Iubește sănătos și ai grijă de inima ta, cu pește sălbatic de Alaska
Avem nevoie de o săptămână să ne aducem aminte de importanța prevenției și tratamentului în cazul alergiilor, de zile dedicate sănătății emoționale sau o lună desemnată ca fiind luna iubirii. Când vine vorba de sănătatea inimii noastre, cea care face totul posibil, realitatea ne arată că avem nevoie de acțiuni zilnice care să ne asigure o bună funcționare a sistemului cardiovascular. Care sunt beneficiile peștelui sălbatic de Alaska pentru inima noastră?
27.02.2020
Timp estimat de citire:
6 minute, 41 secundePeștele sălbatic de Alaska este un aliment foarte complex care aduce beneficii semnificative pentru sistemul imunitar. Pe lângă cantitățile impresionante de acizi grași omega-3 pe care le conține, peștele și fructele de mare din apele pure din Alaska aduc cantități importante de vitamina D (una dintre puținele surse naturale ale acestei vitamine), seleniu, zinc, fier și vitaminele A și B12. Tot peștele sălbatic de Alaska este o sursă de proteine ușor digerabile și absorbabile ce ajută la menținerea unui sistem muscular sănătos.
Care sunt deci beneficiile pe care peștele sălbatic de Alaska le are asupra sănătății inimii și sistemului cardiovascular și cum o putem integra într-o rețetă ușoară la începutul anotimpului cald? Ovidiu Tărbuc, câștigătorul concursului Alaska Seafood Marketing Institute #AlaskaGăteșteRomânește de anul trecut, ne oferă o variantă ușor de preparat și integrat pentru orice ocazie.
Omega 3 – ingredientul minune pentru o inimă sănătoasă
Despre cât de sănătos este consumul de pește sălbatic de Alaska ați tot auzit. Care este explicația? Ei bine, începem prin a vă spune că acizii grași omega-3 sunt parte din fiecare celulă a corpului nostru, în special cele de la nivelul ochilor, inimii și creierului. În plus, corpul nostru poate produce în cantități reduse (DHA și EPA) sau chiar deloc (ALA) anumite tipuri ai acestor acizi grași. Nu ne rămâne decât să aducem necesarul corpului din afară, prin alimentație. Peștele sălbatic de Alaska, cu precădere somonul de Alaska, conține cantități de omega-3 ce uneori depășesc necesarul zilnic recomandat. Cum se traduce acest lucru în beneficii pentru inimă și pentru sistemul cardiovascular?
- Acizii grași omega-3 din peștele sălbatic de Alaska au puterea de a diminua trigliceridele de la nivelul sângelui, reducând astfel riscul bolilor cardiovasculare, mai ales în cazul persoanelor cu diabet, care se confruntă cu valori crescute ale acestui compus. Somonul de Alaska de tipul King oferă cea mai mare cantitate de Omega-3 (1476 mg pe porția de 85 g) dintre tipurile de pește sălbatic însă este mai puțin cunoscut că icrele acestui pește conțin o cantitate chiar mai mare de acizi grași nesaturați – 680 mg pentru o porție de aproximativ 28g. Codul negru și Alaska Pollock asigură o variantă slab calorică pentru necesarul de Omega-3, cu doar 70 de calorii pentru porția de 85g.
- Tot printr-un consum regulat de omega-3 se reglează ritmul cardiac. Inima este cea responsabilă de circularea sângelui în organism astfel încât oxigenul să ajungă la celule, iar toxinele rezultate din procesul metabolic să fie eliminate. Un ritm cardiac prea rapid sau prea lent va fi o piedică în funcționarea normală a acestui proces. Consumul de acizi grași EPA și DHA s-a dovedit că reduce ritmul cardiac ajutând chiar la echilibrarea acestuia după perioade de efort fizic.
- Atacul cerebral este a treia cauză de mortalitate după bolile cardiovasculare și cancer, iar numărul deceselor în baza acestei probleme este în continuă creștere. Consumul de omega-3 este un factor important în diminuarea acestui risc, prin reducerea inflamației, a stresului oxidativ și a disfuncțiilor endoteliale.
