La mulți ani cu sănătate! Ce alimente să consumi pentru o viață lungă!
Mulți nutriționiști se ocupă astăzi de găsirea unor soluții alimentare care să ne ajute să ne prelungim viața. În fond, chiar și basmele românești ne prezentau aspirația de bază: “tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”. Chiar dacă această expresie nu va deveni probabil niciodată realitate, totuși încercăm să găsim acele alimente care să ne ajute să trăim cât mai bine și în condiții de sănătate cât mai adecvate.
24.05.2022
Timp estimat de citire:
4 minute, 57 secundeNiciodată nu vor exista alimente-minune, din care dacă consumi, poți avea siguranța că trăiești un secol. În cel mai bun caz, există grupe de alimente foarte nutritive și atât. Longevitatea maximă, așa cum o întâlneam în așa-zisele “zone albastre” ale Globului se datora unui anume stil de viață, activ, într-o comunitate strânsă, bazată pe întrajutorare, unde se consuma o anume dietă, bazata pe alimente locale, mai ales de origine vegetală. Dar daca viața din zonele albastre e greu de reprodus în “zonele gri” ale ariilor noastre urbane, totuși putem adopta o viață activă, cu multă mișcare, pe care să o completăm cu o dietă adecvată, pe care să o urmăm pe termen lung. Da, ai citit bine, timpul e important și episoadele anuale de mâncat sănătos nu prea contează în ecuația longevității. Ci doar modelul alimentar păstrat de-a lungul anilor.
Alimentele recomandate pentru longevitate
- În primul rând, așa cum te așteptai, s-a demonstrat că un consum ridicat de legume și fructe este foarte important. Fibre, minerale și vitamine, apa, calorii puține și antioxidanți, toate acestea recomandă din punct de vedere nutrițional vegetalele. Din fericire, la acest capitol lumea pare să fi înțeles și ca atare mulți au aderat la acest consum. Sigur, este indicat sa pui accentul pe legumele-frunze și pe crucifere (varză, varză de Bruxelles, conopidă, broccoli, bok choy, varză kale). Se găsesc în majoritatea sezoanelor anului și sunt asociate cu un aport crescut de nutrienți benefici. Nu uita de cartofii dulci (consumați des de japonezii din Okinawa, una din cele mai cunoscute “zone albastre”) sau de fructe de tipul afinelor, murelor, zmeurei.
- Un alt aliment sănătos este carnea de pește. Populațiile care trăiesc mult îl consumă, de fapt, majoritatea acestor populații trăiesc în apropierea unor mări sau oceane și se bazează pe pescuit. Dar peste tot este mâncat în cantități moderate. Nu trebuie să mănânci pește de 3 ori pe zi, e de ajuns de 2-3 ori pe săptămână o porție mică. E înțelept să te bazezi pe pește ca sursă de proteină animală, se digeră ușor și aduce acizii Omega-3 de care știi că avem atâta nevoie. Și că veni vorba de carne, nu e rău să tai de pe listă carnea procesată (mezelurile) și să mănânci foarte, foarte rar carne roșie.
- O categorie esențiala și de data asta destul de vitregită este cea a leguminoaselor. Am scris în multe articole despre ele, iar studiile care le-au urmărit efectele sunt de ordinul zecilor de mii. Dincolo de faptul că sunt excelente surse de proteine, au minerale, vitamine, fibre, grăsimi sănătoase și sunt foarte accesibile. În trecut, în România, erau mâncate pe scară foarte largă, de la linte, la fasole. Lumea de la sat sau oraș le consuma cu egală plăcere. În ultimele decenii, însă, poate din cauza necunoașterii efectelor sanogenetice ale leguminoaselor, au fost date uitării. Astăzi mai găsești ici-colo câte o supă de linte sau un humus pe la restaurantele orientale. Am văzut persoane care au uitat ce este năutul și cum poate fi gătit! Doar că, pentru a avea efectele scontate, ele ar trebui consumate de minimum 4 ori pe săptămână și, preferabil, zilnic. Dintre toate, lintea, cu numeroasele ei variante, este ușor digerabila și simplu de gătit, deci ți-o recomand cu precădere.
- Cerealele integrale sunt și ele componenta unei diete pentru longevitate, dar nu am să detaliez nimic aici, pentru ca sunt sigură că știi pentru ce sunt recomandate. Evită pâinea și produsele de brutărie din făină albă, nu sunt nici sănătoase, nici gustoase.
- Poate că ai citit și de uleiul de măsline, consumat în comunitățile longevive din Mediterana. Sigur, este un aliment foarte sănătos și ți-l recomand ca alternativă la alte grăsimi folosite la gătit sau salate. Dar nu exagera, pentru că nu ai sigur necesități calorice tot atât de mari ca și un pescar dintr-un sătuc dintr-o insulă grecească.
- Ei bine, dincolo de această înșiruire de grupe de alimente, trebuie amintit că esențială pentru longevitate este greutatea sănătoasa. Obezitatea scade speranța de viață substanțial, datorită bolilor pe care le favorizează, mai ales a cancerelor și bolilor cardiovasculare. Nu uita de un program normal de somn, de evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool (nu, mult vin roșu nu te face să trăiești mai mult) și de managementul stresului, inerent în societatea modernă.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024