Lectia de gatit cu Marius Tudosiei
Marius Tudosiei prezinta emisiunea „Sanatatea in bucate”, la Digi24, in fiecare sambata si duminica, de la 12.30. Are 35 de ani si este pasionat de mancarea sanatoasa si naturala. Am stat de vorba cu Marius, care ne-a vorbit despre ce inseamna pentru el bucataria si ne-a impartasit din retetele sale preferate.
08.05.2013
Timp estimat de citire:
4 minute, 42 secundeSlab sau Gras: Marius, de unde pasiunea pentru gatit?
Marius Tudosiei: Este efectul secundar al pasiunii pentru mancat. Un lucru care se vede usor, nu scad nici mort sub 85 de kilograme – bariera psihologica la mine. M-am apucat de gatit de nevoie, pentru ca trebuia sa mananc ceva. Si, pe masura ce deveneam mai pretentios, pe atat de performant trebuia sa devin. Apoi au aflat niste prieteni ca gatesc. Bine. Si-au inceput sa vina in vizite pe la mine. Apoi am avut in 2005 un mini-cooking show, 15 episoade. Dupa care s-a intensificat nevoia mea de a manca bine. Savuros. Si-am ajuns… ce-am ajuns. Un fel de sclav al papilelor, un dependent de arome, un om sensibil la o farfurie frumoasa (plina sau goala). Imi place sa mananc si, pentru ca nu-i frumos sa mananci numai in oras, am ajuns sa gatesc 4-5 zile pe saptamana. Uneori chiar 6.
Slab sau Gras: Care este locul din lume in care te-ai intoarce mereu cu placere sa mananci?
Marius Tudosiei: Sunt mai multe. Primul e Grecia. Alege o insula, oricare ar fi ea, da-mi o taverna pe plaja si uita-ma acolo. N-o sa ma plang! 🙂 Grecia continentala poate ca nu m-a cucerit, insa cea insulara – definitiv! Al doilea ar fi Provence. O zona in care poti manca si de pe jos ca tot e geniala mancarea. Orice baba stie sa gateasca la nivel de stele Michelin. Mult unt, arome, ingrediente faine, portii mici (asta cu portiile mici mi-a placut mult de tot: mananci 6-7 feluri si nu te ridici ghiftuit de la masa). Al treilea loc? Londra. Amestecul extrem de culturi face locul ala un fel de Mecca mea personala. Acolo gasesti orice, experimentezi ce-ti vine si inveti multe. Iar locul punctual despre care pot sa va spun este un anume restaurant din Milano, plantat in Galeria de langa Dom. Nu stiu cum se cheama, insa am ghidat oameni prin telefon si l-au descoperit. L-as gasi si cu ochii inchişi. Acolo am mancat cea mai „niciodata-egalata” Zuppa di pesce din viata mea. A! Si ar mai fi: Lisabona, Istanbul, cherhanaua din Vama, Dublin si Howth (la pachet), Dersca – satul de pe granita in care m-am nascut, pescaria din Giurgiu si cred ca m-as mai intoarce in orice loc in care am mancat lucruri cu adevarat memorabile.
Slab sau Gras: Cum cataloghezi alimentatia romanilor?
Marius Tudosiei: Destul de nesanatoasa. Gatim lung, mult prea lung, fierbem cu orele, prajim pana dincolo de culoarea maro, tinem totul in cuptor pana mancarea se intoarce impotriva sanatatii noastre. In linii mari, bucataria romaneasca distruge alimentele.
Din retetele lui Marius Tudosiei
Mini caserole cu creveti
Pentru 4 caserole
– 16 creveti cruzi (nu prefierti)
– 120 g unt
– ceapa (eventual roşie) tocata marunt
– 1 lamaie
– sare, piper alb
Pasul 1: Pregateste-ti ingredientele: curata crevetii de coaja si de intestin, toaca ceapa si patrunjelul, transforma untul in cubulete, da coaja de lamaie pe razatoare si scoate-i zeama.
Pasul 2: Incinge o tigaie antiaderenta, pune untul si ceapa in acelasi timp.
Pasul 3: Arunca pe deasupra crevetii. Dupa maximum 1 minut ia tigaia de pe foc.
Pasul 4: Umple cele 4 ramekinuri cu ce-ai pregatit in tigaie si trimite-le la cuptor la 190 de grade pentru 3-4 minute (cuptor preincalzit).
Pasul 5 şi urmatorii: raceste ramekinurile, pregateste paine proaspat prajita, cutitul special de unt si invita-ti maximum 3 prieteni la masa.
Rata cu sos de prune
– Un piept de rata
– 5-6 prune fara samburi
– 2 cm de ghimbir
– 1 ardei iute
– 2 lingurite de zahar brun (melasa sau muscovado)
– 2 steluşe de anason
– 1 lime
Taie pielea de pe pieptul de rata in zig zag, fara a cresta carnea. Incinge o tigaie cu fundul gros si pune pieptul de rata perfect uscat cu pielea in jos. Rumeneste pieptul pe fiecare parte cate 2-3 minute, apoi transfera-l in cuptorul incins la 210 grade, pe un gratar (pune ceva sub gratar, altfel o sa fie mult fum in bucataria ta!)
Dupa 5-6 minute de stat in cuptor, pieptul se poate odihni. Intre timp, pune intr-o tigaie prunele foarte coapte sa se gateasca. Arunca pe deasupra zaharul brun si ghimbirul ras fin. Pune-i un strop de apa, vin sau cognac/brandy – oricum ceva ce-ti place de regula in sosuri (nu exista o regula fixa, in afara de „pune ce-ti place”). Striveste prunele, pune ardeiul tocat, anasonul si zeama de lime. Lasa totul sa fiarba inabusit si creeaza acolo un sos. In caz de nevoie, mai adauga apa din cand in cand.
Cand totul e gata (si n-ar trebui ca sosul sa-ti ia mai mult de 4-5 minute), pieptul de rata e odihnit si-l poti muta pe farfurie. Taie-l felii groase de un centimetru si serveste-l alaturi de sosul de prune. Rade pe deasupra coaja de lime.
Desert mango cu sos de lime – pentru 2 persoane
– 1 mango bine copt
– 3 lime
– 3 lingurite de zahar brun
– apa/vin alb/sherry
– Menta
Pasul 1: Intr-o tigaie rade coaja de lime, stoarce zeama si pune zaharul pe deasupra.
Pasul 2: Pune tigaia pe foc si amesteca fara oprire. Pune vinul alb sau sherry peste. Lasa la foc mic sa scada. Spre final pune frunze de menta.
Pasul 3: Curata mango. Scobeşte santuri pe deasupra jumatatilor si aşaza-le pe farfuriile pe care urmeaza sa serveşti desertul.
Pasul 4: Toarna reductia de lime din tigaie peste jumatatile de mango. Decoreaza cu varfurile de menta.
Interviu: Vanessa Stefan
Foto: Digi 24
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024