Intrebari si raspunsuri despre dieta de slabit pentru copii
Excesul ponderal este inca privit cu toleranta in cazul copiilor. Tocmai de aceea, obezitatea infantila continua sa ia amploare. Datele statistice arata ca mai mult un sfert din copiii de opt ani din Romania sunt supraponderali sau obezi, situatia nefiind foarte diferita la alte categorii de varsta. Am discutat despre acest fenomen, dar si despre modul in care acesta poate fi combatut cu dr. Anamaria Iulian, medic primar, nutritionist, pshiholog clinician si psihoterapeut specializat in terapia copilului si a familiei. Este initiator si realizator al mai multor proiecte de educatie pentru o viata sanatoasa, printre care si 18 Tabere de Nutritie si Dezvoltare personala, adresate copiilor cu suprapondere si obezitate din 2011 pana in prezent.
29.09.2015
Timp estimat de citire:
4 minute, 33 secundeSlab sau Gras: Este evident ca avem tot mai multi copii cu kilograme in plus. De ce parintii se fac a nu observa acest lucru?
Dr. Anamaria Iulian: Din pacate, asa este. Ultimul studiu realizat de Ministerul Sanatatii in cadrul unui proiect coordonat de OMS arata ca prevalenta suprapoderalitatii – aici fiind inclusa si obezitatea – , in randul copiilor de opt ani din Romania este de 26,75%, iar prevalenta obezitatii este 11,6%. Sunt cifre alarmante, iar parintii trebuie sa inteleaga ca un copil cu probleme de greutate, supraponderal sau obez, poate ajunge un adult tanar cu mari probleme de sanatate. De aceea, unul dintre cele mai mari cadouri pe care-l poate face mama copilului sau este sa-l invete sa manance corect si sa adopte un stil de viata sanatos. La ce sa te astepti cand, intre trei si sase ani, copilul primeste desert zilnic, aproape dupa fiecare masa, mananca dulciuri intre mese sau bea bauturi carbogazose cu consecventa, pe care le cere mai des decat pe apa? Evident, apare burtica etc.
Slab sau Gras: Cat de reala este speranta parintilor care spun „N-are nimic, va creste si va slabi”?
Dr. Anamaria Iulian: Atat de mult s-a schimbat alimentatia noastra in ultimii 50 de ani, incat nimic nu poate fi mai inexact si mai departe de adevar la ora aceasta…
Slab sau Gras: In ce consta dieta de slabit pentru copii? Prin ce se deosebeste aceasta fata de una pentru adulti?
Dr. Anamaria Iulian: In primul rand, nu este o dieta, ci un comportament alimentar corect, atat din punct de vedere nutritional, cat si caloric. Aceste „bune maniere” odata intelese si insusite, trebuie apoi perpetuate, mentinute pe tot parcursul vietii. Dupa varsta de un an, copilul ar putea sa manance aceleasi lucruri ca si un adult cu o alimentatie adecvata.
Slab sau Gras: Daca tot ati vorbit de calorii, cate trebuie sa aiba meniul unui copil in cadrul regimului de slabire?
Dr. Anamaria Iulian: Restrictia calorica este relativ mica. Calitatea si diversitatea alimentelor pe care le primesc acesti copii trebuie sa primeze. In functie de problematica specifica fiecarui caz, copiii primesc intre 1500 si 1900 de kilocalorii pe zi. Un copil cu probleme de greutate trebuie sa aiba 3 mese pe zi, mic dejun obligatoriu, cu doua gustari alcatuite, pentru inceput, din fructe de sezon. Iata un exemplu:
Mic dejun: orez basmati cu lapte integral, parfumat cu un baton de vanilie de Bourbon, scortisoara si putin (dar putin) zahar brun.
Pranz: ciorba de legume, fierte al dente, cu bors de casa si carnita de vita; mancare de ciuperci la cuptor, cu cartofi noi sau dulci, dovlecel, vanata, sos de rosii, ulei de masline si condimentele preferate „ad libitum” (n.r. – dupa bunul plac).
Cina: 3 creckersi din faina integrala, pate din sardine si avocado cu o salata de varza alba, ulei de masline si marar proaspat.
Slab sau Gras: Cum ii motivam sa-si insuseasca un comportament alimentar sanatos?
Dr. Anamaria Iulian: Ii motivam, in primul rand, prin a le acorda respectul nostru si prin a construi o relatie cu ei bazata pe incredere, straduindu-ne sa intelegem cine este cu adevarat acel copil din fata noastra, care sunt nevoile lui reale, ce simte, ce-l preocupa si, de ce nu, care sunt visurile lui… Apoi, acordand atentie alimentelor pe care acestia le plac si gatindu-le sanatos; negociind prezenta in farfurie a unui aliment hranitor, bogat in nutrienti alaturi de altul „mai putin sanatos”, intr-un fel de „barter” cotidian.
Slab sau Gras: Cu dulciurile ce ne facem? Cum sa tinem departe copiii de ele?
Dr. Anamaria Iulian: Si aici este necesara o precizare. In cazul unui copil cu probleme de greutate, dulciurile sunt primele lucruri care ar trebui inlocuite, nu eliminate. E indicat ca el sa primeasca de 2-3 ori pe saptamana deserturi sanatoase, facute in casa: smoothie-uri, inghetate, creme, budinci, prajituri cu o cantitate injumatatita de zahar, in general bazate pe lapte, fructe, seminte, nuci sau cereale integrale. Atunci cand copiii inteleg ca vor continua sa manance lucruri dulci, „negocierea” cu ei devine brusc o „joaca de copil”. In functie de abilitatea parintelui si aprehensiunea acestuia pentru un stil de viata sanatos, aceste lucruri ar putea fi invatate de catre toti copiii, incepand cu perioada diversificarii alimentatiei, adica dupa primele 6 luni de viata.
Slab sau Gras: In cat timp poate ajunge un copil cu surplus ponderal important la o greutate normala urmand un regim de slabire?
Dr. Anamaria Iulian: Scaderea ponderala la un copil cu probleme de greutate are loc imediat din prima saptamana de corectare a comportamentului alimentar, iar ritmul este in medie de 0,5 -1 kg pe saptamana. Drept urmare, se pot pierde pana la 25 de kg in 6-12 luni. Insa mult mai valoroase in cadrul acestei schimbari sunt adoptarea unui stil de viata sanatos si a unei comunicari calde, sincere si deschise in interiorul acelei familii.
Natalia Talmacec
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024