Legătura dintre dietă și cancer, de la mit la realitate
Articol verificat de: Dr. Corina Zugravu
Ce alegem să mâncăm reprezinta unul dintre factorii care ne predispune la riscul de a dezvolta o formă de cancer. Se estimează că o treime din maladiile canceroase ar putea fi prevenite prin alegerea unei alimentații sănătoase, practicarea unei activități fizice regulate și păstrarea unei greutăți normale.
16.01.2021
Timp estimat de citire:
5 minute, 41 secundeCe este cancerul?
Creșterea și funcționarea celulelor organismului uman sunt controlate de numeroase procese. Termenul cancer se folosește atunci când aceste sisteme “de control” nu mai funcționează normal, iar celulele se dezvoltă aberant. Acest proces implică de obicei o afectare a ADN-ului, care poate fi cauzată de chimicale regăsite în fumul de țigară, radiații sau chiar anumite virusuri. Alimentele pe care le consumăm afectează, de asemenea, ADN-ul, fiind vorba, de fapt, de componente ale alimentelor acționând prin diferite modalități, unele cunoscute mai bine, altele deocamdată nu.
În cele frecvente cazuri, cancerul este cauzat de mai mulți factori, mai multe procese fiind implicate simultan în afectarea ADN-ului celular.
Alimentația și prevenirea cancerului
Legătura dintre dietă și cancer este complicată, iar cercetătorii încă nu au descoperit care este concret mecanismul implicat. Aceasta pentru că dietele sunt foarte diferite, alimentele conțin mulți nutrienți iar oamenii reacționează diferit la aceștia.
Specialiștii în nutriție trebuie să studieze grupuri foarte mari de oameni, în cadrul unor studii ce se desfășoară mai mulți ani, pentru a ne oferi indicii despre ce alimente pot cauza cancer. Astfel de studii se desfășoară constant, dar cea mai importantă organizație de profil, World Cancer Reasearch Found, a examinat deja toate dovezile existente. S-au formulat recomandări de nutriție și activitate fizică pentru a reduce riscul apariției cancerului. Cercetările arată că pentru a evita cancerul trebuie să:
- Aveți o greutate normală
Încercați să vă mențineți greutatea normală, adică un indice de masă corporală situat între 18 și 25. Excesul de grăsime reprezintă un risc particular pentru cancerul de esofag, pancreas, colon, endometru și rinichi. Poate fi implicat și în apariția cancerului la sân din postmenopauză.
Reduceți caloriile prin evitarea grăsimilor, consumul fructelor și legumelor, alimentelor bogate în fibre. Evitați băuturile ce conțin mult zahăr și acordați atenție dimensiunilor porțiilor!
- Faceți constant mișcare
Încercați să faceți cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată pe zi, apoi țintiți către 60 de minute sau către 30 de minute de activitate fizică intensă. Activitatea fizică nu numai că protejează împotriva creșterii greutății, dar poate reduce riscul de cancer la colon, endometru sau de sân.
- Reduceți consumul de băuturi alcoolice
Bărbații nu ar trebui să consume mai mult de două băuturi pe zi, iar femeile nu mai mult de una. În ultimii ani, cercetările au demonstrat un risc crescut de cancer la sân și colon la persoanele care consumă mult alcool. Mai mult, a fost finalizată o analiză a mai multor studii și concluzia a fost că și un consum mic de alcool poate constitui un risc pentru apariția unui cancer. Așadar, consumul sigur de alcool este cel inexistent!
- Limitați consumul de carne roșie la 500 g pe săptămână (gătită) – echivalent a 750-800 de grame de carne cruda
De asemenea, limitați sau excludeți preparatele din carne procesată: cârnații, salamurile, parizerul etc. Carnea roșie este o sursă foarte importantă de nutrienți, în special fier, dar avem nevoie de aceasta în cantități mici, de cel mult două, trei ori pe săptămână. Studii recente pun accentul îndeosebi pe limitarea ingestiei de carne procesată, care conține substanțe legate direct sau indirect de declanșarea unui cancer.
- Consumați alimente care provin din surse vegetale
Aceasta înseamnă să consumați fructe, legume, leguminoase și cereale integrale, pentru că sunt cele mai sărace în calorii și bogate în nutrienți care ajută la prevenirea cancerului.
- Utilizați cu atenție suplimentele nutritive
Respectând principiile unei alimentații sănătoase, ar trebui să nu dezvoltați nicio carență nutritivă și să obțineți nutrienții necesari pentru reducerea riscului de apariție a cancerului. Practic, nu există nicio dovadă că suplimentele pot proteja populația generală de cancer. Unele studii au descoperit într-adevăr că suplimentele pot reduce riscul unor anumite grupe de pacienți, însă nu s-a demonstrat că ele pot proteja pe toată lumea de cancer.
Dieta celor care se luptă cu cancerul
Dacă ați fost diagnosticat cu o formă de cancer, este vital să mâncați sănătos pe parcursul tratamentului pentru că vă va ajuta să:
- suportați mai bine tratamentul;
- rezistați infecțiilor;
- reduceți riscul carențelor nutritive;
- vă îmbunătățiți calitatea vieții.
Menținerea unui bun aport nutritiv poate fi problematică deoarece dezvoltarea tumorilor mărește de regulă consumul energetic al organismului. Totodată, simptomele fizice precum dificultatea la înghițit, uscăciunea gurii, alterarea gustului, greața, senzația de vomă sau diareea fac dificilă hrănirea și păstrarea greutății.
Dacă vă este greu să va hrăniți, cereți sfatul unui nutriționist. De asemenea, luați în considerare aceste sfaturi practice:
- Încercați să recâștigați greutatea pierdută în timpul perioadelor de tratament agresiv;
- Păstrați mâncăruri semipreparate la congelator pentru momentele în care nu puteți găti din cauza oboselii;
- Mâncați regulat, păstrați la îndemână gustări nutritive;
- Adăugați câte o lingură în plus de ulei de măsline la salate și nu vă faceți prea multe griji legate de consumul de zahăr;
- Dacă vă deranjează mirosul mâncărurilor gătite, încercați să consumați mâncăruri de-a gata: sandwich-uri, iaurturi etc.
- Dacă nu aveți poftă de mâncare, încercați să mâncați puțin și des, mai degrabă decât mult și rar.
Diete alternative pentru prevenirea și tratarea cancerului
Există multe așa-zise diete anti-cancer care pretind că previn sau chiar vindecă maladiile canceroase. De cele mai multe ori, acestea merg pe excluderea anumitor grupe de alimente sau pe consumul exclusiv al anumitor alimente. Aceste diete nu au la bază dovezi științifice și tind să se bazeze pe cazuri particulare de vindecare, pe “miracole”. Nu țineți diete care: recomandă restricții alimentare severe, se bazează exclusiv pe consumul alimentelor crude, recomandă doze “mutant” de suplimente.
Înainte de a urma o dietă despre care se spune ca vindecă sau previne cancerul sau orice altă boală, consultați medicul!
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024