Iti gasesti mereu scuze ca sa nu slabesti?
Oricarei persoane supraponderale i-ar placea sa slabeasca peste noapte, insa adevarul este ca procesul de slabire iti consuma energie, timp si necesita maxima atentie. Pentru a nu iesi din zona ta de confort, incepi sa recurgi la tot felul de scuze si piedici mai mult sau mai putin imaginate – iti suna cunoscut, nu-i asa?
11.10.2011
Timp estimat de citire:
3 minute, 46 secundeCel mai usor este sa te multumesti cu ceea ce ai, sa iti spui ca te simti bine chiar si cu zece kilograme in plus si sa mai infuleci o felie de pizza. Cum apar semnele de intrebare, incepi sa cauti in exterior „inculpatii” pentru silueta ta nu tocmai filiforma: lipsa de timp, de bani sau chiar teama de a face exercitii fizice, fara a avea vreo limitare medicala concreta.
• Am un program foarte incarcat!
Dimineata fugi la birou sau la scoala si nu ai timp sa iei micul dejun, la pranz ciugulesti pe fuga ceva deloc nutritiv, dar plin de calorii, iar seara nu mai ai timp si nici energie sa-ti pregatesti masa, asa ca mananci orice. De sport nici nu poate fi vorba! Acest ritm de viata nu duce numai la obezitate, dar si la alte afectiuni, asa ca trebuie sa renunti sa il justifici prin tot felul de scuze. Mai bine incearca sa gasesti solutii practice, cum ar fi sa ai mereu la indemana alimente pe care le poti pregati rapid si dietetic: piept de pui sau de curcan, legume proaspete si congelate, iaurt degresat, muesli, orez brun, paste integrale si fructe.
In ceea ce priveste miscarea, incearca sa iti aduci mereu aminte ca ecuatia alimentatie echilibrata plus sport este singura care functioneaza pe termen lung, cand vine vorba de slabire. Strecoara in programul tau incarcat nu o jumatate de ora, ci macar 20 de minute de sport in fiecare zi. Investeste intr-un abonament la o sala de fitness accesibila si mergi zilnic pe banda sau bicicleta eliptica – exercitiile cardio te ajuta sa slabesti!
• Bugetul nu-mi permite sa traiesc sanatos!
Cumva, a devenit incetatenita ideea ca un stil de viata sanatos este rezervat celor cu dare de mana si fara prea multe griji, iar noi, oamenii de rand, ne permitem doar mancarea ieftina si cu multe calorii, care sa tina de foame cat mai mult timp. Complet fals! Aceasta este una dintre scuzele cel mai des intalnite la persoanele care isi doresc sa slabeasca, dar nu au determinarea necesara de a-si schimba cu adevarat viata. Adevarul este ca poti pregati mancare dietetica si cat se poate de sanatoasa cu bani putini.
Exercitiile fizice nu trebuie practicate numai la sala de aerobic, ci pot fi facute si acasa. Online, poti descoperi o multime de videoclipuri cu exercitii placute si eficiente, cu diferite programe, de la pilates la dansuri si stretching.
Cum poti manca ieftin si sanatos? Respecta trei reguli simple:
– cumpara alimente de la producatorii locali
– consuma legume si fructe de sezon
– proceseaza alimentele cat mai putin si gateste-le dietetic
• Trebuie sa fac fata unor provocari si dietele ma fac sa ma simt slabit!
Examenele, interviurile pentru un job nou, sarcinile de zi cu zi, obligatiile si responsabilitatile fac parte din viata fiecarei persoane, iar mancatul excesiv nu este o scuza buna, nici o conditie a reusitei. Din contra, o alimentatie de buna calitate te va face sa te simti mult mai energic si sa ai forta necesara de a depasi cu bine provocarile vietii.
Intr-adevar, un regim foarte restrictiv, cu mai putin de 1200 de calorii, te va face sa te simti infometat, prost-dispus si, cu siguranta, nu este recomandat sa tii o astfel de dieta in perioadele critice ale vietii tale. Insa este chiar recomandat sa te alimentezi echilibrat si sa incluzi in dieta fructe si legume, fructe oleaginoase (nuci, migdale), seminte crude si, pentru un plus de energie, cate o lingurita de miere sau o banana.
Mananca zilnic la ore fixe si imparte-ti portiile dupa regula mic dejun bogat, pranz modest si cina cat mai saraca, iar, pentru momentele in care iti este pofta sa rontai ceva intre mese, tine la indemana o gustare vegetala, formata din felii de mere sau morcovi. Respectand aceste principii, nu ar trebui sa simti foamea. Ca in orice schimbare a stilului de viata, vei avea tendinta de a renunta si de a ceda vechilor tentatii calorice, insa, odata ce vei reusi sa depasesti punctul culminant al poftei, vei vedea ca poti sa mananci cu masura si sa faci fata cu brio provocarilor din fiecare zi, fara sa te plangi de dureri de cap sau pofte culinare.
Raluca Mateescu
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024