Lectia de gatit cu Andreea Ibacka
La cat e de frumoasa si talentata, n-as fi crezut sa aiba si veleitati culinare! Dar m-am inselat! Nu vreau sa spun prea multe, ci doar sa va atentionez: urmeaza niste retete delicioase, propuse si preparate cu maiestrie de Andreea Ibacka! Pofta buna!
25.05.2012
Timp estimat de citire:
3 minute, 21 secundeSlab sau Gras: Andreea, cand ti-ai descoperit pasiunea pentru gatit?
Andreea Ibacka: Acum vreo cativa ani, atunci cand am inceput sa gatesc de nevoie. Nu sunt vreo experta in bucatarie, nu gatesc din carti de bucate si nici nu am absolvit mai stiu eu ce cursuri de gastronomie, dar gatesc cu pasiune si amestec ingredientele dupa instinct. Si nu-mi e teama sa fac combinatii atipice de alimente, iar rezultatele sunt 90% bune. Cu dulciurile nu m-am familiarizat eu inca… doar clatitele imi ies cum trebuie!
SG: Care este reteta care iti iese cel mai bine si pe care Cabral o adora?
AI: El e mereu incantat de retetele mele. Dupa atatia ani are incredere ca orice mancare iese buna din mainile mele. Dar cel mai bucuros e atunci cand ii pregatesc pui cu lamaie sau penne carbonara.
SG: Cum reusesti sa iti pastrezi silueta impecabila daca esti asa o buna gospodina?
AI: Recunosc ca meritul asta ii apartine in primul rand geneticii si apoi eforturilor mele din sala de dans. Fac antrenamente de dans cu Paul Paduraru – partenerul meu de la Dansez pentru tine – si cu coregrafa noastra, „Furnica” – Daniela Luca.
Degetele de pui cu sos de lamaie si usturoi
Ingrediente: piept de pui, oua, faina, pesmet, condimente, susan, ulei de floarea-soarelui pentru prajit.
Pentru sos: lamai, usturoi, ulei de masline, condimente, marar.
Pont! Am aflat ca uleiul de masline devine toxic daca este prajit, asa ca il folosesc doar la salate, niciodata la gatit.
In general, ma feresc sa dau cantitati precise atunci cand vorbesc despre o reteta. Mancarea se gusta si se face dupa preferinte, aromele pot fi intense sau nu.
Intr-un bol se amesteca faina, pesmetul, susanul si condimentele. Puiul se taie in fasii subtiri, se da prin ou – frecat cu putin marar – si prin amestecul pentru pane si se prajeste in ulei de floarea soarelui.
Pentru sos, stoarceti sucul de la cateva lamai. Adaugati usturoi pisat, condimente, marar si un strop de ulei. Amestecati pe foc maxim 1 minut.
Pont! Am invatat un secret de la un show tv despre gatit. Taiati lamaile pe jumatate si puneti-le intr-o tigaie la calit intr-un strop de unt. Lasati-le timp de 1-2 minute sa absoarba untul si sa se caramelizeze usor si abia apoi stoarceti sucul. Gustul obtinut va fi o combinatie interesanta de acru cu dulceag.
ATENTIE!Pentru ca silueta e importanta, „degetelele” cu sos se consuma fara garnitura, doar cu salata.
Paste carbonara
Ingrediente: paste fainoase – se pot folosi spaghetti, penne, tagliatele – sunca, ciuperci de padure, unt, smantana pentru gatit, galbenus de ou, parmezan, condimente, patrunjel proaspat.
Pastele se fierb separat timp de aproximativ 7 minute.
ATENTIE! Preparati pastele „al dente” si nu le fierbeti in exces. In felul asta, pastele devin o masa mai usoara, fiindca nu elibereaza tot amidonul si nici nu se inmoaie prea tare, capatand consistenta unui terci la amestecul cu sosul. Pentru efectul „al dente” scadeti timpul de fierbere inscris pe ambalaj cu 10-15%.
Sos:
Intr-o tigaie, puneti la calit sunca si ciupercile taiate fasii, intr-un cubulet de unt.
Pont! Eu folosesc sunca fara grasime, iar gustul final este la fel de bun, cu toate ca reteta originala este cu bacon.
Dupa ce se rumenesc, adaugati smantana pentru gatit, putin parmezan ras, sare, piper si condimente dupa gust.
Pont! Smantana de gatit se gaseste in comert si in varianta light, pentru un aport caloric mai scazut.
Se amesteca bine si se adauga cate un galbenus entru fiecare portie de paste (in functie de cantitatea de sos preparata).
La sfarsit se presara patrunjel proaspat tocat. Dupa fierbere, amestecati pastele cu sosul gata facut si lasati-le pe foc maximum 1 minut. Se servesc cu parmezan ras deasupra.
Vanessa Stefan
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024