Lactatele fermentate – proprietăți și beneficii pentru sănătate
Produsele lactate fermentate joacă un rol semnificativ și benefic în alimentație și au un efect profund asupra sănătății umane. Au fost utilizate pe scară largă, fiind cele mai eficiente mijloace de livrare a microorganismelor probiotice benefice sau digerabile.
06.02.2024
Timp estimat de citire:
3 minute, 39 secundeStudiile au arătat că materialele fermentate ale produselor lactate (lapte fermentat, iaurt, brânză, chefir) au ajutat la răspunsul imunitar împotriva agenților patogeni. O dietă dezechilibrată este direct legată de boala inflamatorie intestinală, diaree, hipersensibilitate, sindromul colonului iritabil, intoleranță la lactoză, gastroenterită.
Obiectivul principal al fermentației este de a crește durata de valabilitate a alimentelor perisabile și de a îmbunătăți proprietățile organoleptice și fizice, digestibilitatea și biodisponibilitatea nutrienților.
Laptele fermentat
A jucat un rol esențial în alimentația umană din întreaga lume. Aceste produs are o textură groasă, distinctă, și poate fi păstrat în camere frigorifice câteva săptămâni sau luni. Microorganismele din laptele fermentat pot ajuta la reducerea simptomelor colitei, gastritei, la reducerea valorilor colesterolului etc.
Componentele principale ale laptelui fermentat sunt lactoza (fermentată în acid lactic crește aciditatea), proteinele (laptele fermentat conține un procent ridicat de proteine cu valoare nutritivă ridicată deoarece acesta conține aminoacizi esențiali), grăsimile, vitaminele și mineralele, probioticele și prebioticele, antioxidanții.
Iaurtul
Este produs din lapte fermentat prin adăugarea unor tipuri de bacterii care produc acid lactic, care îi conferă un gust acru și o textură groasă. Aceste tipuri de bacterii se numesc probiotice, iar cele mai importante dintre ele sunt Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophiles. Iaurtul este considerat un aliment fermentat sănătos datorită digestibilității sale bune și proteinelor cu valoare nutritivă și energetică ridicată. Este, de asemenea, o sursă de aminoacizi esențiali, o sursă valoroasă de calciu atât de necesar sănătății oaselor.
Brânza
Este un produs lactat fermentat care conține o gamă largă de microorganisme benefice. Este mai puțin acid, are o consistență solidă, un procent mai mare de grăsime și mai multe componente nutritive decât iaurtul. Aceste calități conferă protecție bacteriilor probiotice în timpul depozitării și trecerii prin tractul gastrointestinal.
Are cel mai mare termen de valabilitate dintre produsele lactate fermentate și oferă un mediu pentru supraviețuirea pe termen lung a Bifidobacterium care contribuie la păstrarea proprietăților organoleptice.
Brânza este o sursă bună de calciu, un nutrient esențial pentru oase și dinți sănătoși. De asemenea, conține proteine, magneziu și zinc, necesare pentru creștere, plus vitaminele A, D și K, necesare pentru prevenirea osteoporozei.
Zerul conține aproximativ 20% din proteinele totale din lapte și are valoare nutritivă ridicată. Pe lângă proprietățile biologice, proteina din zer este o sursă esențială de peptide bioactive cu efecte benefice asupra sănătății (de exemplu, antioxidant, antidiabetic). Microorganismele din zerul de brânză pot degrada proteinele și pot genera peptide prin fermentație.
Kefirul
Este o băutură fermentată, care își are originea în Caucazul de Nord și munții Tibet. Este diferit și mai puțin popular decât alte produse lactate fermentate, cum ar fi iaurtul și brânza. Este fabricat prin fermentarea tradițională a laptelui folosind o sămânță de kefir starter care conține bacterii și drojdii care trăiesc în simbioză, afectând calitățile senzoriale ale produsului. Pentru fabricarea lui se pot folosi lapte de vacă, de capră sau de oaie. Culturile lactice care se folosesc la producerea sa conțin bacterii de tip Lactobacillus kefir și Lactococus lactis, care transformă lactoza din lapte în acid lactic, de unde gustul său acrișor. Fermenții de kefir (Candida kefir) provoacă fermentația, astfel încât din lactoză se formează acid carbonic (care acidulează) și alcool.
Studiile au arătat că compușii chimici produși prin fermentarea produselor lactate (lapte fermentat, iaurt, brânză, kefir etc.) susțin sistemul imunitar împotriva multor boli, deoarece conțin o varietate de antioxidanți, antibiotice, antifungice și substanțe cu rol antiinflamatori etc.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024