Kinda Geza: „Alimentul meu secret pentru orele intregi de snowboarding se numeste pasiune”
Snowboard-ul pare mai degraba un sport austriac sau american decat romanesc, insa din ce in ce mai multi romani sunt deschisi sa incerce acest sport. Noi am stat de vorba cu Kinda Geza, ce face performanta in acest sport spectaculos si plin de energie – inspira-te din pasiunea lui si, cine stie, poate iarna asta te vei incumeta sa inveti sa te dai cu placa!
31.01.2014
Timp estimat de citire:
4 minute, 49 secundeAfla mai multe despre Kind Geza, cel mai titrat snowboarder din tara noastra!
Slab sau Gras: De ce, pana acum, niciun snowboarder roman nu s-a putut califica la Olimpiada de Iarna?
Kinda Geza: In primul rand, snowboarding-ul este un sport destul de nou in Romania, iar asta este unul dintre principalii factori pentru care este atat de nisat. Sa speram ca in curand cat mai multi romani se vor urca pe placa. In al doilea rand, tara noastra nu dispune de o buna infrastructura, motiv pentru care riderii romanii nu se pot ridica la nivelul riderilor din alte tari din Europa, spre exemplu, pentru ca nu exista park-uri de antrenament la noi. E destul de greu sa progresezi daca nu ai unde sa mergi si sa inveti. Dar… sa nu uitam ca intotdeauna tot ce conteaza sunt gandirea pozitiva si distractia.
Slab sau Gras: Consideri ca Romania are sanse sa evolueze in privinta acestui sport si sa ajungem la Olimpiade?
Kinda Geza: Da, eu cred ca Romania are sanse sa ajunga la Olimpiada.J Insa sa nu uitam ca performanta nu se face peste noapte, e nevoie de multa, multa munca. Pe langa asta, pasiunea pentru sportul asta trebuie sa fie la cote maxime, mai ales cand nu ai unde sa te antrenezi in tara ta. Dar cred ca lucrurile vor evolua in bine astfel incat Romania sa fie pe lista celor mai mare competitii de snowboarding din tara. Cum spuneam mai sus, este foarte important sa gandesti pozitiv.
Slab sau Gras: Unde ai gasit cele mai bune partii pentru snowboard?
Kinda Geza: In Romania exista cateva partii pentru snowboarding: in Harghita Madarasi si Arena Platos – statiuni gandite special pentru snowboarderii de freestyle, locuri unde s-au construit snowpark-uri ce incep tot mai mult sa semene cu cele din Austria spre exemplu. Pentru viraje, poate Poiana Brasov sau Valea Prahovei… nu prea conteaza unde. Iar pentru freeride – Balea Lac.
Kinda: „Snowboarding-ul este un sport pe care il savurezi din momentul in care te urci prima data pe placa pana in momentul in care nu o sa mai fi capabil sa faci asta, de la inceput pana la sfarsit.”
Slab sau Gras: Cat de des te antrenezi?
Kinda Geza: Antrenamentul in cazul snowboarding-ului este foarte important si mult mai complicat decat pentru un sport indoor. Cel mai important si bun antrenament este sa stai cat mai mult pe placa si este destul de greu sa inlocuiesti acest gen de pregatire cu orice altceva. Cand vremea nu este prietenoasa si nu ne lasa sa ne dam pe partii, fac antrenamente de forta in sala unde exista diverse exercitii specifice snowboarding-ului.
Slab sau Gras: Ce faci in restul anului? Ai cum sa te antrenezi sau practici si alte sporturi?
Kinda Geza: Cand nu e zapada in tara, merg unde gasesc zapada, iar daca nu si nu fac alte sporturi. De exemplu, ma dau cu bicicleta destul de des, iar in ultimul timp am descoperit mottocrosul. Sporturile astea doua ma ajuta sa ma pastrez in forma.
Slab sau Gras: Cate ore ai petrecut cel mai mult pe o partie?
Kinda Geza: Daca corpul m-ar ajuta, as sta zi si noapte pe placa. J Gandeste-te ca tot ce tine de snowboarding se face pe placa si pe partie, fie ca e vorba de antrenament, fie ca te dai de placere. Tot timpul trebuie sa fii pe partie. Eu practic snowboarding-ul din 1999, asadar sunt multe ore la mijloc de dat pe placa.
O persoana de 65 de kg arde 410 calorii intr-o ora de snowboard!
Slab sau Gras: De unde iti iei energia pentru orele intregi de snowboard? Mananci anumite alimente, iei suplimente sau care este secretul tau?
Kinda Geza: Alimentul meu secret pentru orele intregi de snowboarding se numeste pasiune, multa pasiune pentru acest sport. J Dar ca sa iti raspund la intrebare in aceeasi linie ca si tine, sa stii ca mananc cat se poate de normal si sanatos, iar suplimentele nu intra in discutie.
Slab sau Gras: Cum ar trebui sa procedeze o persoana care vrea sa invete sa „se dea cu placa”? De unde incepe?
Kinda Geza: Inainte de orice ar trebui sa isi cumpere o placa care sa i se potriveasca pentru ca astfel v-a invata mai repede. Dupa care, cred ca cateva ore de training cu un bun antrenor ar face lucrurile mai usoare si mai simple. Si apoi, niciodata sa nu uite sa se simta bine cand face sportul asta, pentru ca asta ar trebui sa fie motivatia fiecaruia pentru orice ar alege sa faca in viata. Haha.
Slab sau Gras: Cum iti petreci timpul liber?
Kinda Geza: Pe placa.
Slab sau Gras: Ai un motto in viata? Ce te ghideaza?
Kinda Geza: Simplu!!! „Respectul pentru oameni si natura”
Slab sau Gras: Unde te vezi in iarna anului… 2020?
Kinda Geza: Unde ma vad? Pe placa. J Pentru mine este important sa pot sa practic snowboarding-ul pana la batranete, sa pot sa ma bucur de virajele facute in powder (zapada proaspata) si de natura. Tocmai asta este si esenta acestui sport. Snowboarding-ul este un sport pe care il savurezi din momentul in care te urci prima data pe placa pana in momentul in care nu o sa mai fi capabil sa faci asta, de la inceput pana la sfarsit.
Slab sau Gras: Ce planuri ai pentru anul acesta?
Kinda Geza: Ca si anii trecuti… de a sta cat mai mult pe placa.
Interviu: Raluca Baciu
Valeria van Groningen: “Mișcarea înseamnă viață”
16.09.2020
Sorina Fredholm: Misiunea mea este să-i ajut pe oameni să trăiască mai sănătos prin yoga și alimentație sănătoasă
10.09.2019
Sorina Brutaru: Sportul nu e doar un hobby, e un stil de viata pe care-l recomand 100%
10.06.2019