Interviu: Cristina Varzaru, cea mai titrata handbalista din Romania
Zece titluri de campioana nationala (in Romania si Danemarca), sase Cupe, de patru ori castigatoare a Ligii Campionilor (de trei ori cu nordicele de la Viborg, o data cu CSM Bucuresti), medaliata cu argint la Campionatul Mondial si bronz la Europeanul din 2010. Acesta este palmaresul celei mai titrate handbaliste ”tricolore”, Cristina Varzaru. Extrema dreapta in varsta de 37 de ani a anuntat ca la finalul actualului sezon se va retrage.
27.03.2017
Timp estimat de citire:
4 minute, 48 secundeAflata in plin proces de recuperare, Cristina, care e si asistent universitar in cadrul Universitatii Nationale de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti, ne-a impartasit cateva lucruri esentiale privind miscarea, nutritia si ”regulile” care trebuie respectate pentru a avea un organism sanatos.
Slab sau Gras: Cat de mult ar trebui sa ocupe sportul in viata unui om?
Cristina Varzaru: Exercitiul fizic ar trebui sa nu lipseasca din viata nimanui, adaptat particularitatilor fiecaruia, stilului de viata. Sportul de masa nu este important doar pentru ca te mentine sanatos, dar si pentru ca te ajuta sa socializezi, sa fii alaturi de prieteni, sa-ti faci prieteni noi. Sportul de performanta este deja o alta discutie.
Da-ne cateva sfaturi privind alimentatia. Ce inseamna, practic, sa ai un corp sanatos?
Sa ai un corp sanatos inseamna sa existe o armonie intre fizic si psihic. Nu este suficient sa ai activitate fizica regulata si o nutritie echilibrata, daca psihic nu esti bine. Desi, de cele mai multe ori, primele doua situatii ti-o conditioneaza pe a treia. Cauta-ti singur un meniu care sa-ti ofere suficienta energie pentru stilul tau de viata. Consuma orice iti face placere, cu moderatie. O prajitura buna poate contine mai multe calorii, dar uneori conteaza mai mult starea de bine pe care ti-o furnizeaza. Daca ai depasit limita, ai grija in zilele ce urmeaza.
Esti adepta dietelor? Sustii astfel de practici pentru a slabi?
Nu sunt adepta dietelor prin infometare, nu cred ca sunt sanatoase pentru organism. Sunt un om pofticios, mananc absolut orice, insa cu moderatie. Daca am depasit limita in anumite zile, sunt atenta in zilele urmatoare. Asa am reusit sa ma mentin la cele 59.5-61 kg ale mele, in ultimii 15 ani. Si bineinteles, cu ajutorul sportului.
Consideri ca e bine pentru organism sa ai un regim vegan?
Personal nu ma omor dupa carne, rar o gatesc in casa, dar intr-un restaurant bun nu refuz un t-bone sau un hamburger de calitate. Daca trece saptamana fara sa fi consumat carne, nu e deranj. Din dieta mea saptamanala nu lipsesc insa laptele si oul. Pentru ca atunci cand depui efort fizic de intensitate mare si foarte mare, de cinci-zece ori pe saptamana, proteina animala este foarte importanta in reconstructia musculaturii.
“Consider ca tot ce mi s-a intamplat in ultimii 27 de ani de practicat handbal, bun sau mai putin bun, a fost cu un scop, si ca toate momentele si situatiile traite au dus la formarea mea, la ceea ce sunt azi, si sunt foarte mandra.”
Care-i meniul tau intr-o zi obisnuita?
Nu am un meniu fix. Depinde de programul din ziua respectiva. Daca e o zi in care am meci, atunci de la masa de dinainte nu lipsesc pastele, carnea slaba si salata. Cafeaua de dimineata nu o beau niciodata fara un litru de apa langa. Cred ca in meniul meu saptamanal cele mai intalnite sunt pestele, legumele si ouale.
Cat de mult conteaza odihna? Tu cum te relaxezi si iti incarci bateriile?
Ma bazez foarte mult pe odihna activa. De dormit apuc sa dorm numai noaptea, programul meu nu mi permite un astfel de lux in timpul zilei si mi-am obisnuit organismul in acest sens. Ma relaxez mergand la un film, la un restaurant bun, citind o carte, sau cu gasca de prieteni jucand Alias, Catan sau Dixit.
Cristina Varzaru este singura handbalista activa din lume care detine titlul de doctor in stiintele motricitatii umane — specializarea educatie fizica si sport — Magna Cum Laude.
Esti doctor in educatie fizica si sport, ai reusit sa convingi oamenii de importanta sportului pentru un organism sanatos?
Cred ca am reusit asta mai mult prin calitatea de sportiv de performanta si in mod indirect. Copiii au nevoie de modele si se vor apuca de un sport pentru ca apreciaza sau adora un sportiv, nu pentru ca au cunoscut un doctor in educatie fizica.
Cum te simti dupa operatia suferita? Cum merge recuperarea?
Ma simt bine. Recuperarea dupa o astfel de operatie este de lunga durata, necesita multe ore petrecute in clinica si la bazin, insa sunt multumita de progresele realizate pentru aceasta perioada.
Ai anuntat ca te retragi la finalul acestui sezon, ce planuri ai pe mai departe? Te gandesti la antrenorat?
In primul rand ma gandesc sa ma refac in urma operatiei suferite. Din vara, de cand contractul meu va expira si de cand am anuntat ca ma voi retrage, voi continua sa fac ceea ce am facut in ultimii patru ani, adica sa invat studentii UNEFS un pic de handbal in calitate de asistent universitar, si sigur ca imi doresc sa devin antrenor. Pentru asta ma pregatesc de foarte multa vreme si este firesc sa se intample.
Care dintre trofeele cucerite in cariera ti-e cel mai drag?
Toate imi sunt la fel de dragi.
Daca ai fi copil, ai lua totul de la capat? Ai face tot sport? Handbal?
Da, fara nicio ezitare.
Au fost moment in care ai zis:”gata, ma las” – pentru ca apoi sa revii?
Nu, nu a existat un astfel de moment. Desi ma caracterizeza impulsivitatea, atunci cand vine vorba de decizii importante, ma gandesc de o mie de ori inainte de a spune sau a face ceva intr-o anumita directie.
Cristina Varzaru a adunat 169 de selectii pentru echipa nationala de handbal a Romaniei, inscriind pentru “tricolore” 478 de goluri. In 2011 a participat la ultimul turneu final, Campionatul Mondial din Brazilia.
Iulia Dragu
Valeria van Groningen: “Mișcarea înseamnă viață”
16.09.2020
Sorina Fredholm: Misiunea mea este să-i ajut pe oameni să trăiască mai sănătos prin yoga și alimentație sănătoasă
10.09.2019
Sorina Brutaru: Sportul nu e doar un hobby, e un stil de viata pe care-l recomand 100%
10.06.2019