Lectia de gatit cu Anca Rusu
Nu vreau sa pierdem nici macar un minut cu introducerea, asa nerabdatoare sunt sa cititi savuroasele retete propuse de frumoasa Anca Rusu, vedeta de la Antena 1. Sau mai bine sa-i spun Printesa Polonic? Haideti cu mic, cu mare, la palat! Se anunta festin!
07.03.2013
Timp estimat de citire:
4 minute, 49 secundeSlab sau Gras: Anca, de unde pasiunea pentru gatit?
Anca Rusu: Cred ca face parte din ADN-ul meu. Gatesc de cand ma stiu, si mai cu seama din momentul in care mama a avut suficienta incredere in mine incat sa-mi dea voie sa folosesc aragazul chiar si atunci cand ea nu era prin preajma. Primul meu experiment reusit a fost o portie de clatite pentru fratele meu mai mic. Aveam in jur de 8 ani si atunci a inceput totul.
Slab sau Gras: Cum reusesti sa iti pastrezi silueta perfecta avand in vedere ca esti asa o buna bucatareasa?
Anca Rusu: Din fericire silueta mea este tot o mostenire genetica. La fel e si bunica Adriana care toata viata a avut in jur de 40 de kilograme. A nascut 6 copii si nici macar asta nu i-a dat peste cap metabolismul. Nu pot decat sa-i multumesc Celui de sus ca sunt o norocoasa. Pot manca dupa pofta inimii fara sa se cunoasca.
Slab sau Gras: Care este mancarea preferata a iubitului tau?
Anca Rusu: Iubitul meu s-a declarat intotdeauna carnivor convins, insa l-am facut sa-si schimbe putin obiceiurile alimentare. Cand l-am cunoscut nu-i placeau supele si legumele, acum printre felurile lui preferate se numara piureul de spanac cu praz, supa-crema de rosii cu busuioc, supa-crema de dovlecei si tigaia cu ardei copti in sos de rosii.
Supa-crema de dovlecei pentru cosanzene si voinicei
E o minunatie! Nu o spun eu, a spus-o printul. Supa-crema de dovlecei a detronat fara probleme nectarul de rosii cu busuioc si e la loc de cinste la curtea regala langa lasagna cu spanac. Daca nu ma credeti, va spun ca printul s-a oferit voluntar sa spele vasele dupa ce a savurat-o si daca tot nu ma credeti, atunci va puteti convinge singuri. E o reteta extrem de usoara si rapida. Iata ingredientele:
– 6 dovlecei taiati cubulete
– 2 morcovi mari taiati rondele
– 2 cartofi taiati cubulete
– 4 catei de usturoi taiati felii
– 250 ml smantana pentru gatit
– sare de mare proaspat rasnita
– piper negru proaspat macinat
– patrunjel verde proaspat tocat (optional)
Fierbeti 20 de minute cu putina sare de mare dovleceii, morcovii, cartofii si usturoiul. Scurgeti jumatate din apa in care au fiert si pasati legumele cu un blender. Adaugati smantana si mai pasati putin pana obtineti o consistenta cremoasa. Potriviti crema de sare si piper si innobilati savoarea dovleceilor cu cea a patrunjelului proaspat tocat. O puteti savura si calda si rece cu crutoane facute in casa.
Pofta Nebuna!
Pui Macao
Asa, il cheama ca pe jocul de carti, dar sa stiti ca e mai simplu si dureaza mult mai putin… Unde mai pui ca nu risti sa pierzi sub niciun chip cu reteta asta. A fost reteta casei la palat inca de pe vremea in care Printesa isi tocea coatele pe bancile liceului si ma mir si acum ca nu v-a impartasit-o inca. Dar sa n-o mai lungim, ca sigur n-aveti timp de introduceri prea lungi. Iata ingredientele:
– un piept de pui taiat fasii
– 2 morcovi taiati fasii
– 100 g radacina de telina taiata fasii
– o salata verde rupta bucati
– 50 ml sos de soia
– 50 g unt
– 2 linguri zahar brun
– 30 ml coniac
– 25 g seminte de susan
– sare de mare
– piper negru
Topiti untul intr-un wok si rumeniti 2-3 minute fasiile din piept de pui. Presarati sare de mare si piper si adaugati apoi fasiile de morcov si telina. Sotati legumele impreuna cu puiul inca 2 minute, apoi presarati cele 2 linguri de zahar brun si lasati-l sa se caramelizeze. Adaugati coniacul, apoi sosul de soia si mai lasati totul pe foc inca un minut. Asterneti paturi de salata verde in farfurii, asezati puiul macao in patuturi si presarati seminte de susan pe deasupra. Simplu, nu?
Pofta Nebuna, dragii mei!
Capsunica
E un desert destul de light si usor de preparat, care cu siguranta va fi pe gustul printilor din viata voastra!
Ingrediente:
– 4 oua mari, ecologice
– 110 g zahar brun
– 100 g faina
– 60 g unt topit
– 300 ml smantana pentru frisca
– 15 g zahar pudra
– 150 g gem de capsune
– 500 g capsune proaspete
– o lingurita extract de vanilie
Incalziti cuptorul la 180 de grade si activati si ventilatorul din interior. Asa va suporta Capsunica noastra mai usor canicula din miezul cuptorului. Ungeti bine cu unt o forma rotunda de copt cu diametrul de 20 de cm (preferabil cu fundul detasabil) si tapetati-i fundul cu hartie pentru copt.
Amestecati ouale si zaharul intr-un vas rezistent la caldura si pozitionati-l deasupra unei oale in care fierbe apa, astfel incat fundul vasului sa nu atinga apa. Bateti apoi ouale cu ajutorul unui mixer electric timp de 10 minute pana cand veti avea in fata ochilor o consistenta cremoasa. Luati apoi vasul de pe oala in care fierbe apa si mai bateti ouale inca 2-3 minute. Presarati jumatate din cantitatea de faina peste crema de oua si incorporati-o cu grija folosind o spatula. Procedati la fel si cu cealalta jumatate. Incorporati rapid si untul topit, apoi turnati compozitia in forma pentru copt si bagati-o la cuptor pentru 20 de minute.
In tot acest timp bateti smantana cu o extractul de vanilie, spalati si taiati in doua capsunele, pastrand 3 intregi pentru decor.
Dupa ce scoateti blatul de la cuptor lasati-l cateva minute sa se raceasca, apoi taiati-l cu grija in doua. Ungeti ambele bucati cu un strat subtire de gem de capsune si turnati frisca peste blatul care va fi baza. Asezati peste frisca jumatatile de capsune si acoperiti cu celalalt blat. Pudrati prajitura cu zahar si ornati-o cu capsune intregi.
Se savureaza rece, dupa ce s-a odihnit cateva ore la frigider.
Pofta Nebuna!
Vanessa Stefan
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024