Legume italienești sănătoase și gustoase
Bucătăria italienească este una dintre cele mai apreciate din lume. Prin bine-cunoscutele paste sau pizza, consumate pe toate continentele, ea a cucerit mapamondul. Numai că în Italia există multe alte feluri de mâncare specifice, delicioase și foarte nutritive, despre care se vorbește mult mai puțin.
19.05.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 49 secundeCele mai multe feluri de mâncare italienești se bazează pe legume și ierburi pe care noi, în România, le putem achiziționa din raioanele cu delicatese din supermarket, dar pe care nu suntem obișnuiți să le gătim. Este adevărat, legumele respective nu sunt pur italienești. Ele se găsesc și se pregătesc și în alte zone ale Europei. Dar bucătăria din Peninsulă este cea care le folosește cu cea mai desăvârșită artă. Îți împărtășim date interesante despre câteva și poate că, în acest fel, o să te încurajăm să le prepari și tu.
Anghinarea are doar 47 kcal
Este o plantă atât de frumoasă, încât ai vrea să o folosești doar în scop decorativ. Partea comestibilă chiar este bobocul unei flori, de formă globulară și de culori care variază de la verde la violet-purpuriu. Este o legumă hipocalorică, având doar 47 kcal la 100 g. Conține un nivel ridicat de fibre alimentare care asigură profilaxia constipației, sănătatea intestinului și scad absorbția colesterolului. Mai mult, în anghinare există principii amare care au dovedit, în studii științifice, că pot inhiba sinteza colesterolului și pot crește excreția sa biliara. În anghinarea proaspătă există niveluri ridicate de acid folic, vitamina C și vitamina K. Anghinarea este o sursă de antioxidanți − silimarină, acid cafeic și acid ferulic − care luptă eficient împotriva stresului oxidativ.
Puterea antioxidantă de ansamblu a anghinarei (măsurată de indicatorul ORAC) este foarte mare. Anghinarea are și mici cantități de beta-caroten, luteină și zeaxantină. Se adauga elemente minerale: potasiu, calciu, fier, mangan și fosfor.
Feniculul, bogat în antioxidanți
Este o plantă crocantă, cu gust dulce-acrișor, care dă savoare multor feluri mediteraneene. Feniculul este alcătuit dintr-un bulb alb sau verde deschis, din care pornesc o serie de tulpini comestibile, cu frunze și flori cu semințe. Toate regiunile sunt comestibile, de la bulb și tulpini la frunze și semințe. Din punct de vedere al originii, feniculul aparține familiei umbeliferelor, ceea ce îl face înrudit cu morcovul, pătrunjelul, mărarul și coriandrul. Conține o combinație particulară de fitonutrienți puternic antioxidanți. Studiile au arătat că puterea antioxidantă a feniculului este similară cu a unor antioxidanți sintetici extrem de potenți, dar destul de toxici, cum este BHA. Feniculul conține și vitamina C, fibre, folați și potasiu, calciu, magneziu, fier, niacină etc.
Radicchio, indicat în curele de slăbire
Este o legumă-frunză, numită și „cicoare italiană”. Aspectul e specific: are frunze roșii sau purpurii, cu zone albe și are un gust amărui și iute, care se combină perfect cu carnea la grătar. În Antichitate, radicchio era folosită ca plantă medicinală, ca soluție pentru purificarea sângelui și pentru insomnie. Chiar dacă, astăzi, astfel de întrebuințări ar putea părea nemotivate, radicchio rămâne o plantă valoroasă nutritiv, fiind bogată în fibre, vitamine și minerale. Este plină de fitonutrienți antioxidanți (mai ales polifenoli și luteină), are puține calorii și este o sursă excelentă de seleniu, fosfor, potasiu, calciu, vitamine din complexul B și alte vitamine (C, A, K, E). Principiul amar (lactucopicrină) are efect analgezic și sedativ. Fibrele asigură sațietatea și fac ca planta să fie indicată în curele de slăbire.
Radicchio promovează formarea de bilă, asigurând astfel o digestie sănătoasă și o eliminare corespunzătoare a colesterolului din organism.
Sper că ceea ce ți-am spus te va determina să înveți sa gatesti cu aceste legume mediteraneene. Sau măcar să nu le eviți, pentru că sunt extrem de sănătoase și gustoase.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024