Legumele de vară – bune pentru slăbit și mai bune pentru sănătate!
Există o varietate de legume de vară care sunt delicioase și care te pot ajuta consistent la pierderea în greutate, deoarece sunt bogate în nutrienți esențiali și au conținut scăzut de calorii. Doar știm cu toții că e mai ușor să slăbești vara, fie și numai pentru faptul că legumele hipocalorice sunt larg accesibile, inclusiv ca preț. Unde mai pui că sunt de proveniență locală și vin de la distanțe mici, așadar au valoare nutritivă maximă. Din toate legumele românești, iată câteva care nu trebuie să îți lipsească din farfurie, dacă vrei să îți menții silueta sau să slăbești.
23.06.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 31 secundeCastraveții
Cu un conținut ridicat de apă și de fibre, castraveții sunt o alegere excelentă pentru a te hidrata și a-ți satisface foamea. Poți să îi adaugi în salate sau să îi consumi ca gustare între mese. Nu uita: au peste 90% apă! În plus, sunt foarte sănătoși datorita fibrelor pe care le conțin și care scad colesterolul.
Roșiile
Roșiile sunt o sursă excelentă de vitamina C, licopen și fibre. Acestea pot stimula arderea grăsimilor și pot reduce inflamația. Poți să le mănânci ca atare, să le adaugi în salate sau să le folosești în sosuri sănătoase pentru paste. Ca să absorbi maximum de licopen, mănâncă-le alături de un ingredient gras (ulei, unt etc.). Asta nu înseamnă că trebuie să verși toată sticla de ulei în salată… o linguriță e de ajuns.
Ardeii grași
Ardeii grași sunt bogați în vitamina C și fibre, dar au un conținut scăzut de calorii. Poți să îi umpli cu o combinație sănătoasă de carne slabă și de legume și să îi gătești la cuptor pentru o masă sățioasă și sănătoasă. Sau poți să îi adaugi cruzi în salată sau să îi umpli cu o brânză slabă de vacă amestecată cu mărar. Alege-i pe cei roșii, sunt extrem de bogați în vitamina C și plini de antioxidanți.
Vinetele
Vinetele sunt bogate în fibre solubile care ajută la scăderea grăsimilor circulante nesănătoase și au un conținut scăzut de calorii. Le poți găti la grătar, în cuptor sau le poți folosi pentru a înlocui pastele într-o rețetă de lasagna, reducând astfel aportul caloric. Evită totuși musacaua de vinete, e o bombă calorică. Vinetele pot “înghiți” mult ulei la preparare, deci atenție la ce rețetă folosești.
Sparanghelul
Sparanghelul este o legumă cu un conținut foarte scăzut de calorii și bogată în fibre. De asemenea, este o sursă bună de vitamina K, vitamina C și acid folic. Poți să îl gătești la abur, să îl adaugi în salate sau să îl folosești în rețetele de stir-fry. În ultima vreme a început să fie cultivat și la noi, deci prețurile sunt accesibile.
Dovleceii
Dovleceii sunt o alternativă sănătoasă la paste și au un conținut scăzut de calorii. Îi poți tăia sub formă de fâșii pentru a obține “spaghete” de dovlecei și să îi gătești cu sosuri sănătoase. Investește într-o mașină de spiralat dovlecei și vei obține “zoodles” (noodles din dovlecei) care sunt absolut delicioși. Dovleceii sunt rude ale castraveților, deci au o valoare nutritivă similară … și foarte multă apă.
Salata verde
Salata verde este o legumă cu un conținut foarte scăzut de calorii, bogată în apă și fibre. Poți să o folosești ca bază pentru salate, să o adaugi în sandvișuri sau să o înfășori în jurul unei umpluturi mai consistente, în loc de lipie. Este probabil singurul aliment care poate fi mâncat în orice cantitate, pentru că aduce un număr nesemnificativ de calorii.
Țelina
Țelina este o legumă cu conținut scăzut de calorii și bogată în fibre. Ea poate contribui la scăderea nivelului de colesterol și la controlul greutății. Poți să o mănânci crudă, să o adaugi în salate sau să o folosești în sucuri naturale. Mă refer aici la tulpinile de țelină, numite și apio, deoarece rădăcina este mai ales o legumă de iarnă. Folosește apio împreună cu humus sau salsa, în locul chipsurilor hipercalorice.
Fasolea verde
Fasolea verde este o sursă bună de fibre și vitamine. Are un conținut scăzut de calorii și poate contribui la menținerea senzației de sațietate. Poți să o gătești la abur, să o adaugi în salate sau să o folosești si pe ea în rețetele de stir-fry. Salata clasică de fasole verde, cu mărar și usturoi, e o delicioasă mâncare de vară pe care ți-o recomand cu căldură.
Este important să menționez că pierderea în greutate este un proces individual și că o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos sunt esențiale pentru a obține rezultate durabile. Nu ajunge sa mananci numai legume pentru a slabi, dar cu certitudine stii asta la fel de bine ca si mine.
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024