Lamuriri necesare despre dieta fara gluten
Atunci cand vedete cu priza la public afirma ca se simt cum arata, adica extraordinar, pentru ca au mancat sau, dimpotriva, n-au pus gura pe ceva anume, rezulta o „moda alimentara”. Exact asa s-a intamplat si cu dieta fara gluten. Aceasta a prins contur si s-a raspandit pe toate meridianele planetei, dupa ce, rand pe rand, actrite de cinema si cantarete de top au sustinut ca renuntarea la produsele cu gluten le-a scapat de kilogramele in plus, dar si de oboseala, balonare, caderea parului si multe alte probleme. Nici nu-i de mirare ca a castigat atat teren, avand in vedere ca printre starurile care i-au cantat osanale se numara Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, Miley Cyrus, Lady Gaga si Victoria Beckham.
26.08.2015
Timp estimat de citire:
3 minute, 18 secundeEste sau nu benefica dieta fara gluten? Cat de reale sunt efectele ei asupra scaderii ponderale? Ce spun specialistii despre acest regim alimentar, aflam chiar acum.
E imposibil sa nu fi auzit in ultimii ani macar o data vreo discutie legata de dieta fara gluten. A devenit un subiect de maxim interes printre adeptii unui stil de viata sanatos, dupa ce mai multe celebritati de peste Ocean i-au laudat beneficiile. In Marea Britanie, de exemplu, un sondaj recent realizat a dezvaluit ca 32% din populatie evita graul si alte cereale pe motiv ca unele regimuri alimentare la moda avertizeaza asupra efectelor nocive ale glutenului. Si asta in conditiile in care cei mai multi dintre ei n-au inteles care-i treaba cu glutenul. Concret, 42% dintre persoanele chestionate erau convinse ca glutenul este o substanta artificiala.
Ce este glutenul?
Glutenul reprezinta un termen cumulativ pentru mai multe substante proteice care se gasesc, in mod natural, in grau, secara, orz si, intr-o cantitate mai mica, in ovaz. El constituie o componenta nutritiva importanta a numitelor graunte si este esential atunci cand vine vorba de transformarea cerealelor in paine. Asta deoarece glutenul este cel care confera elasticitate unui aluat framantat, ajutandu-l sa creasca sub actiunea drojdiei. Tocmai de aceea, cerealele care contin gluten sunt panificabile, iar cele care nu-l au in compozitie, nu.
Slabesti cu dieta fara gluten?
Ei bine, raspunsul specialistilor este dezamagitor pentru toti cei care au sperat ca aceasta este calea catre silueta mult visata. Potrivit unui raport stiintific semnat de cercetatorii de la Universitatea Warwick din Marea Britanie, nu exista dovezi solide care sa ateste eficienta dietei fara gluten in ceea ce priveste pierderea in greutate sau consolidarea sanatatii. „Datele stiintifice din spatele celor mai populare diete fara grau sunt surprinzator de putine si slabe. Cel mai probabil, aceste diete va vor subtia mai degraba portofelul decat va vor oferi beneficii pe termen lung pentru sanatate, deoarece incurajeaza trecerea de la alimentele obisnuite, ieftine, la produse special create pentru cei care chiar trebuie sa evite glutenul”, explica dr. Robert Lillywhite, cercetator in cadrul Warwick Crop Centre, citat de dailymail.co.uk.
Riscuri ascunse
Concluzii asemanatoare studiului britanic a scos la iveala si o cercetare de ultima ora publicata de revista medicala „Journal of Nutrition Education and Behaviour”. „Sunt multi cei care vor sa slabeasca si citesc pe Internet ca regimul fara gluten este ideal pentru acest obiectiv. Ei nu stiu insa ca risca sa-si priveze organismul de unele componente esentiale pentru alimentatia umana, cum ar fi, de exemplu, fibrele”, a precizat autorul lucrarii, profesorul Shelnutt de la Universitatea Florida. In plus, a subliniat expertul, multe produse fara gluten sunt foarte procesate si pot contine cantitati mai mari de zahar, grasimi saturate si aditivi alimentari decat painea si alte produse din faina de grau.
Indicata, in cazuri particulare
Dieta fara gluten nu e doar recomandata, ci obligatorie in tratamentul celiachiei, o boala autoimuna care afecteaza intestinul subtire. Este o maladie crunta care cauzeaza o absorbtie deficitara de nutrienti, in special de fier, calciu si acid folic. Se estimeaza ca aproximativ 2% din populatie are aceasta problema de sanatate, care deocamdata nu poate fi vindecata, ci doar tinuta sub control prin excluderea produselor alimentare care contin gluten.
Natalia Talmacec
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024