27.05.2020
Timp estimat de citire:
4 minute, 19 secundeO dietă echilibrată şi sănătoasă se planifică şi se pregăteşte în propria bucătărie. Prepararea alimentelor acasă reprezintă cea mai simplă şi sigură metodă de a te asigura că ajungi să mănânci ceea ce trebuie. Doar aşa poţi controla aportul de sare, zahăr şi grăsimi, dar şi disponibilitatea substanţelor nutritive, aceasta din urmă fiind puternic influenţată de tehnica de gătit.
Pentru a te bucura de o masă gustoasă şi sănătoasă, e important să foloseşti ingrediente de calitate, dar la fel de important este să alegi şi modul potrivit în care să le prepari. De cele mai multe ori acesta are un rol determinant în ceea ce priveşte savoarea obţinută, precum şi păstrarea proprietăţilor benefice ale alimentelor. Aşadar, întrebarea de baraj: există o metodă de gătit mai sănătoasă decât alta? Răspunsul nu e mai complex decât te aşteptai… De ce? Pentru că fiecare tehnică de gătit vine cu avantajele și dezavantajele ei. Ţi le prezentăm, în continuare, pe scurt, pe cele mai des folosite.
Fierberea
Este o metodă de gătit dietetică, fiind potrivită în special pentru supe, orez, paste, leguminoase și cartofi. Gătitul cu apă are marele avantaj că limitează adăugarea de grăsimi (unt, ulei, sos). Pe de altă parte, are dezavantajul de a „sărăci” conţinutul de substanţe de vitamine şi minerale al alimentelor. O parte dintre ele dispar literalmente în apa de gătit. Se întâmplă acest lucru mai ales în cazul vitaminelor C și B, al calciului și magneziului. Pentru a evita aceste pierderi, încearcă să reduci timpul de gătire, prin scufundarea legumelor direct în apa clocotită. De asemenea, când e posibil, fierbe legumele întregi sau cel puţin tăiate în bucăţi mai mari, nu juliene sau cubuleţe.
La aburi
Este, fără îndoială, cea mai bună metodă de gătit legume și pește. Mâncarea este gătită fără a intra în contact cu apa, ceea ce permite păstrarea unei cantităţi mai mari de vitamine şi minerale în interiorul alimentelor. Desigur, cu condiţia de a nu fi gătite în exces. Această regulă se aplică în special în cazul legumelor, care trebuie ţinute la aburi doar cât să-şi schimbe puţin culoarea şi textura. Din acest punct de vedere, gătitul la aburi este o metodă ideală pentru prepararea termică a sparanghelului, dovlecelului, păstăilor, morcovilor, conopidei şi broccoliului.
Coacerea
Cuptorul îţi este un partener de încredere în bucătărie. Te ajută să pregăteşti mese bogate şi sănătoase cu un efort minim. Pierzi timp doar pentru demersurile premergătoare introducerii preparatului la cuptor, apoi îşi face el singur treaba. Poţi folosi coacerea pentru prepararea unei varietăţi mari de feluri de mâncare, inclusiv pentru cele care implică gătirea bucăţilor mari de carne, aşa cum ar fi pulpa de porc, iepurele, raţa, puiul sau curcanul întreg.
En papillote
Această metodă în mare vogă acum vine din bucătăria franceză şi presupune gătirea în cuptor închizând bine ingredientele într-un pacheţel creat din hârtie de copt. Cele mai potrivite pentru această tehnică de gătit sunt, din nou, legumele şi peştele, dar şi fructele de mare şi carnea de pui, în special pieptul. Metoda en papillote este de-a dreptul nemaipomenită în cazul peştelui, mai ales al speciilor cu carnea fadă, aşa cum cum sunt codul, bibanul sau plătica, întrucât permite impregnarea aromelor condimentelor sau ale ierburilor adăugate.
La grătar
Folosirea grătarului este o modalitate excelentă de a găti gustos şi fără a adăuga grăsimi. Mare atenţie însă la frecvenţa cu care recurgi la această metodă de gătit. Nu e cazul să faci abuz de consumul de preparate la grătar, întrucât gătirea la temperaturi înalte produce o reacţie chimică între grăsime şi proteine, generând apariţia unor substanţe toxice, care pot pune în pericol sănătatea ficatului. Pentru a reduce acest risc, găteşte la grătar cărnuri care necesită un timp mai scurt de preparare. De asemenea, utilizează cu încredere grătarul şi pentru legume. Ciupercile, dovleceii, ardeii graşi, vinetele, chiar şi ceapa capătă o savoare deosebită când sunt fripte pe grătar.
Sotarea
Atunci când vrei să găteşti ceva rapid şi gustos, mizează pe sotare. Această tehnică implică utilizarea unei cantităţi mici de grăsime într-o tigaie cu înveliş non-aderent. Alimentele se gătesc la foc mediu spre mare, motiv pentru care trebuie tăiate în bucăţi mici, cât pentru o îmbucătură. În funcţie de reţetă, pe parcursul procesului de sotare, se pot adăuga şi mici cantităţi de lichid, şi anume: apă, supă de legume, zeamă de lămâie, vin etc. Este o metodă de gătit potrivită mai ales pentru carne şi legume.
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024