Interviu: Liviu Mihalcea, managerul restaurantului Trattoria Don Vito din Bucuresti
Liviu Mihalcea este managerul unuia dintre cele mai de succes restaurante din Bucuresti: Trattoria Don Vito. Situat in apropiere de Piata Amzei, restaurantul ofera preparate cu specific italienesc, intr-o locatie ce seamana cu o trattoria autentica. Am vorbit cu el despre ce inseamna sa fii un bun manager de restaurant si care este reteta succesului.
13.06.2015
Timp estimat de citire:
3 minute, 22 secundeLa cei 40 de ani, Liviu are o poveste de viata interesanta. Dupa ce a lucrat 12 ani pe vase de croaziera si a vazut toata lumea, s-a intors in tara pentru a-si indeplini un vis: sa aiba propriul restaurant. Si l-a indeplinit acum 6 ani cand a deschis Don Vito.
Slab sau Gras: Liviu, spune-ne te rugam, din tarile in care ai fost, unde ai mancat cel mai bine?
Liviu Mihalcea: Am mancat bine peste tot. Calatorind atat de mult, am experimentat si am aflat unde se mananca cel mai bine. Pentru ca iubesc pizza, va pot spune ca pe cea mai buna am mancat-o la Napoli si nu stiu daca o sa o pot prepara vreodata!
Slab sau Gras: Mai da-ne un exemplu de mancare pe care nu o vei uita.
Liviu Mihalcea: Mancarea mexicana autentica. In Mexic am mancat nachos, guacamole, salsa si multe altele. Nu au nicio legatura cu ce se gaseste la noi pentru ca ingredientele specifice se gasesc doar acolo. Asa se intampla cand e vorba de o mancare traditionala. In Puerto Rico de exemplu e un restaurant romanesc care se numeste Transilvania, dar sarmalele de acolo nu seamana cu cele de acasa. La fel, la Miami, sunt doua restaurante romanesti unde mancarea e buna, dar nu are gustul autentic.
Slab sau Gras: Daca ar fi sa alegi o singura bucatarie din care sa mananci de acum inainte, care ar fi?
Liviu Mihalcea: Internationala (rade)… Cred ca as alege bucataria italieneasca. O bucatarie care merge pe principiul “Mai putine decoratiuni, mai multa mancare si mai mult gust”.
Slab sau Gras: Care sunt specialitatile tale?
Liviu Mihalcea: Gatesc orice, sunt specialist in bucatarie internationala, asta am invatat. De la 14 ani lucrez in restaurante. Iar pe vapoare sunt “N” meniuri, din toata lumea. Pot gati orice se regaseste in meniul restaurantului meu. Nu imi mai place insa sa stau in bucatarie, dar asta e alta poveste.
Slab sau Gras: Cand ai deschis restaurantul?
Liviu Mihalcea: In 2009, cand toata lumea mi-a zis ca sunt nebun. Incepuse criza… A fost prima mea afacere. Ulterior am deschis si o cafenea in spatiul de vizavi de restaurant.
Slab sau Gras: De ce crezi ca vine lumea la Don Vito?
Liviu Mihalcea: In primul rand mancarea de calitate, cu ingrediente mereu proaspete, apoi ambianta placuta, terasa, dar si amabilitatea personalului. Nu am schimbat nimic de cand am deschis, ingredientele sunt aceleasi, ospatarii sunt aceiasi, si m-am implicat personal in pregatirea bucatarilor. Plus ca ma implic foarte mult si in activitatea de zi cu zi a restaurantului. 12 ore pe zi eu sunt aici. Anul trecut am avut 4 zile libere. Pentru mine nu exista duminica, luni etc. zilele sunt la fel. Asta imi place sa fac si nu m-am plictisit. Am norocul ca am o sotie care ma intelege si ma sustine!
Slab sau Gras: Te-ai gandit sa mai deschizi un restaurant?
Liviu Mihalcea: Da, am incercat, dar nu a fost o idee buna pentru ca am realizat ca pierdeam in ambele parti.
Slab sau Gras: Vin turisti multi la Don Vito. Mananca ei altfel decat romanii, sunt mai sofisticati?
Liviu Mihalcea: Nu, sunt la fel, numai ca ei mananca cel putin doua feluri de mancare. Sunt obisnuiti sa manance un aperitiv si un fel principal. Romanii nu.
Slab sau Gras: Care e cel mai vandut preparat?
Liviu Mihalcea: Sunt multe. La fiecare 6 luni introducem preparate noi si eliminam ce nu prinde.
Slab sau Gras: Unde te vezi peste 10 ani?
Liviu Mihalcea: Sper ca in 10 ani sa am tot un restaurant. Acesta sau altul. Nu depinde neaparat de mine.
Restaurant Trattoria Don Vito, str. Mendeleev, nr. 1
Rezervari: 0733 333 021, www.trattoriadonvito.ro
Interviu: Vali Morarescu
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024