Laptele – beneficii și limitări în consumul la diverse vârste
In cea mai mare parte din ultimii 200.000 de ani, oamenii nu au putut consuma lapte. Copiii beau lapte, desigur, dar incepand cu varsta de 5-6 ani corpul lor incepea sa piarda capacitatea de a sintetiza lactaza, enzima care descompune zaharul din lapte (denumit lactoza).
28.03.2021
Timp estimat de citire:
2 minute, 38 secundePana acum 7.000-8.000 de ani, daca oamenii consumau lapte, aveau o reactie fizica violenta, manifestata prin crampe dureroase, balonare, diaree, greata si varsaturi. Desi multe culturi din toata lumea consuma tipuri de lapte fermentat, cum ar fi iaurtul, chefirul și branza, doar aproximativ 35% din populatia lumii poate sa bea lapte proaspat. Acest lucru se datoreaza faptului că fermentarea elimina majoritatea lactozei pe care oamenii nu o pot digera.
Apoi s-a intamplat ceva: a aparut o mutatie genetica care a permis organismului uman sa continue sa produca lactaza chiar si la varsta adulta. Raspandirea rapida a acestor gene mutante demonstreaza avantajele pe care consumul de lapte il aduce oamenilor, sau, după cuvintele geneticienilor, „o presiune selectivă puternică”. Capacitatea de a digera lactoza continua sa se raspandeasca si azi, iar pentru cei dintre noi care pot sa bea lapte beneficiile sunt multe, acesta fiind considerat un aliment „complet”, ceea ce inseamna ca am putea supravietui doar consumand lapte.
Beneficiile consumului de lapte
Fie ca laptele pe care il consumati este de vaca, capra, bivolita sau oaie, acesta aduce multe beneficii organismului:
- Este o sursa importanta de proteine, laptele continand toti aminoacizii esentiali (adica acei aminoacizi care nu pot fi produsi de organismul uman). Proteinele sunt necesare pentru multe functii vitale din corp, printre care dezvoltarea si repararea celulelor, buna functionare a sistemului imunitar sau sinteza unor hormoni.
- Consumul de lapte este de mult timp asociat cu sanatatea oaselor si a dintilor, datorita continutului bogat in calciu si fosfor.
- Laptele este o sursa importanta de potasiu, care poate ajuta vasele de sange sa se dilate si sa mentina o tensiune arteriala normala.
- Laptele contine toate vitaminele din grupul B (esentiale pentru functionarea corecta a corpului prin faptul ca ajuta la metabolizarea alimentelor, crearea de noi celule sangvine sau mentinerea sanatatii sistemului imunitar).
Consumul de lapte, important pentru adulți
Pe masura ce imbatranim apar o serie de modificari in organism. Dantura se poate deteriora, secretiile digestive scad, functia de regenerare celulara este afectata si scheletul se demineralizeaza deoarece calciul se fixeaza mai greu in oase. Consumul de lapte este cu atat mai important deci la adulti si varstnici, nu degeaba organizatiile internationale recomanda un consum mai mare de lactate odata ce inaintam in varsta.
Osteoporoza este principalul factor de risc pentru fracturi la varstnici. Calciul continut in lapte este esential pentru reducerea acestui risc si, in plus, poate sa scada si riscul de cancer de colon si sa regleze tensiunea arteriala, astfel micsorandu-va riscul de boli cardiovasculare.
Imbatranirea muschilor se manifesta prin scaderea numarului si calitatii muschilor (mai ales cei scheletici), scadere care este accelerata odata cu inaintarea in varsta, crescand astfel riscul de sarcopenie, iar suplimentarea consumului de lapte la varstnici poate scadea acest risc.
Nu in ultimul rand, pentru cei care au intoleranta la lactoza, exista acum lapte fara lactoza, care are aproape acelasi gust si profil nutritional ca laptele obisnuit, pastrand beneficiile date de acesta.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024