Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică
În percepția generală, remediul pentru oboseală este odihna, iar această teorie este perfect valabilă dacă este vorba de o stare de oboseală trecătoare, generată de un efort prelungit sau de o zi epuizantă la birou.
09.03.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 12 secundeÎn cazul oboselii cronice, acea stare persistă și este însoțită de o serie de alte simptome la care ne vom referi mai departe. De această dată, vorbim de un sindrom, care nu trece după câteva ore de somn și care afectează în mod considerabil viața de zi cu zi.
În acest caz, alimentația îți poate fi un aliat care să te ajute să scapi de o astfel de problemă, iar dacă vrei să afli cum, te invităm să continui lectura acestui articol până la final.
Sindromul de oboseală cronică – informații importante
Sindromul de oboseală cronică afectează cu precădere femeile cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, însă poate apărea la orice vârstă, inclusiv în cazul bărbaților.
O stare de epuizare întinsă doar pe durata câtorva zile nu este un semn al acestei boli, însă dacă starea persistă pe o perioadă de cel puțin 6 luni și nu este cauzată de o altă problemă de sănătate, poate fi considerată un simptom de oboseală cronică.
Pe lângă epuizarea fizică după cel mai mic efort, oboseala cronică se mai manifestă prin lipsa dispoziției, migrene, dureri musculare și articulare, amețeli și dificultatea de a sta în picioare mai mult de câteva minute. Aceste simptome sunt accentuate de somnul tot mai neodihnitor, iar pe parcurs apar și tulburări de memorie „la pachet” cu pierderea capacității de concentrare. Pe măsură ce aceste simptome persistă mai mult de 6 luni, începe să se instaleze și depresia.
Nu se cunosc cu exactitate cauzele sindromului de oboseală cronică, cercetările medicale concentrându-se în special pe găsirea unor soluții pentru tratarea acestei afecțiuni
Ce legătură există între alimentație și starea de oboseală cronică
S-a stabilit astfel că alimentația are un rol important în ameliorarea simptomelor specifice oboselii cronice, întrucât poate aduce nutrienți ce stimulează anumite funcții ale organismului, ajutându-l astfel să își recapete energia de care are nevoie.
Vitaminele și mineralele sunt acești nutrienți, de care organismul are nevoie zilnic pentru a supraviețui. Când organismul suferă anumite dereglări, așa cum se întâmplă în cazul sindromului de oboseală cronică, are nevoie de un aport mai mare de vitamine și minerale pentru a se putea reface.
Aceasta nu înseamnă că trebuie să mănânci mai mult, ci să îți adaptezi alimentația, axându-te pe alimente cu un conținut bogat de astfel de nutrienți și renunțând (măcar temporar) la alimentele încadrate în categoria celor mai puțin sănătoase. Ne referim aici la alimentele tip fast-food, la mâncărurile grase, produsele de patiserie, dulciurile cu mult zahăr, precum și la alimentele ultra procesate și cele congelate.
De cealaltă parte, îți rămân o serie de opțiuni din categoria alimentelor sănătoase, la care ne vom referi mai pe larg în continuare.
Cum poate fi combătută oboseala prin adoptarea unei alimentații sănătoase?
Mai întâi, să stabilim ce se înțelege prin alimentație sănătoasă! Este vorba de acea alimentație bazată în special pe produse naturale, cât mai puțin procesate, cu un conținut bogat de vitamine, minerale și fibre.
Mai exact, ne referim la fructe și legume proaspete, verdețuri, cereale integrale, carne slabă (fiartă sau la grătar), pește, lactate, ouă, nuci, alune, soia, semințe de floarea-soarelui și de dovleac.
În continuare îți oferim câteva sfaturi pentru a adopta o alimentație sănătoasă, care să te ajute să scapi de oboseala cronică.
Nu sări peste micul dejun
Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, așa că trebuie să te obișnuiești să începi fiecare zi cu masa de dimineață. Chiar dacă simți acea stare de epuizare specifică, alimentele consumate la micul dejun vor oferi organismului energia necesară pe parcursul întregii zile.
Stabilește-ți un program zilnic pentru servirea mesei
Trebuie să servești masa zilnic la ore fixe, pentru că în astfel se va obișnui și organismul cu acest program și va învăța să-și gestioneze mai bine resursele. În acest mod, vei avea mai multă energie pe tot parcursul zilei, iar aceasta te va ajuta să îți revii mai ușor și să îți intri în ritm.
Respectă cele trei mese ale zilei
În programul despre care tocmai am vorbit trebuie să incluzi neapărat cele trei mese principale ale zilei. Chiar dacă am precizat că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, prânzul și cina au și ele importanța lor, pentru că refac rezerva de vitamine și minerale care țin organismul „în priză”.
De preferat este ca micul dejun să nu fie servit mai târziu de 8.30, prânzul între 13.00 și 13.30, iar cina nu mai târziu de ora 19.00 -19.30.
Nu mânca în exces
Chiar dacă ai adoptat o alimentație sănătoasă, nu trebuie să mănânci peste măsură, pentru că un stomac plin îți va accentua și mai mult starea de oboseală. Astfel, după ce te vei ridica de la masă vei simți imediat nevoia de a te odihni, iar acest lucru nu te ajută deloc dacă suferi de oboseală cronică.
Cel mai bine este să mănânci atât cât să te saturi, iar după masă ar fi bine-venită puțină mișcare. În acest fel, se stimulează metabolismul, iar organismul produce energie care te va face să te simți în formă. Dacă ți se face foame între mese, îți poți permite o gustare, însă fără să exagerezi nici de această dată.
În afară de adoptarea unei alimentații sănătoase, nu uita să te hidratezi în mod corespunzător, pentru că și apa are un rol vital în revigorarea organismului, mai ales în perioadele de epuizare fizică și psihică.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024