Invata-ti copilul sa manance sanatos – Fii modelul lui
Faptul ca adolescentii sunt expusi multitudinii tentatiilor din ziua de azi, a devenit un lucru cert. Printre pericolele care ii vizeaza pe tineri se numara si erorile de alimentatie. Fast-food-urile sunt la tot pasul, si asta face ca unii parinti sa se elibereze de sarcina alimentatiei sanatoase pentru copilul lor, preferand sa ii dea acestuia bani pentru masa.
03.11.2010
Timp estimat de citire:
4 minute, 5 secundeEl va prefera sa manance la fast-food si datorita apartenentei la grup: ”Colegii mei merg la shaormerie!” Tinerii ajung astfel sa incalce regulile de baza ale unei bune alimentatii nu pentru ca sunt ”rai”, ci pentru ca aceste lucruri le sunt ”impuse”. Un parinte nu trebuie sa fie doar un bun prieten al copilului sau (de preferat cel mai bun!), el are datoria sa stabileasca reguli si limite in viata acestuia.
Puterea exemplului
In majoritatea familiilor, mama este cea care cumpara alimentele, ea asaza masa etc. Mama are un rol important in alimentatia copiilor ei. Evident ca si tatii au rolul lor, ambii parinti modeland patternul stilului de viata al familiei. Daca mama si tata mananca sanatos si fac sport, copiii vor face asemenea lor, stiut fiind faptul ca primele modele imitate de cei mici sunt parintii. Ce ne facem insa daca parintii sunt de tipul ”TV – cartofi prajiti – sedentarism”? Bineinteles ca si copiii vor avea acelasi comportament alimentar. De aici si pana la obezitate mai este doar un pas.
Aproximativ 70% dintre copii isi doresc sa fie asemenea parintilor lor; din pacate unii dintre parinti nu se gandesc la ei ca la niste modele. Acestia se asteapta de la copiii lor sa tina diete, sa faca exercitii fizice, lucruri pe care ei nu le-ar face din cauza asa-zisei lipse de timp. Tu, ca parinte, nu poti sta in fata televizorului, mancand pizza sau chipsuri si sa-i spui copilului sa iasa afara sa alerge.
Parinti, luati atitudine!
- Micul dejun trebuie sa devina o importanta masa a zilei. A manca de dimineata face ca organismul sa se incarce de energie si sa functioneze la nivel maxim, iar copiii care iau micul dejun au o sansa mult mai mica de a deveni supraponderali. Nu uita sa-i pregatesti pachetul pentru pranz! In acest fel vei sti ca va primi tot aportul necesar de vitamine si nutrimente pana la masa de seara. Cumpara fructe si legume in loc de dulciuri sau junk-food. Nu trebuie sa-ti fortezi copilul sa manance doar aceste alimente, insa daca vei insista si ii vei explica pe intelesul lui cat sunt de folositoare sanatatii fructele si legumele, vei reusi cu siguranta.
- Atentie la portii – copiii trebuie sa invete sa se controleze si sa se opreasca din mancat la momentul oportun. Se spune ca nu este frumos sa lasi mancare in farfurie, si in acest mod, punand o portie mare, il obligi pe copil sa manance mai mult decat are el nevoie. Acest lucru devine un obicei, indiferent de marimea portiei. Pentru a putea controla alimentatia si, implicit, greutatea copilului tau, redu portiile
- Luati masa in familie – stim ca stresul si lipsa de timp fac ca masa in familie sa dispara incetul cu incetul. Va pot asigura ca are o importanta capitala in educatia alimentara a copiilor vostri. Familiile care mananca macar o masa importanta impreuna pe zi tind sa manance sanatos. Mama poate controla ce, cum si in cat timp se termina masa; iar copiii vor realiza ca masa nu inseamna doar a manca si ca lucruri precum reunirea familiei, comunicarea problemelor din cursul zilei, simplul fapt de a fi cu totii, ajuta in a invata lectii valoroase pentru viitorul lor.
- Exista situatii in care familia nu se poate reuni in fiecare seara in totalitatea ei. In aceste conditii stabiliti de comun acord o zi sau doua in care sa fiti impreuna. {i sa fiti constienti ca indeplinirea acestui tel tine doar de voi.
- Limitati utilizarea excesiva a Tv-ului. Desi pare o dificultate, limitarea programului Tv trebuie sa fie maxima. Ar trebui sa incercati sa aveti activitati colective cu copiii dvs. A merge in parc, a alerga, aratandu-le ce inseamna sa fii sanatos si ce inseamna pentru organism sedentarismul, veti reusi sa creati in mintea acestora macar o schita a unui stil de viata sanatos.
- Lasati copiii sa prepare sau sa va ajute sa pregatiti masa. Este important sa aiba si ei si sa-si dezvolte anumite responsabilitati si sarcini.
- Faceti ca masa sa se desfasoare intr-o atmosfera de relaxare, confort si suport. Discutand probleme serioase in timpul mesei, apar tensiune, enervare, discutii in contradictoriu care distrug ceea ce ar trebui sa fie masa in familie. Creati atmosfera! Puneti muzica in surdina, puneti flori pe masa, aprindeti o lumanare, creati un cadru relaxant. Nu deschideti televizorul, nu raspundeti la telefon.
Acest moment este unul doar pentru familie, in care ne ascultam unul pe celalalt, spunem intamplari din cursul zilei si pastram legatura stransa intre membrii unei familii sanatoase si fericite, stil de viata si model de viitor pentru copiii nostri.
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024