Intoleranța la lactoză – ce este și cum se tratează
Intoleranța la lactoză este una din cele mai răspândite intolerante alimentare întâlnite la om. Și aceasta deși consumul de lapte este un obicei vechi, care a apărut odată cu trecerea omului de la statutul de vânător-culegător, la cel de agricultor și crescător de animale, ceea ce înseamnă că organismul nostru ar fi avut timp să se adapteze. Lucrurile sunt însă puțin mai complicate.
15.11.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 34 secundeAflă ce este și cum se tratează intoleranța la lactoză!
Oamenii nu se nasc decât excepțional intoleranți la lactoză. Mai mult, bebelușul intolerant de la naștere avea în trecut șanse aproape nule de supraviețuire, pe când astăzi are la dispoziție preparate dietetice adecvate. Evoluția ulterioară ne face vulnerabili la această intoleranță. Mulți copii devin intoleranți la ablactare (când sunt înțărcați), exact când încep să primească lapte de vacă. Iar mai târziu intoleranța la lactoză poate să apară dintr-o mulțime de cauze, de la inflamații specifice, la inflamații nespecifice intestinale.
Intoleranța la lactoză – care sunt cauzele
Asta înseamnă că orice proces inflamator al peretelui intestinal poate determina intoleranță, de la o banală viroză intestinală, până la afecțiuni serioase, de tipul bolii Crohn sau al tuberculozei intestinale. Mai des, copiii și tinerii fac intoleranță după toxiinfecții alimentare, după ce s-au contaminat cu Giardia Lamblia sau cu alți paraziți intestinali, iar adulții fac intoleranță dacă exagerează cu consumul de alcool. O altă cauză foarte frecventă pentru intoleranța la lactoză este lipsa îndelungată a consumului de lapte. Unii copii, după diversificarea alimentației, nu mai beau lapte, preferând carnea și oul. Dacă părintele nu insistă să se bea lapte, lactoza nu va mai putea fi digerată, apărând intoleranța. Așa ceva poate păți și adultul, care adesa consideră laptele o mâncare pentru copii și renunta să îl mai bea. După care, la un moment dat, la reluarea consumului, constată că are probleme.
Lactaza, enzima „vinovată”
Cauza tuturor dificultăților este o enzima, lactaza, care digeră lactoză și care se găsește în peretele vilozitatilor intestinale. Lactaza este o enzima vulnerabilă, care se distruge temporar atunci când intestinul este inflamat și care nu se mai sintetizează atunci când nu se consumă regulat lactoză. S-a constatat și că populațiile care tradițional beau lapte (în nordul Europei, în Asia centrală) fac foarte rar intoleranță, pe când altele, care nu au „antecedente” prea apropiate de crescători de animale și, istoric, nu sunt mari consumatori de lapte, fac mult mai des.
Intoleranța la lactoză se manifestă prin lipsa digestiei acesteia, cu diaree, balonare și flatulență la scurt timp după consumul de alimente ce conțin lactoză.
Soluția o reprezintă, în general, tratarea afecțiunii care a provocat intoleranța (mulți copii bolnavi de giardiază scapă de intoleranță după ce se tratează parazitoza), consumul regulat de lapte și folosirea de suplimente.
5 combinații alimentare care ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge
22.10.2024