Legatura dintre colesterol si boala arteriala periferica
Un organism sanatos are nevoie de un nivel optim de colesterol pentru a crea hormoni, vitamina D, dar si diverse substante care ajuta la digerarea bolului alimentar. In mod normal, organismul produce atat colesterol cat are nevoie. Uneori, insa, nivelul acestuia creste prea mult, ceea ce constituie un factor de risc major pentru sanatatea arterelor.
23.04.2019
Timp estimat de citire:
2 minute, 41 secundeNivelul ridicat de colesterol apare, in majoritatea cazurilor, in contextul unui stil de viata nesanatos. Dieta este factorul principal, consumul de grasimi nesanatoase prezente in anumite carnuri, produse lactate, oua, ciocolata, produse de panificatie, precum si in produsele prajite in ulei sau procesate determinand acumularea de colesterol. Alte elemente ale stilului de viata care favorizeaza excesul colesterolului sunt sedentarismul si fumatul. Si componenta ereditara are un cuvant greu de spus, unii oameni fiind predispusi genetic sa aiba un nivel ridicat de colesterol.
Nivelul de colesterol tinde sa creasca odata cu varsta. Desi niveluri prea ridicate pot aparea la copii si tinerii adulti, aceste cazuri sunt mai rar intalnite. De asemenea, creste proportional cu nivelul de greutate al pacientului, cei cu o greutate peste medie sau obezi fiind mai predispusi excesului de colesterol.
Ce este si cum apare boala arteriala periferica
Boala periferica arteriala, cunoscuta si sub denumirea de boala periferica vasculara, se manifesta prin ingustarea arterelor de la nivelul picioarelor, stomacului, bratelor si capului. Cel mai des se intalneste la picioare si in zona bazinului. Este o forma de ateroscleroza provocata de acumularea colesterolului si depozitarea lui pe peretii arterelor. Cel mai comun simptom al bolii este aparitia crampelor musculare in zona soldurilor, coapselor sau gambelor in timpul mersului normal, urcatului scarilor sau a efectuarii de exercitii fizice. La inceput, de regula, durerea dispare atunci cand activitatea fizica este oprita. In cazurile grave, durerile sunt severe si nu inceteaza odata cu activitatea fizica. Alte simptome caracteristice sunt aparitia unor rani la picior ce se vindeca foarte greu, picioare foarte reci in comparatie cu restul corpului, unghii care cresc mai lent, disfunctia erectila, in special la barbatii care sufera si de diabet.
Daca nivelul colesterolului nu e controlat pe termen lung, riscurile dezvoltarii bolii arteriale periferice sunt foarte mari. Cresc si riscurile de infarct sau atac vascular cerebral.
Ce solutii exista
Tratamentul pentru boala arteriala periferica consta in schimbarea radicala a stilului de viata, uneori insotita de terapie medicamentoasa. Ca organismul sa reduca in mod natural nivelul colesterolului din sange pana la un nivel normal, pacientul trebuie sa elimine grasimile saturate din dieta. Tensiunea arteriala si diabetul trebuie controlate, iar activitatea fizica trebuie sa nu lipseasca din rutina zilnica. Renuntarea la fumat este un alt pas obligatoriu.
Acolo unde schimbarea stilului de viata si tratamentul medicamentos nu sunt suficiente, o procedura chirurgicala minim invaziva este necesara pentru plasarea unui stent ce ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui in zona afectata sau la eliminarea unui cheag de sange. O mica incizie se va face in vecinatatea zonei afectate, prin care se introduce un balon ce are rolul de a umfla artera in zona respectiva, ulterior indroducandu-se stentul sau eliminandu-se cheagul. Daca zona afectata este prea mare, se va recolta o vena din alta parte a corpului pentru a devia sangele pe langa zona afectata.
Dr. Andreea Stancu, chirurg vascular la Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024