La sala de fitness: 5 cele mai frecvente greșeli
Ți-ai luat de ceva timp inima în dinți și ai început să faci sport. Ți-ai luat cel mai cel echipament, ți-ai făcut abonament la sală și tragi din greu la fiecare antrenament. Rezultatele așteptate însă refuză să apară...
25.09.2019
Timp estimat de citire:
3 minute, 39 secundeDe prea multe ori, mersul la sala de fitness, în care ne punem atâtea speranțe că, în sfârșit, ne va scăpa de acele rotunjimi nedorite, se dovedește a fi o investiție de timp și resurse fără rost. În ciuda eforturilor, kilogramele în plus tot acolo rămân. Și nu, nu pentru că nu te-ai strădui destul. Cel mai probabil, cu totul altceva te împiedică să-ți atingi obiectivul. Mai jos sunt câteva dintre greșelile cel mai des comise de majoritatea celor nerăbdători să-și sculpteze silueta. Nu-i exclus să te recunoști în vreo situație.
În cazul în care ți se pare că poți mai mult, treci la următorul nivel de dificultate, însă fără pulsiuni heirupiste. Propune-ți să progresezi inteligent și ai grijă să nu-ți mărești sarcina cu mai mult de 10% pe săptămână.
Lipsa încălzirii
Indiferent că vei alerga pe bandă, vei lucra la aparate sau vei face exerciții funcționale, nu sări niciodată peste etapa încălzirii. E ce este aceasta atât de importantă? Pentru că pregătește organismul să dea randament în timpul antrenamentului, ajutându-l să intre într-o stare optimă de funcționalitate atât la nivel cardiovascular (inimă), locomotor (mușchi și articulații), cât și respirator (plămâni). Încălzirea nu trebuie să dureze foarte mult, 5-10 minute de mers pe loc și alte mișcări ușoare care să ridice progresiv temperatura corpului, crescând ritmul cardiac și viteza sângelui, sunt suficiente.
Viteza prea mare
Multe persoane au convingerea fermă că executarea rapidă a exercițiilor reprezintă cheia succesului când vine vorba de slăbit. Ei bine, nu-i deloc așa. În acest caz, viteza nu mărește eficiența. Dimpotrivă, o poate reduce. Mai mult decât atât, te expune riscului de apariție a leziunilor musculare, dar și de accidentare. Tocmai de aceea, mai ales dacă ești la început, redu ritmul și concentrează-ți toată atenția pe tehnică.
Variație insuficientă
Corpul nostru are o capacitate extraordinară de adaptare. Se obișnuiește și cu mai puțin, și cu mai mult. De aceea, după o anumită perioadă de restricții alimentare nu mai slăbim, la fel cum după utilizarea îndelungată a vreunui medicament nu mai obținem același efect și trebuie să creștem doza. Principiul se aplică și în domeniul sportiv. Atunci când faci aceleași exerciții de foarte mult timp, mușchii devin din ce în ce mai eficienți în realizarea efortului, cheltuind mai puțină energie. Cu alte cuvinte, ajungi să arzi mai puține calorii. Ca să eviți această capcană, încearcă să variezi programul de antrenament, prin introducerea periodică a unor exerciții noi.
Forțarea limitelor
Un alt motiv pentru care rezultatele visate întârzie să prindă contur este alegerea greșită a greutăților și reglarea necorespunzătoare a aparatelor cu care lucrezi. O sarcină prea mare face anevoioasă, dacă nu chiar imposibilă, efectuarea corectă a exercițiului, precum și realizarea unui număr adecvat de repetări. Poți fi sigur/ă că ai optat pentru o sarcină potrivită, dacă senzația de oboseală apare de la a patra repetare și dacă ești în stare să faci exercițiul de cel puțin zece ori.
Practicarea neregulată
Azi nu ai chef de antrenamente, mâine nu ai timp și tot așa… Dacă ajungi în sala de antrenamente din când în când, mai bine renunță. Nu faci decât să te amăgești și să-ți creezi premisele pentru o frustrare cruntă. Ca să producă efecte, antrenamentele trebuie făcute cu regularitate, de cel puțin două ori pe săptămână.
Dacă nu faci încălzirea, îi ceri organismului să intre în stare de efort maxim fără ca fluxul sangvin să perfuzeze adecvat musculatura și să-i aducă oxigenul necesar. Drept urmare, antrenamentul devine mai puțin eficient.
De ce apare febra musculară și cum poate fi aceasta prevenită
08.07.2024