeplinit visul.
Care este momentul din activitatea sportiva pe care nu il vei uita niciodata?
Nu voi uita, cu siguranta, niciun moment din cariera de gimnasta. Unele mi le voi aminti cu mai multa bucurie, clipele de glorie este normal sa le pastram cat mai prezente. Evident ca imi amintesc cu zambetul pe buze cum am sarit in sus de bucurie si cum tipam cu lacrimi in ochi dand ture de sala cand am stiut clasamentul de la campionatul mondial. A fost o nebunie! Dar cu siguranta nu voi uita niciodata momentele in care faceam trei antrenamente pe zi, cand concuram cu dureri ingrozitoare pentru ca tratamentele nu isi faceau efectul sau cand ratam medalia la o diferenta infima si veneam pe locul 4. Toate sunt pastrate in suflet, iar gimnastica aerobica si toate experientele pe care le-am avut ca sportiv m-au format si m-au modelat astfel incat sa pot face fata mai usor provocarilor vietii.
Ce inseamna pentru tine sportul?
Totul. Nu ma vad facand altceva. Sunt o fire activa si imi place sa fiu tot timpul in miscare, la propriu.
Cum arata o zi din punct de vedere alimentar?
Inainte de antrenament, incerc sa iau micul dejun. Inseamna oua fierte, ochiuri, cam de 2-3 ori pe saptamana, uneori adaug mai multe albusuri, iaurt, putina paine integrala, iaurt cu cereale. La pranz, caut sa mananc proteine: piept de pui cu legume sau orez integral. Dupa antrenament, beau un shake proteic. Iar seara, o cina foarte usoara. Eu, una, nu am restrictii pentru ca obiectivul meu este sa ma mentin si sa beneficiez de un aport optim de minerale si vitamine.
Da-ne, te rugam, un exemplu de meniu sanatos si dietetic, potrivit pentru slabit.
Mic dejun: ou in avocado la cuptor cu rucola
Gustare: shake proteic
Pranz: piept de curcan cu zucchini la gratar
Gustare: jumatate de mar taiat rondele cu unt de arahide
Cina: pastrav cu ierburi aromate si legume la cuptor
Folosesti suplimente nutritive?
Da. Pudra proteica este nelipsita si ma ajuta foarte mult pentru refacerea musculaturii, plus o lista lunga de suplimente, vitamine si minerale, dar acestea doar in perioada pregatitoare si competitionala.
Ne poti impartasi o reteta culinara sanatoasa, cu putine calorii?
Sunt o gramada! Daca avem putin mai multa grija si inlocuim cateva dintre ingredientele nocive cu ingrediente mai sanatoase, automat si reteta este mai sanatoasa. Clatitele, de exemplu. Le ador! Asa ca am schimbat reteta clasica cu una mai sanatoasa, din doar doua ingrediente: o banana si doua oua. Trebuie sa incerci!
„E greu sa scapi de celulita, dar nu imposibil. Cel mai bine este sa o previi. Fetele tinere ar trebui sa faca sport. Poti diminua celulita cu ajutorul tratamentelor speciale si exercitiului fizic regulat.”
Ce trebuie sa faci ca sa ai un abdomen cu patratele?
Nu numai abdomene! Tine si de conformatie, dar este important de stiut ca antrenamentele trebuie sa fie o imbinare intre exercitiile cardio si cele de conditionare, adica lucram in acelasi timp sa pierdem din tesutul adipos, dar si sa tonifiem si dezvoltam musculatura ascunsa sub acesta. Antrenamentele pe intervale, tip HIIT (high intensity interval training), sunt o alegere potrivita. Nu trebuie sa neglijam nici alimentatia. Daca obiectivul tau este mult ravnitul six-pack, scoate din alimentatie tot ce inseamna prajeli, fast-food, dulciuri, alimente procesate si consuma mai multe fibre, proteine, legume, alimente cat mai aproape de starea lor naturala, bea multa apa si ramai motivat!
Cand un client vine la tine si iti spune ca vrea sa slabeasca „x” kilograme, ce il sfatuiesti?
In primul rand, stam de vorba mai amanuntit despre obiceiurile alimentare si despre stilul de viata, vedem ce este bine si ce nu, iar dupa ce facem o sedinta de masuratori, ca sa stim exact unde ne aflam, stabilim impreuna obiectivul si ce este de facut pentru a-l atinge. Schimbarea vine din interior, iar eu sunt acolo sa il ajut si sa il motivez, insa este nevoie de multa disciplina si determinare pentru a ajunge la rezultatul dorit!
Care sunt planurile tale de viitor?
Pe termen scurt, si din perspectiva sportivului din mine, planuiesc sa ma intorc cu 3 medalii de la campionatul mondial care are loc in aceasta luna (iunie) in Coreea. Pe termen lung, sa ma bucur de tot ce imi ofera viata, sa fiu in continua dezvoltare, sa ma mentin sanatoasa si poate, prin exemplul meu, sa motivez cat mai multe persoane sa faca la fel!
Un gand pentru cititorii Slab sau Gras?
Absolut totul este o decizie. Decat sa gasesti scuze, mai bine decizi sa ai un corp si o viata exact asa cum iti doresti!
Anca Surdu… pe scurt
Sunt in zodia… Pesti… citesc ganduri.
Ma relaxez atunci cand… sunt in natura, langa persoane dragi.
Sportivul meu preferat este… nu am un sportiv preferat. Nu mi-am spus niciodata „Vreau sa fiu ca…”. Cred insa in puterea exemplului si ma las inspirata de tot ce consider frumos.
Melodia preferata pentru antrenament este… cu siguranta ritmata.
Mancarea preferata este… nu pot face un clasament. Sunt o pofticioasa… imi place sa mananc putin din toate.
Interviu: Vali Morarescu, Stefan Stan
Valeria van Groningen: “Mișcarea înseamnă viață”
16.09.2020
Sorina Fredholm: Misiunea mea este să-i ajut pe oameni să trăiască mai sănătos prin yoga și alimentație sănătoasă
10.09.2019
Sorina Brutaru: Sportul nu e doar un hobby, e un stil de viata pe care-l recomand 100%
10.06.2019