Jamila, blogger culinar: „Cu incredere, dragoste si munca, orice preparat iese asa cum iti doresti”
Si-a transformat pasiunea pentru gatit intr-un mod de viata si o afacere infloritoare. Azi, blogul ei culinar, JamiliaCuisine, este unul dintre cele mai apreciate si vizitate din categoria celor cu acest profil, iar pe canalul de YouTube e urmarita de peste 400.000 de abonati, reusind sa adune in ultimii ani peste 130 de milioane de vizualizari. Va invitam s-o cunoasteti pe cea care sta in spatele acestei povesti de succes.
07.08.2017
Timp estimat de citire:
5 minute, 58 secundeDesi toata lumea o stie drept Jamila, pe ea o cheama, simplu, Geanina. Este o fire timida – nu si-a aratat chipul multi ani in fata camerei – , dar perseverenta si ne ofera o dovada clara ca, atunci cand ai curajul sa incerci si sa te tii de treaba, poti ajunge departe. Pentru meritele de bloggerita si vloggerita, a fost desemnata „Online Personality of the Year”, in cadrul festivalului de social media Webstock de anul trecut. In calitate de autor de carte, s-a bucurat de vanzari-record la Targul Gaudeamus.
Slab sau Gras: Foarte multi romani au inceput sa gateasca, datorita proiectului JamilaCuisine. Povesteste-ne cand si cum a aparut acesta?
Geanina Staicu-Avram: Proiectul JamilaCuisine a inceput in 2012, in luna mai. Ma intorsesem dintr-o vacanta in Maroc, tara de origine a sotului meu, si imi doream sa le arat romanilor cat de bune sunt preparatele marocane. Descoperisem bucataria marocana si eram incantata de condimentele si ingredientele pe care ei le foloseau, asa ca am inceput gatind preparate marocane.
Pe tine te cheama Geanina. De unde vine numele Jamila?
Numele Jamila vine tot din Maroc. Una din matusile sotului meu, fiind in varsta, nu putea sa-mi pronunte numele, asa ca ma striga Jamila. Cand a trebuit sa aleg un nume pentru blog, Jamila mi s-a parut foarte potrivit.
„Povestea proiectului Jamila Cuisine a inceput cu resurse minime. Am purces in ceea ce urma sa se dovedeasca a fi cea mai frumoasa aventura din viata noastra de pana acum.”
Ce te inspira cand iti creezi retetele?
Ma inspira multe lucruri. Un anumit ingredient, o amintire din copilarie, o pofta de-a mea sau de-a familiei. Ma inspira si ideile pe care le primesc de la comunitatea mea.
Cate retete ai filmat pana acum?
Ne apropiem de 500 de retete filmate!
Un numar impresionant! Ce ingrediente folosesti cel mai des? Exista vreo motivatie anume?
Cred ca cel mai des folosesc pui pentru ca e o carne usoara si dietetica, usturoi pentru ca este unul din ingredientele mele preferate, unt pe care il pun la prajituri si ulei extravirgin de masline pentru ca-mi place gustul si pentru ca e sanatos.
Care crezi ca este cel mai bun preparat pe care l-ai gatit?
Vreau sa cred ca toate preparatele mele sunt bune (zambeste) si chiar asa este, dar cred ca cel mai bun este cheesecakeul fara coacere cu capsuni.
„Am muncit enorm, am mai si gresit, insa am continuat sa facem exact ce ne place mai mult: retete video, infatisate pas cu pas, pentru toti cei care ne urmaresc activitatea si ne indragesc.”
Cu siguranta ai o reteta preferata. Care este aceasta?
Imi plac, in general, deserturile cu ciocolata si mai ales cu ciocolata amaruie. Deci, tot ce e cu ciocolata e perfect pentru mine, lava cake sau tort de ciocolata, de exemplu.
Nu sunt rare cazurile in care aceesi reteta gatita de persoane diferite are alt gust. Cum iti explici acest lucru?
Este normal ca aceeasi reteta sa aiba alt gust atunci cand este gatita de persoane diferite. Fiecare persoana isi face reteta dupa cum stie si dupa cum considera. Chiar si cateva condimente adaugate in plus sau in minus pot schimba gustul unui preparat. Si atunci cand nu adaugam suficienta sare, de exemplu, gustul poate fi diferit.
