Lectia de gatit cu chef Florin Dumitrescu
Despre fenomenul MasterChef nu prea mai sunt multe de spus. Si nici despre cei trei chefi, care, in acest moment, sunt mai populari si mai vanati de presa decat multe vedete autohtone cu istorie. L-am prins pe chef Florin Dumitrescu destul de greu, pentru ca este mai ocupat decat oricand. Totusi, pentru noi, si-a facut putin timp liber si ne-a dezvaluit doua retete speciale, delicioase, pe care, personal, abia astept sa le incerc! Spor la gatit tuturor!
09.07.2012
Timp estimat de citire:
4 minute, 34 secundeSlab sau Gras: La ce varsta ai gatit prima oara? Si ce anume?
Florin Dumitrescu: Am inceput sa gatesc la 12 ani, cand parintii mei erau plecati, iar eu veneam de la scoala, eram singur acasa si imi faceam cartofi prajiti si oua ochiuri. La 14 ani, cand am inceput sa lucrez, eram responsabil cu garniturile din restaurantul unde lucram, curatam si fierbeam legumele, urmand ca bucatarii sa le utilizeze pentru retetele lor. Cand am inceput sa devin autonom si eram bucatar de linie intr-un restaurant din Bucuresti, al doilea loc de munca, am introdus o salata in meniu, cu somon, andive si sos de mustar. Acesta a fost practic primul preparat gandit de mine, care a ajuns pe meniul unui restaurant. Cred ca si astazi se mai gaseste in meniul restaurantului respectiv.
SG: S-a intamplat sa nu-ti placa ce mancare ti-a gatit iubita ta? Dar invers?
FD: S-a intamplat o singura data, de cand ne cunoastem. Prima oara cand mi-a gatit, a fost emotionata si a scapat prea mult ardei iute in mancare. Ii spusesem ca imi place mancarea spicy si a avut un exces de zel. De atunci, nu am avut surprize de acest gen. Iar invers cred ca au fost momente cand a strambat din nas la mancarea gatita de mine. Este fanul si criticul meu numarul unu.
SG: De ce l-ati ales pe Petru Buiuca marele castigator?
FD: Pentru ca a meritat. E unul dintre cei mai buni concurenti si, in acelasi timp, singurul care a venit si s-a concentrat numai pe concurs.
Tournedos
Ingrediente:
Muschi de vita 500 g, spanac proaspat 500 g, cartofi 300 g, ulei de masline 100 ml, unt 100 g, coniac 50 ml, smantana pentru gatit 100 ml, cimbru proaspat, rozmarin proaspat, usturoi
Mod de preparare: Pentru fragezirea muschiului de vita, eu recomand pastrarea lui in baie de ulei de masline cu frunze de patrunjel, ceapa, morcovi si telina, la frigider, cu cel putin 24 h inainte de a fi gatit. Se pune muschiul de vita in tigaia incinsa cu putin unt si se prajeste dupa gust, in sange, mediu sau bine facut. Din punctul meu de vedere, cel mai bun mod de a manca un muschi de vita este in sange sau mediu. Bine facuta, carnea devine mult prea tare, isi pierde fragezimea si gustul. Dupa ce muschiul de vita este gatit asa cum il doriti, il scoateti pe o farfurie, iar in tigaia in care ati prajit muschiul puneti coniacul si flambati. Mare grija la perdele, pentru ca este periculos! Dupa ce s-a stins flacara, puneti smantana si amestecati bine. Dati tigaia de pe foc si puneti putin unt, ca sa se lege sosul.
Pentru garnitura: Spalati cartofii foarte bine sub jet de apa rece si inveliti-i in folie de aluminiu. Apoi ii bagati la cuptor, la foc mediu. Pentru a fi siguri ca sunt gatiti, puteti sa ii incercati cu o frigaruie. Daca aceasta patrunde fara dificultate in interiorul lor, atunci cartofii sunt gata. Ii scoateti din folie si le faceti o taietura pe jumatate, iar in interior puneti sare si o felie de unt. Spanacul nu trebuie oparit inainte, deoarece isi va piarde vitaminele in apa. Daca totusi vreti sa il fierbeti intai, il lasati in apa clocotita 1 minut si imediat ce il scoateti il raciti cu un jet de apa rece sau apa cu gheata. Inainte sa il puneti in tigaia cu unt, stoarceti spanacul, pentru a scapa de excesul de apa. Eu recomand sa il gatiti direct in tigaie pentru a beneficia de vitaminele si mineralele din el. Este de ajuns sa topiti untul si sa caliti putin usturoiul, dupa care sa puneti spanacul spalat si sa il lasati la gatit pana acesta se inmoaie. Excesul de apa il aruncati si continuati sa amestecati in spanac pana este gatit. Spanacul necesita o cantitate mai mare de sare, dar trebuie sa aveti grija sa nu sariti bariera din „gustos”, pe terenul „sarat”.
Pentru montaj, puteti sa va jucati foarte mult, sa va puneti imaginatia la treaba.
„Dupa parerea mea, de pe nicio farfurie nu trebuie sa lipseasca ierburile aromate proaspete. Va recomand sa incercati cimbru, rozmarin, salvie sau busuioc proaspat.”
Paste cu creveti si dovlecei
Ingrediente:
Creveti 150 g, dovlecel 100 g, unt 30 g, faina 100 g, oua 1 buc., coniac, smantana pentru gatit 50 ml
Mod de preparare:
Se toaca dovlecelul in cubulete mici. Se pune tigaia la foc mic, se adauga in tigaie o lingura de unt. Se toaca crevetii si impreuna cu dovlecelul se pun in tigaia cu unt. Intre timp se pregateste aluatul de paste: pentru o portie se foloseste 100 g faina si 1 ou. Se framanta aluatul pana devine omogen, apoi se intinde coca, apoi se taie (puteti face spaghete, tagliatele sau maltagliati). Cand crevetii incep sa se gateasca, se sting cu coniac si se flambeaza. Cand focul s-a stins se pune smantana si sare si se lasa la redus pana se leaga sosul. Pastele taiate se fierb timp de maximum 2 minute, apoi se pun in tigaia cu creveti si se soteaza.
Vanessa Stefan
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024