Lapte vegetal: care sunt cele mai sănătoase tipuri și beneficiile lor
În ultimii ani, pe piața românească au apărut din ce în ce mai multe tipuri de lapte vegetal. Fie că ai nevoie de o alternativă la laptele de vacă din motive ce țin de sănătate, fie că vrei să experimentezi gusturi noi, iată care sunt cele mai sănătoase tipuri de lapte vegetal și informații despre acestea.
04.11.2022
Timp estimat de citire:
5 minute, 23 secundeTipuri de lapte vegetal și beneficii
Sunt peste 15 tipuri de lapte vegetal, cele de migdale, ovăz, soia și cocos, fiind cel mai bine vândute la nivel mondial. Producția de lapte vegetal, mai ales de soia sau de ovăz, oferă avantaje ce țin de protecția mediului față de producția de lapte de vacă, generatoare de gaze cu efect de seră și consumatoare de resurse prețioase, precum apa. Din punct de vedere comercial, laptele vegetal este ambalat precum laptele de vacă, dar nu poate fi etichetat cu denumirea „Lapte” în Uniunea Europeană.
Laptele vegetal este consumat de secole, atât ca băutură, cât și ca ingredient în diverse preparate savuroase. De exemplu, laptele de cocos se adaugă la curry. Laptele vegetal este folosit ca ingredient și pentru înghețate, creme tartinabile, brânză vegetală sau iaurturi vegetale.
Laptele de migdale
Laptele de migdale se prepară prin înmuierea migdalelor în apă, blendarea boabelor și apoi îndepărtarea conținutului solid. Este un lapte vegetal foarte gustos, consumat de persoanele care nu tolerează sau aleg să nu bea lapte de origine animală. Acesta nu este însă deloc sigur dacă ai alergie la migdale. Laptele de migdale neîndulcit are relativ puține calorii și mult mai puțini carbohidrați decât laptele de vacă, fiind recomandat persoanelor care țin diete low-carb. Ia în considerare și faptul că unele branduri conțin zahăr adăugat, de aceea este important să verifici eticheta.
Laptele de migdale are un conținut scăzut de proteine și de mulți alți nutrienți. Mulți producători fortifică laptele de migdale cu calciu și vitaminele A și D, dar cantitățile pot varia foarte mult.
În medie, o porție de 250 de ml de lapte vegetal de migdale conține:
- Calorii: 41
- Proteine:0,1 g
- Cabohidrați: 2 g
- Grăsimi: 3 g
Laptele de cocos
Laptele de cocos este extras prin stoarcere din pulpa nucii de cocos. Are o aromă plăcută și este sigur pentru persoanele cu alergii. Laptele de cocos ambalat la cutie este de regulă amestecat cu apă pentru a avea o consistență apropiată de a laptelui de vacă. Conține și mai puține proteine decât laptele de migdale, dar în general este fortificat cu diferiți nutrienți, cum ar fi vitaminele B12, D și A.
În medie, o porție de 250 ml de lapte vegetal de cocos conține:
- Calorii: 46
- Proteine: 0
- Carbohidrați: 1 g
- Grăsimi: 4 g
În general laptele de cocos este mai gras decât alte tipuri de lapte vegetal, conținând grăsimi saturate care cresc colesterolul LDL. Laptele de cocos conține și trigliceride cu lanț mediu care au fost asociate cu unele beneficii pentru sistemul cardiovascular, cum ar fi creșterea nivelului de colesterol HDL (bun).
Laptele de ovăz
Laptele de ovăz este foarte nutritiv și dulce datorită ovăzului bogat în carbohidrați. Conține ceva mai multe fibre solubile, astfel că este mai cremos. Fibrele solubile se transformă într-un gel odată ingerate, îmbunătățind digestia și crescând gradul de sațietate. Consumul acestui tip de lapte vegetal poate ajuta, datorită fibrelor conținute, numite beta glucani, și la reducerea nivelului colesterolului.
În medie, o porție de 250 ml de lapte vegetal de ovăz conține:
- Calorii: 120
- Proteine: 3 g
- Carbohidrați: 16 g
- Fibre: 2 g
- Grăsimi: 5 g
Laptele de ovăz conține și doze consistente de vitamina B12, calciu sau fosfor.
Laptele de soia
Din punct de vedere nutrițional, acest lapte vegetal este cel mai apropiat de laptele de vacă. Motivul este că boabele de soia sunt o sursă bună de proteine complete, laptele fiind deseori și fortificat cu diferiți nutrienți. Soia este o opțiune bună atunci când vrei să eviți lactatele de origine animală și vrei să consumi o băutură bogată în proteine.
În medie, o porție de 250 ml de lapte vegetal de soia conține:
- Calorii: 105
- Proteine: 6 g
- Carbohidrați: 12 g
- Grăsimi: 4 g
Consumul regulat de produse pe bază de soia a fost asociat frecvent cu diferite beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea nivelului colesterolului sau reducerea presiunii sangvine.
Laptele de cânepă
Laptele de cânepă este preparat prin măcinarea și hidratarea semințelor de cânepă. Semințele sunt bogate în proteine și acizi grași sănătoși, Omega-3 și Omega-6. Laptele de cânepă conține o cantitate mai mare de acizi grași decât alte tipuri de lapte vegetal.
În medie, o porție de 250 ml de lapte vegetal de cânepă conține:
- Calorii: 60
- Proteine: 3 g
- Carbohidrați: 0 g
- Grăsimi: 5 g
Laptele de cânepă aproape că nu conține carbohidrați, însă unii producători adaugă îndulcitori și în felul acesta conținutul de carbohidrați poate crește.
Alte tipuri de lapte vegetal care merită menționate atât pentru gustul agreabil, cât și pentru conținutul de nutrienți sunt laptele de fistic, de mazăre galbenă sau de orez.
Lapte de vacă versus lapte vegetal
Toate tipurile de lapte vegetal oferă diferite avantaje pentru sănătate. Pentru a evita zahărul adăugat sau alți aditivi nedoriți, verifică întotdeauna etichetele produselor. Cu excepția laptelui de soia, laptele vegetal este mai sărac în conținut proteic decât laptele de vacă. Deși acest lucru nu este o problemă pentru copiii mari și pentru adulți, ar trebui să consulți întotdeauna un pediatru înainte de a oferi unui copil mic lapte vegetal. Laptele de vacă este bogat în calciu, vitamina D, vitamina B12, seleniu și potasiu. Însă, un neajuns al laptelui de vacă este că proteina conținută de acesta este un alergen comun. Unele persoane se luptă întreaga viață cu alergia la lapte și trebuie să îl evite. În plus, se estimează că 65% din populație are un anume grad de dificultate în a digera lactoza, un tip de zahăr conținut de laptele de vacă.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024