In toti acesti ani de cand gatesti in ritm sustinut, cu siguranta ai invatat lucruri pe care nu le stiai inainte. Ce trucuri ai descoperit? Ne dezvalui o parte din ele?
Cu siguranta am invatat foarte multe lucruri. Ouale ajung foarte repede la temperatura camerei daca le punem intregi in apa fierbinte pentru aproximativ 15 minute. Patrunjelul ramane verde pentru mai mult timp daca il punem intr-un pahar cu apa rece si-l pastram in frigider. Cand avem prea multe ierburi aromatice proaspete, le putem pastra maruntindu-le cu putin ulei si punandu-le in tavite pentru cuburi de gheata. Rezista in congelator pentru mai multe luni si pot fi folosite la diferite preparate la cuptor.
„O reteta JamilaCuisine presupune cel putin 20 de boluri de spalat, intre 6 si 12 ore de filmari, alte 12-16 ore de montaj si editare. In plus, o reteta video inseamna machiaj refacut adesea, bluzite si sorturi perfect calcate si o rabdare fara limite.”
Ce sfaturi ai avea pentru cei care isi propun sa se apuce de bucatarit?
In primul rand sa gateasca in felul lor, dupa gustul lor. In al doilea rand, sa gateasca cu placere, sa-si lase amprenta personala pe fiecare preparat. Si nu in ultimul rand, sa aiba incredere in ei. Cu incredere, dragoste si munca, orice preparat iese asa cum iti doresti.
Suntem in plina vara. Ofera-ne o reteta usoara potrivite acestui sezon.
Reteta pe care v-o recomand este una din cele incluse in cartea „Jamila Cuisine. Cele mai iubite retete” aparuta la Curtea Veche Publishing sunt:
Salata marocana
Ingrediente: 3 cartofi fierti; o salata verde; 500 g morcovi fierti; 500 g rosii; 2 castraveti mijlocii; 1 ardei gras mare; 1 sfecla mare, fiarta; 200 g orez fiert; o conserva de ton; o conserva de porumb; 2-3 oua fierte; 150 g maioneza; 150 ml ulei; 1 lingura de mustar; zeama de la o lamaie; 200 g masline; sare.
Mod de preparare: Facem un dressing din 2 linguri de maioneza, o lingura de mustar si 1-2 linguri de zeama de lamaie, amestecand bine. Peste dressing adaugam orezul fiert, continutul conservei de ton si ¼ din conserva de porumb. Amestecam bine, potrivim de sare si lasam totul deoparte, cat timp ne ocupam de legume. Taiem cartofii, morcovii si sfecla in cubulete si le asezonam cu o lingura de ulei de masline si sare, punand fiecare leguma intr-un bol separat. Taiem rosiile cherry in sferturi, castravetii in felii, iar ardeiul gras in cubulete.
Punem salata cu orez intr-un bol rotund, pe care il rasturnam pe platoul de servit, tapetat in prealabil cu frunze de salata. Scoatem bolul cu grija, astfel incat salata sa ramana de forma bolului. Pornind din mijloc, cat mai aproape de salata cu orez, spre margini, aranjam gramajoare din fiecare leguma, alternand culorile, pentru a arata cat mai frumos. Adaugam apoi maslinele si feliile de ou fiert. Stropim totul cu ulei de masline si zeama de lamaie. Decoram preparatul cu patrunjel tocat si, daca va place, cu putina maioneza.
Tips and tricks:
Puteti folosi orice fel de legume doriti.
Pastrati salata in frigider si serviti-o rece.
Tonul din conserva se poate inlocui cu orice alt soi de peste fiert.
Si ceva racoritor?
V-as propune o limonada cu capsuni. Se face extrem de repede si e foarte racoritoare. Aveti nevoie de zeama de la 5-6 lamai pe care s-o indulciti cu miere dupa gust si s-o diluati cu apa in functie cat de acra doriti sa fie limonada. Peste limonada adaugam 500 g de piure de capsuni. Piureul se obtine prin pasarea fructelor si prin trecerea lor printr-o sita fina. Limonada se serveste foarte rece, eventual cu cuburi de gheata.
Natalia Talmacec
Crăciun în varianta light. Rețete tradiționale fără kilograme în plus
19.12.2024