Lectia de gatit cu Nicolai Tand
Nicolai Tand este guru in arta culinara. Preparatele pe care le creeaza in bucatarie sunt mici opere de arta, ce iti provoaca toate simturile, de la cel gustativ, la olfactiv si vizual. Astazi, Nicolai ne ofera o mostra de placere culinara, compusa din trei feluri de mancare: supa, un fel doi si desert. Retetele sunt usor de reprodus, iar ingredientele sunt ieftine si facil de procurat. Va dorim pofta... nebuna!
30.08.2013
Timp estimat de citire:
4 minute, 5 secundeInvata sa gatesti trei retete simple si gustoase de la maestrul Nicolai Tand!
Somon cu sparanghel si cu baby morcov
E o reteta sanatoasa si gustoasa si, dupa cum v-am obisnuit, prieteni, o reteta care se face imediat. Gasim usor si sparanghel, si morcov.
Ce ne trebuie pentru 2 portii:
– 2 bucati somon
– 6 fire sparanghel
– 6 bucati baby morcov
– Sare
– Piper
– Lamaie
– Capere
Cum am preparat eu:
Am tras in tigaie sparanghelul si morcovul. Le-am lasat al dente. Separat am facut un sos: am topit unt, am pus un pic de usturoi pasat, ulei de masline, supa de pui si am potrivit cu sare si piper. Sosul l-am lasat un pic mai gros. Apoi am pus legumele in sosul acesta ca sa isi ia aroma. Am tras somonul in tigaie si apoi l-am pus putin la cuptor. Am asezat totul in farfurie si am pus cateva capere mici si putina pulpa de lamaie deasupra. Delicios!
Ile flotante sau lapte de pasare
Mie imi place mult acest preparat pentru ca este un clasic. Il facem si in Romania – laptele de pasare. Este atat de onctuos si de bun, si de lejer, si de aromat, incat daca te apuci sa il mananci, nu te mai opresti. Este un desert pe care il mananci fara oprire! Este foarte, foarte bun! Tot ceea ce e cu vanilie mie-mi place foarte mult!
De ce avem nevoie:
– 4 oua
– 150 ml lapte
– zahar, 70 g
– jumatate de baton de vanilie
– smantana dulce lichida pentru gatit, 50 ml
Cum prepar eu:
Se freaca zaharul cu galbenusul si se adauga treptat laptele. Apoi se amesteca totul la bain-marie pana se ingroasa bine. La final se adauga smantana lichida si batonul de vanilie.
Aveti grija cu batonul de vanilie. Trebuie sa il taiati cu un cutit si sa folositi doar interiorul carnos. Va face toate diferenta!
Sosul de vanilie obtinut se tine apoi in apa rece ca sa nu se taie. Pentru amestecul solid se bat albusurile cu zahar – cate o lingura de zahar pentru fiecare albus – pana se obtine o bezea. Apoi se pune compozitia intr-un recipient de plastic si se pune la cuptorul de microunde cam un minut.
Dupa ce e totul gata, aranjati in farfurie dupa cum va este pe plac. Puteti orna cu fulgi de migdale. Sunt potriviti ca textura cu acest desert si rezultatul va fi unul delicios. Mie-mi place tare cupola de zahar caramelizat pentru decor. Nu este deloc greu de facut. Daca aveti putina rabdare, cititi in rubrica Secrete de pe www.nicolaitand.ro despre cum sa faceti si voi la fel acasa.
Supa de ceapa
Este un preparat de vis facut cu ingrediente foarte ieftine. Este o reteta care probabil costa 5 lei de persoana si care sigur te da pe spate! Ii admir pe francezi pentru aceasta supa. Au reusit sa transforme o supa banala de ceapa intr-un reper al traditiei lor culinare. Mi se pare foarte fain ca din ceapa – care costa 3 lei kilogramul – poti face un preparat care, repet, te da pe spate.
Ce ne trebuie pentru doua portii:
– jumatate de kilogram de ceapa
– jumatate de lingura de unt
– o lingura faina
– apa
– sare
– piper
– ulei
Cum prepar eu:
Am pus ulei la incins intr-o oala si apoi am pus ceapa taiata marunt. Totul se intampla la foc mic. Apoi am adaugat jumatate de lingura de unt si am lasat ceapa sa se inmoaie. Ai grija sa nu se coloreze ceapa. Cand incepe sa se inmoaie am mai adaugat o lingura de faina ca sa fie supa cremoasa. Faina da un pic de textura. Apoi am pus apa, nu multa, 100 ml ca sa fiarba. Ca sa am un gust mult mai bun pentru supa, iau o ceapa si o tai pe din doua si o pun pe gratar si cand pun supa la fiert pun si ceapa asta si o sa ai o aroma, si la final am pus sare si piper dupa gust. Cand e gata supa scot afara ceapa facuta pe gratar.
Se serveste intr-un bol in care mai intai am pus paine prajita. Deasupra supei pun niste cascaval ras. Puneti supa putin la cuptor ca sa se topeasca cascavalul. Nu foarte mult, pentru ca supa fiind fierbinte cand pui cascavalul ras se topeste putin. Aroma este de vis!
Ca sa fie si mai gustoasa, daca poti, fa un pic de supa de vita si in loc de apa pui supa de vita. O sa vezi diferenta!
Vanessa Stefan
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024