Lamuriri esentiale despre legatura dintre diabet si obezitate
Aproximativ 80% dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 sufera de obezitate. Pentru ca am vrut sa intelegem cum favorizeaza excesul ponderal aparitia diabetului, am stat de vorba cu dr. Laura Ene, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice in cadrul Spitalului Monza din Bucuresti. Am aflat cu aceasta ocazie cum apare aceasta asociere, cand riscul instalarii maladiei este iminent, dar si ce putem face pentru a preveni si combate imbolnavirea.
16.06.2016
Timp estimat de citire:
5 minute, 2 secundeSlab sau Gras: Problema kilogramelor in plus starneste o tot mai larga preocupare in randul oamenilor, si asta pentru ca, dincolo de estetic, cresterea in greutate figureaza pe lista factorilor de risc pentru mai multe boli, inclusiv pentru diabet zaharat. Explicati, va rog, cum apare aceasta legatura periculoasa.
Dr. Laura Ene: Obezitatea este recunoscuta ca principal factor de risc pentru boli grave care scurteaza semnificativ viata, cum sunt bolile cardiovasculare (hipertensiune, cardiopatie ischemica, infarct miocardic, accident vascular cerebral), numeroase tipuri de cancer (de san, ovarian, prostata, colon etc.) si, bineinteles, diabetul zaharat. Asta pentru ca tesutul adipos, din pacate, nu este rezervor de vitamine si minerale, ci dimpotriva, este un rezervor de boala prin secretie de hormoni, molecule si substante specifice care produc si intretin o stare permanenta de inflamatie in corp – teren fertil pentu afectiunile mentionate.
Slab sau Gras: Cand riscul de dezvoltare a diabetului devine unul semnificativ in cazul persoanelor supraponderale?
Dr. Laura Ene: Ar trebui clarificat, mai intai de toate, ce este supraponderalitatea. Indicele de masa corporala (IMC) mai mare de 25, adica raportul greutate/inaltime la patrat = kg/m2, sau circumferinta taliei mai mare de 94 cm la barbati, respectiv de 80 cm la femei.
Pe langa supraponderalitate, factorii de risc pentru dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2 sunt urmatorii: varsta (peste 40 de ani), existenta unui istoric familial (rude de gradul I cu diabet), hipertensiune arteriala (TA > 130/85) sau alta afectiune a inimii, dislipidemie (colesterol HDL < 40 la barbati, < 50 la femei, trigliceride > 150 mg/dl), glicemie dimineata pe nemancate peste 100 mg/dl. In cazul femeilor, se adauga factori precum sindromul ovarelor polichistice si/sau antecedente de diabet in timpul sarcinii (gestational) ori copii peste 4 kg la nastere. Cu cat sunt prezenti mai multi dintre factorii de risc enumerati mai sus, cu atat persoanele supraponderale sunt mai predispuse la aparitia diabetului zaharat.
Slab sau Gras: De ce depunerile adipoase din zona abdominala sunt atat de problematice din punct de vedere medical?
Dr. Laura Ene: Obezitatea abdominala inseamna depunere de grasime nu doar pe abdomen, ci si in interiorul acestuia, printre organe, acest lucru fiind, de fapt, cel mai periculos pentru sanatate, deoarece tesutul gras din interiorul abdomenului sufoca organele interne si produce substante inflamatorii care ataca si imbolnavesc vasele sangvine si organele. Circumferinta abdominala este un indicator mult mai corect al obezitatii decat indicele de masa corporala. Un corp musculos poate avea un IMC crescut, dar o talie normala. Obezitate abdominala inseamna, asa cum mentionam si mai sus, o talie peste 80 cm la femei si peste 94 cm la barbati.
Slab sau Gras: In procesul de slabire, e mai important ceea ce mancam sau cum si la ce ora mancam?
Dr. Laura Ene: Este important sa alegem alimente de calitate si sa respectam modul de buna functionare a organismului. Cu alte cuvinte, sa mancam dimineata alimente care ne dau mai multa energie (ex. cereale integrale, fructe), dar si satietate (ex. lactate degresate, nuci, seminte). In partea a doua a zilei este indicat sa echilibram energia cu satietatea: o portie de cereale integrale sau leguminoase, alaturi de proteine de calitate si legume cat mai colorate. Seara este bine sa alegem o masa usoara de proteine slabe (carne, peste, lactate) cu legume, de preferat verzi, fara glucide concentrate.
Slab sau Gras: Cum poate slabi in siguranta o persoana cu diabet?
Dr. Laura Ene: Orice persoana, inclusiv cele cu diabet, poate slabi in siguranta, daca este sub indrumarea si monitorizarea atenta si periodica a unui specialist. Dietele tinute „dupa ureche”, luate de pe internet sau de la prieteni, mai ales cele de infometare, care promit scaderea rapida in greutate, care nu sunt conduse si monitorizate de un medic cu experienta, care nu tin cont de afectiunile si specificul fiecarei persoane in parte, pot − si in general chiar reusesc − sa faca mai mult rau decat bine pe termen lung.
Slab sau Gras: Ce sporturi pot practica persoanele cu diabet? Exista restrictii in ceea ce priveste intensitatea efortului depus?
Dr. Laura Ene: Orice tip de sport este bine-venit, dar trebuie sa tinem cont de afectiunile asociate (cardiace, reumatologice), de pregatirea si antrenamentul fiecaruia, de conditia fizica si, bineinteles, de preferinte. De exemplu, am pacienti cu diabet de tip 1 care fac patru prize de insulina pe zi si care totusi fac scufundari, sar cu parasuta, joaca fotbal, tenis, merg la sala, fac jogging, alearga la maraton etc. Nu exista sporturi interzise in diabet. Bineinteles ca este nevoie de grija, de ajustarea tratamentului si a alimentatiei in functie de efortul fizic depus, de intensitatea si durata lui, astfel incat sa nu se produca dezechilibre glicemice − ma refer aici mai ales la hipoglicemie. Le recomand pacientilor mei orice tip de miscare care ii atrage si pe care o pot face cu regularitate. Cea mai simpla si mai la indemana forma de miscare, mai ales pentru pacientii mai in varsta, este mersul pe jos, pe care il recomand cu caldura tuturor.
Slab sau Gras: Intelegem ca obezitatea duce la diabet, dar poate exista si o cale de intoarcere? Slabirea poate produce regresia sau vindecarea bolii?
Dr. Laura Ene: Scaderea in greutate este cheia mentinerii sub control a diabetului de tip 2. Cu cat pacientii cu diabet de tip 2 reusesc sa atinga si sa mentina o greutate cat mai aproape de cea normala, cu atat mai usor va fi controlat diabetul. Din pacate, cale de intoarcere, adica de vindecare a diabetului, nu exista. Regresia diabetului, in schimb, este posibila. De exemplu, de la un diabet dezechilibrat cu glicemii mari la debut, prin scadere in greutate, dieta controlata si medicatie corecta, se poate ajunge, in sase luni sau chiar mai putin, la glicemii bune, apropiate de valorile normale.
Interviu: Natalia Talmacec
5 combinații alimentare care ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge
22.10.2024