Iodul: rolurile lui în organism și legătura cu accidentele nucleare
În ultima perioadă, anunțurile publice referitoare la ingestia de iod și la un eventual accident nuclear au luat pe mulți pe nepregătite, consecința fiind dorința multora de a înghiți cât mai mult iod, fie că este nevoie, fie că nu. Acest lucru este chiar paradoxal, mai ales că populația noastră a dovedit în trecut o adevărată spaimă de iod, dovedită prin încăpățânarea cu care cei mai mulți cetățeni evită sarea iodată, pe care o consideră toxică și aducătoare de cancer.
16.08.2022
Timp estimat de citire:
4 minute, 14 secundeVoi încerca în cele ce urmează să îți explic pe scurt care sunt rolurile iodului în organism și cum se poate lega necesitatea suplimentării de radiațiile radioactive.
Ce rol are iodul?
Iodul este un element mineral necesar organismului uman în cantități mici, de aproximativ 150 micrograme/zi la un adult. Evident, nu putem sintetiza singuri iod, așa că el ajunge la noi în principal prin alimente. Principala sa utilitate este în sinteza hormonilor tiroidieni. De fapt, este singurul său rol demonstrat până în prezent. Tiroida, o glandă endocrină cu roluri foarte importante în organism, sintetizează tri-iod-tironina (T3) și tetra-iod-tironina (T4 sau tiroxină). Organismul unui adult are depozitate cam 15-20 mg de iod, din care aproximativ 80% se găsesc în tiroidă.
Este de reținut că aportul inadecvat de iod modulează în mod direct sinteza de hormoni tiroidieni. Mai simplu spus, nu mănânci suficient iod, nu produci destui hormoni tiroidieni. Și pentru că aceștia sunt implicați în mod esențial în funcții de bază metabolice, ori de câte ori metabolismul tău este foarte intens, cum ar fi în copilărie și tinerețe, în perioadele de maternitate, la sportivi, la cei care fac mari eforturi fizice profesionale, și necesarul de iod este mai mare. Perioada de sarcină este extrem de importantă în ceea ce privește aportul de iod, pentru că mama asigură și iodul necesar fătului. Tiroida acestuia este “avidă” de iod și, dacă este deficitar, apar tulburări grave de dezvoltare ale viitorului copil.
Sursele de iod
Sursele principale de iod ale organismului sunt multiple, de la lactate, la alge și pești marini, dar aportul deficitar este întâlnit în ariile unde solul și apa sunt în mod natural sărace în iod. Acest lucru este prezent și la noi în țară, mai ales în Subcarpați și a fost principalul motiv pentru decizia de iodare a sării de consum uman. Cei mai mulți dintre noi au suficient iod pentru a nu avea o tiroidă ce captează zilnic iod. Mai ales dacă ești un adult matur, al cărui metabolism nu “arde la foc viu”, sau dacă ai tiroida eliminată chirurgical pentru diverse cauze (situație în care nu fabrici singură hormoni tiroidieni, ci îi iei din medicamente).
Care este legătura iodului cu radiațiile radioactive?!
În situația unui accident nuclear, primul element radioactiv rezultat este iodul. Impactul lui pe organism este multiplu, în toate cazurile negativ și efectele sunt comune cu expunerea la alte elemente radioactive. În cazul său, însă, dacă tiroida unui individ nu are suficient iod, este posibil să capteze elementul radioactiv ce poate determina un neoplasm al glandei și chiar distrugerea acesteia. Ca atare, pare rezonabil să te asiguri, prin intermediul unui supliment, că tiroida ta este saturată cu iod și că nu va atrage elementul radioactiv.
Doar că lucrurile nu stau tocmai așa, și prin suplimentare nejudicioasă se poate ajunge la efecte toxice chiar pe tiroidă. De fapt, singura situație în care ar trebui luate obligatoriu suplimentele este cea în care te afli în aria de 100 km din jurul locului în care are loc accidentul și dacă ești o persoană aflată într-una din situațiile anterior menționate (cele referitoare la metabolismul intens). Dozele variază în funcție de vârstă. Și iodul nu trebuie luat absolut deloc profilactic. De regulă, nu stă mult în tiroidă și până la un eventual contact cu radiația nucleară este de mult plecat din aceasta. Dacă este să fie luat, este util chiar în momentul în care are loc expunerea, nu mai devreme. Mai mult, dacă mănânci suficiente alimente bogate în iod, chiar nu are niciun sens să îți faci probleme.
Într-un context de pericol nuclear, vom fi avertizați de acesta pe căi de comunicare publică și vom ști că e cazul (sau nu) să luăm suplimentul de iod. Prioritare sunt femeile gravide și copiii. Reține, totuși, că lucrurile prezentate aici nu reprezintă nici pe departe o confirmare a faptului că va urma un accident nuclear și nici nu sunt expuse pentru a te alarma ci, din contră, pentru a te liniști și a te face să ai o atitudine corecta indiferent de situație.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024