Interviu: Esthera Petre, campioana europeana la saritura in inaltime
Federatia Romana de Atletism este una din cele mai medaliate federatii de la noi, iar tanara Esthera Petre este exemplul unui sportiv care face performanta la nivel inalt. Are 21 de ani, s-a nascut in Bucuresti, intr-o familie de fosti sportivi de performanta si, recent, a castigat medalia de aur la saritura in inaltime la Campionatele Europene de Tineret, egaland recordul competitiei. S-o cunoastem pe Esthera Petre!
24.08.2011
Timp estimat de citire:
5 minute, 13 secundeSlab sau Gras: Esthera, de ce atletism/saritura in inaltime? Cum de ai ales acest sport? Detaliaza-ne, te rugam.
Esthera Petre: Asa cum spuneam, am inceput sportul de performanta la indemnul parintilor mei. Tatal meu a practicat tot atletismul, iar mama baschetul. Mai am si un frate mai mic care ne-a calcat pe urme si practica tot saritura in inaltime. Are 1, 94 m si este campion national la aceasta proba.
Am inceput initial cu probe combinate, cu saritura in lungime si apoi m-am orientat catre saritura in inaltime. M-a ajutat si faptul ca proveneam dintr-o familie in care toti membrii erau inalti.
Slab sau Gras: A trebuit sa faci multe sacrificii pentru a obtine performanta? Cum ai reusit sa impaci de-a lungul timpului sportul de performanta cu scoala?
Esthera Petre: Sportul mi-a demonstrat ca sunt o fire extrem de ambitioasa si de puternica. Practic, tot ceea ce mi-am propus, am si realizat. Atat in sport, cat si la scoala, am incercat intotdeauna sa am o prezenta cat mai buna. Este adevarat, sportul a fost intotdeauna o prioritate. Nici nu s-ar putea altfel daca vrei sa practici sportul la nivel inalt. M-am bucurat la scoala nu doar de intelegerea, ci si de sustinerea profesorilor. Asta nu a insemnat ca m-am culcat pe o ureche, cum se spune, ci am incercat sa ma prezint si la ore cat mai bine, in liceu avand rezultate destule de bune iar in prezent sunt studenta la UNEFS, anul II, la Educatie Fizica si Sport. Sunt foarte multumita de rezultatele mele de pana acum, avand in vedere faptul ca sunt o sportiva de performanta si mai tot timpul meu este dedicat sportului, antrenamentelor.
Performanta inseamna sacrificii, dar atunci cand vezi ca munca pe care ai depus-o, sutele de ore de antrenament nu sunt in zadar, sunt rezultatul performantelor, te simti implinit, fericit si iti doresti si mai mult, si mai mult, este un sentiment minunat.
Slab sau Gras: Te antrenezi exclusiv la saritura in inaltime sau mai practici si alte discipline din atletism?
Esthera Petre: Acum am ramas exclusiv la saritura in inaltime. Evident, antrenamentele presupun fel de fel de exercitii combinate, dar m-am specializat pe saritura in inaltime.
Slab sau Gras: Cat de mult te antrenezi pe zi si unde? Cum se desfasoara un antrenament specific?
Esthera Petre: Am antrenamente in fiecare zi, de cate doua ore fiecare. Fac antrenamente in doua locatii, amandoua in zona Bulevardului Basarabia: pe Stadionul Viitorul, langa Centrul de Medicina Sportiva, si pe Maior Coravu. Locul antrenamentului il stabilesc impreuna cu antrenorul meu, Kemal Guner cu o zi inainte.
Slab sau Gras: Sunt sigur ca pentru a face fata la eforutul fizic intens ai si o dieta foarte speciala. In ce consta dieta unei atlete de performanta?
Esthera Petre: Practicarea unui sport de performanta aduce cu sine asumarea unei responsabilitati. Evident, trebuie sa mancam cu grija, sa avem o dieta la care sa fim atenti. In cazul meu, nu vorbim despre un regim foarte special, ci mai degraba despre un stil de viata echilibrat. Aici intra si regimul alimentar, dar si un anumit comportament responsabil, atentie deosebita pentru recuperare, pentru orele de odihna.
Slab sau Gras: Care este atletul/sportivul pe care il admiri?
Esthera Petre: Nu am modele in sport. Cred ca eu sunt propriul meu idol sau cel putin asta vreau sa devin. Muncesc mult pentru a-mi dobori propriile recorduri si pentru a deveni cea mai buna in ceea ce fac.
Slab sau Gras: In afara de recent obtinuta medalie de aur, ai mai obtinut rezultate bune si in trecut? Ne poti prezenta palmaresul tau? De care dintre reusite esti cea mai mandra?
Esthera Petre: Fara doar si poate cea mai mandra m-a facut aceasta medalie de aur. A insemnat un titlu european extrem de important, dar si doborarea recordului competitiei, lucru ce n-a mai fost reusit de 12 ani. Nimic nu poate egala momentul in care imnul tarii pe care o reprezinti canta pentru reusita ta.
In afara de aceasta medalie de aur, cea mai importanta din palmaresul meu, se adauga si multiplele titluri de Campioana Nationala de Juniori, pe vremea cand eram junioara, precum si multiple titluri de Campiona Nationala de Senori si Tineret, atat in aer liber, cat si in sala. Ca rezultate internationale, sunt Campioana Balcanica, chiar cu un record balcanic, pe vremea cand eram junioara; in anul 2006, la Campionatul Mondial din Beijing, prima mea competitie majora, unde am ocupat locul 13. In anul 2008, am participat la Campionatul Mondial de Juniori din Bydgoszcz, Polonia unde m-am clasat pe locul 6, iar in anul 2007 am participat la Campionatul Mondial de la Ostrava, Cehia unde m-am clasat pe locul 5, iar acum, in anul 2011, m-am reintors tot pe acelasi stadion, ”sa-mi iau revansa”, visul meu a devenit realitate si m-am urcat pe cea mai inalta treapta a podimului.
Slab sau Gras: Povesteste-ne un concurs pe care n-o sa-l uiti niciodata.
Esthera Petre: Fiecare competitie are o incarcatura aparte. Este un sport in care trebuie sa ai nervii tari si sa te gandesti permanent la obiectivul pe care il ai de atins. O sa imi amintesc din nou despre Campionatul European proaspat incheiat. Cand am urcat pe podium si a inceput sa cante imnul Romaniei, am ridicat ochii spre cer si i-am multumit lui Dumnezeu si mamei mele. Stiu ca, de acolo de unde este, ma vegheaza, iar fiecare reusita a mea i-o dedic ei.
Slab sau Gras: Care sunt planurile tale de viitor? Esti mandra ca reprezinti Romania?
Esthera Petre: Bineinteles ca voi continua sa particip la competitii internationale. Campionatele Europene au fost printre primele dintr-o lunga serie, incununata de succes, sper eu. Acum ma pregatesc pentru Campionatele Mondiale din Coreea, unde sper sa imi dobor recordul personal si, poate, sa intru intr-o finala. In 2012, vin Jocurile Olimpice de la Londra unde iarasi sper la accederea in finala, iar la cele din 2016 chiar la o medalie.
Interviu: Stefan Stan
Valeria van Groningen: “Mișcarea înseamnă viață”
16.09.2020
Sorina Fredholm: Misiunea mea este să-i ajut pe oameni să trăiască mai sănătos prin yoga și alimentație sănătoasă
10.09.2019
Sorina Brutaru: Sportul nu e doar un hobby, e un stil de viata pe care-l recomand 100%
10.06.2019