- Hipertensiunea arterială este o problemă de interes general, fiind una dintre principalele cauze ale dezvoltării afecțiunilor cardiovasculare. Consumul de acizi grași Omega-3, aflați din abundență în peștele sălbatic de Alaska, a indicat beneficii în scăderea hipertensiunii arteriale.
- Un alt fenomen pe care consumul de Omega 3, și implicit de pește sălbatic de Alaska, îl reglează este inflamația sistemică. Acest tip de inflamație nu face referire la fenomenul natural prin care sistemul imunitar luptă pentru vindecarea unui eveniment punctual: o infecție, un traumatism. Inflamația sistemică apare ca o consecință a unui stil de viață nesănătos, a poluării, a stresului sau privării de somn. Un astfel de fenomen s-a constatat că are legătură cu ateroscleroza – formarea depozitelor periculoase pe vasele de sânge.
Bine de știut:
Există 3 tipuri principale de acizi grași omega-3. ALA sau acidul alfa linoleic, poate fi găsit și în diverse surse de natură vegetală. Celelalte două sunt EPA (acid eicosapentainoic) și DHA (acid docosahexainoic), aflate în cele mai mari cantități în pește și fructe de mare. Spre deosebire de ALA, EPA și DHA sunt mai ușor utilizate de către organismul uman. Acidul gras omega-3 de tip DHA este concentrat la nivelul creierului și ajută în comunicarea intercelulară și în protecția împotriva unor boli degenerative de tipul Alzheimer. De asemenea, susține funcția vizuală fiind concentrat șa nivelul retinei. EPA este acidul responsabil prioritar pentru sănătatea inimii și a vaselor de sânge. Tot lui se datorează efectele antiinflamatorii menționate mai sus și rolul împotriva depunerilor la nivelul vaselor.
O rețetă ușoară, gata în doar câteva minute:
Salată caldă de somon sălbatic de Alaska
Porții: 4 persoane
Ingrediente:
- Somon sălbatic de Alaska 300 g
- Cartof dulce 250 g
- Varza de Bruxelles 200 g
- Nuci pecan 80 g
- Merișoare 60 g
- Fructul pasiunii 250 g
- Lime 120 g
- Susan negru 10 g
- Siracha 15 g
- Rucola 50 g
- Înainte de toate, se preîncălzește cuptorul la 180 de grade.
- Cartofii dulci se curăță de coajă, se taie cuburi și se pun la cuptor cu sare și puțin ulei într-o tavă, timp de 30 de minute
- Varza de Bruxelles se taie în două, se pune în tavă, se stropește cu ulei de măsline și se asezonează cu sare și piper. Apoi se introduce la cuptor timp de 10 minute. Somonul sălbatic de Alaska, tăiat cuburi, se pune la rumenit cu ulei de măsline într-o tigaie deja încălzită. Focul se păstrează la intensitate medie. Întoarceți bucățile de somon sălbatic pe toate părțile, până este gătit așa cum îl preferați: mai bine făcut sau mai suculent. Pentru a intensifica gustul nucilor pecan, pot fi puțin încălzite într-o tigaie. Atenție, se pot arde foarte ușor!
- Dressing-ul: Se scoate miezul fructului pasiunii, se pune într-o sită fină și se presează cu o lingură pentru a se obține sucul intens aromat. La zeama obținută se adaugă și sucul obținut de la lime – opțional și coaja. Se adaugă apoi sosul Sriracha și sarea, după gust.
- Se mixează toate ingredientele într-un bol, ușor, fără a se sfărâma ingredientele, adăugându-se și dressing-ul împreună cu frunzele de rucola.
Poftă bună!
Important!
Peștele sălbatic de Alaska, de la somonul Keta, Sockeye, cel roz și somonul rege, până la codul negru de Alaska sau Alaska Pollock, se găsește din ce în ce mai des pe piața din România. În lanțurile mari de magazine îl puteți recunoaște, fie după menționarea provenienței Alaska înscrisă pe ambalaj, fie după precizarea pe etichetă a zonei de captură FAO 67. Și restaurantele își adaptează meniurile din ce în ce mai mult pentru a face loc somonului și codului sălbatic de Alaska. Întrebați personalul despre proveniența peștelui pe care doriți să îl comandați sau urmăriți mențiunile din meniu.
Sursă:
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024