Intoleranta si alergia la lapte: care sunt diferentele?
Tot mai multi constientizam cat de importanta este alimentatia. Chiar daca sanatatea este conditionata de multi factori, alimentatia este unul dintre cei centrali, asupra caruia avem si o directa influenta. Sigur ca nu este singurul element care poate fi sanogenetic, dar cu genetica, varsta sau poluarea este mai greu sa te lupti.
24.02.2017
Timp estimat de citire:
4 minute, 11 secundeOmul modern se lupta adesea cu boli ale abundentei, numite asa pentru ca sunt aduse de prosperitate si de un mod calitativ si cantitativ neadecvat de alimentatie. Dar unele produse pot fi nocive chiar daca nu sunt mancate in exces. De remarcat ca aceste produse nu au acelasi efect asupra tuturor consumatorilor, dar cei sensibili stiu pe propria piele ce consecinte pot sa apara. Vorbesc aici de alimente care pot provoca intolerante sau/si alergii. Cele doua, alergia si intoleranta, sunt foarte diferite si ca manifestari, si ca amploare.
Intolerantele, manifestari neplacute
Intolerantele se rezuma adesea la manifestari digestive (greata, varsaturi, balonare, crampe, diaree) si au drept cauze absenta sau deficienta unei enzime implicate in digestia unui component al alimentului (cel mai des), prezenta unei afectiuni foarte frecvente, sindromul de intestin iritabil, stresul sau factori psihogeni diversi etc. Desi disconfortul creat de o intoleranta este clar, viata omului nu este niciodata pusa in pericol. Nu acelasi lucru se poate spune despre alergii. Aici sistemul imunitar este elementul central.
Alergiile alimentare pot pune viata in pericol
In cazul alergiilor sistemul imunitar reactioneaza nepotrivit, exagerat, la o componenta alimentara banala, complet lipsita de pericol pentru alte persoane. Reactiile pot fi de la discrete (cateva papule de uriticarie pruriginoase), pana la reactii de o gravitate extrema, socul anafilactic, o grava urgenta medicala. Netratat in cateva secunde/minute, poate duce la deces. As sublinia ca nimeni nu face alergie la un anume ingredient la primul contact cu acesta. E nevoie, de regula, de expuneri repetate, astfel incat organismul sa se sensibilizeze si sistemul imunitar sa invete, gresit, ca acel ingredient este un inamic. Practica medicala arata ca orice aliment poate deveni alergen la un moment dat.
Laptele, un aliment controversat
Blamate sau adorate, laptele si produsele lactate sunt folosite de oameni de milenii. Unii acuza laptele ca ar fi cauza multor rele, ca ar contine substante care creeaza dependenta, precum opiul, sau ca ar fi plin de globule de puroi si ar cauza cancer. Astfel de acuze sunt tot atat de putin adevarate ca si cele aduse de alte voci care gasesc in lapte un panaceu si il considera aliment obligatoriu pentru un organism sanatos. Sigur ca laptele poate fi contaminat sau ca determina, ca orice alt aliment placut, eliberarea de endorfine. Dar asta nu il face in niciun caz un produs care sa nu poata fi consumat cu moderatie. Deci, dand extremele la o parte, adevarul este ca laptele si mai putin lactatele pot provoca adesea fenomene de intoleranta si alergii.
Laptele, indiferent de tip, poate cauza intolerante
Intolerantele la lapte sunt destul de frecvente. Este vorba de laptele pe care copiii sau adultii il consuma cel mai des, de vaca, oaie sau capra. Nu exista tip de lapte la care intolerantele sa fie mai rare, pur si simplu pentru ca motivul intolerantei este lactoza, glucidul laptelui. Acesta este in mod obisnuit digerat de o enzima, numita lactaza, pe care o avem cu totii in intestin. Oamenii si-au dezvoltat in timp capacitatea de a secreta lactaza tocmai pentru ca beau lapte de multa vreme. Cand lactaza este deficitara sau (exceptional) absenta, lactoza nu se digera si cauzeaza diaree, crampe si balonare.
Situatiile in care intoleranta poate sa apara sunt de regula pasagere, si nu definitive. Intoleranta genetica, in care din nastere nu exista lactaza, este absolut exceptionala si poate fi solutionata cu formule speciale de lapte.
Alergia la lapte, problema pentru toata viata
In ceea ce priveste alergiile, ele sunt provocate de proteinele laptelui. Copilul nu va fi niciodata alergic la laptele mamei. In schimb, se poate sensibiliza la proteinele laptelui de vaca, si asta chiar foarte rapid. De aceea se recomanda administrarea laptelui de vaca pana la varsta de un an. Sugarii au un intestin mult mai permeabil decat al adultului si capacitatea lor de a dezvolta alergii este mai mare. Daca intoleranta este adesea pasagera, cele mai multe din cazurile de alergii nu trec.
Cele mai frecvente cauze de intoleranta sunt: infectiile intestinale), parazitozele, alcoolismul. Daca nu ai mai baut de mult lapte, ai nevoie de un “antrenament”al lactazei, adica trebuie sa reiei consumul treptat, cu cantitati crescande.
Studiati atent etichetele!
Cine are o alergie bine documentata la lapte (nu autodiagnosticata, ci un diagnostic pus in mod clar dupa investigatii specifice de un medic alergolog), va trebui sa evite probabil pe viata nu numai laptele ca atare, dar si toate produsele care il contin. Si din pacate acestea sunt multe! Am vazut nenumarate preparate care au zer, de exemplu. Acesta e un concentrat de proteine din lapte, deci este total contraindicat la alergici. Solutia ramane, evident, studierea atenta a etichetelor, unde toti alergenii sunt scosi in evidenta, dupa cum obliga regulamentele europene.
Dr. Corina Zugravu
Meniul de campion: ce punem în farfuriile celor mici
29.09.2023