Lectia de gatit cu Chef Sorin Bontea
Show-ul Masterchef de la PRO TV ne fascineaza pe toti. Mancarea este ridicata la rang de arta, iar preparatele faurite in emisiune sunt adevarate comori culinare. In aceasta editie a revistei noastre, Chef Sorin Bontea ne delecteaza cu 3 feluri de mancare speciale, delicioase, pretioase. Pentru ca si tu poti sa devii un mic Masterchef in bucatarie!
14.12.2012
Timp estimat de citire:
2 minute, 54 secundeSlab sau Gras: Cum v-ati descoperit pasiunea pentru arta culinara?
Sorin Bontea: Nu a fost nimic premeditat, pur si simplu a venit dintr-o joaca in bucataria mamei si, descoperind ca-mi place, m-am hotarat sa fac o cariera din asta. Am combinat utilul cu placutul.
Slab sau Gras: Care este mancarea dumneavoastra favorita?
Sorin Bontea: Niciodata nu as putea refuza un Beefsteak Tartare!
Slab sau Gras: Ce maestru bucatar va este inspiratie?
Sorin Bontea: Nu pot numi o anume persoana, inspiratia sunt eu insumi. Nu am urmarit un exemplu anume, incerc eu sa fiu un exemplu pentru altii si sa se inspire din ceea fac eu.
Caribbean style shrimp cocktail – 6 pers
Ingrediente
– creveti cu codita, 24 buc.
– 500 ml apa
– 2 lamai
– 1 pahar de vin
– telina apio
– 1 ceapa taiata in patru
– boabe de piper
– frunze de dafin
– 1 morcov
– sare
Mod de preparare:
Se pune apa la fiert, adaugam ceapa, telina taiata bucati mai mari, piperul boabe, frunze de dafin, morcovul taiat rondele, vinul, o lamaie taiata in jumatate, sare. Se fierb circa 5 minute, dupa care se adauga crevetii spalati si se lasa sa mai fiarba cam 4 minute. Cand sunt gata, se scot intr-un vas cu apa cu gheata.
Pentru sos:
– 1 cana mango taiat cuburi mici (dice)
– 3/4 cana tomatillo taiat cuburi mici (dice)
– 1/4 cana ardei gras rosu taiat cuburi mici
– 1/4 cana ceapa rosie (daca se poate challot) taiata cuburi mici
– 2 linguri sibulet tocat marunt
– zeama de la o lamaie
– zeama de grapefruit
– ¼ ulei masline extra virgin
– 1 varf de lingurita ardei iute jalapeno tocat marunt
– sare, piper
Se amesteca toate intr-un bol si se asezoneaza chiar inainte de a fi servit. Se serveste pe un pat de salata iceberg taiata foarte fin si se decoreaza cu lime.
Supa-crema rece de capsune cu piper rosu – 6 pers
Ingrediente:
– 4 cani capsune proaspete
– 1 cana suc zeama de grepfruit
– 1 cana iaurt
– 1 ¼ frisca lichida
– 1 lingura miere
– ¼ cana lichior frangelico
– 1 lingurita piper rosu
– nucsoara
Mod de preparare:
Capsunele spalate se pun intr-un blender impreuna cu sucul de gref, dupa care se adauga toate ingredientele de mai sus. Se asezoneaza dupa gust. Se baga la frigider pana se raceste foarte bine.
Se serveste intr-un bol rece si se decoreaza cu felii subtiri de capsune, flori comestibile, menta si boabe de piper rosu.
Fructe de mare in „nage” cu sofran – 6 pers
Ingrediente:
– 12 buc. clams
– 12 buc. midii
– 12 buc. creveti
– 18 buc. scallops
Nage:
– sofran 2 g
– suc de la 2 lamai
– 6 cani supa de peste
– 1 morcov taiat julienne
– 1 dovlecel taiat julienne
– 1 ardei gras rosu taiat julienne
– 1 jumatate de praz taiat julienne (din partea alba)
– unt – 1 lingura
– 1/2 cana smantana lichida
– sare, piper
Mod de preparare
In supa de peste rece se pune sucul de lamaie, sofranul si se da la fiert la foc mic pentru 7 minute. Apoi se adauga fructele de mare si se fierb 4-5 minute, apoi se scot si se adauga legumele taiate julienne, se fierb 1 minut, dupa care se pune smantana lichida, untul, sarea si piperul. Intr-o farfurie adanca se pun 2 bucati de clams, 2 midii, 2 creveti, 3 scallops si se acopera cu supa obtinuta. Se serveste cu paine prajita cu usturoi si cateva picaturi de ulei de masline extravirgin.
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024