Legumele-vedetă ale primăverii
A venit primăvara și, odată cu ea, plantele autohtone au început să își facă apariția. Sigur, te bucură mult ghioceii sau zambilele, dar o să vorbim despre despre avantajele nutriționale ale legumelor verzi de primăvară. Un studiu mai vechi, făcut pe vremea când supermarketurile nu ne aprovizionau în orice anotimp cu de toate, a arătat ca romanii ar fi dezvoltat cu certitudine semne de carență de vitamina C, dacă la final de martie nu și-ar fi făcut apariția frunzele verzi minunate, pline de vitamine și minerale. Consumul de urzici, spanac, lobodă, leurdă și salată verde este deosebit de valoros pentru sănătate.
05.03.2021
Timp estimat de citire:
5 minute, 7 secundeCum spuneam, astăzi lucrurile s-au schimbat, plantele cresc și în seră și le putem cumpăra oricând. Dar gustul și valoarea nutritivă sunt substanțial mai bune când este vorba de plante autohtone, crescute în aer liber, care fac un drum scurt între locul de recoltare și cel de vânzare. De remarcat că vorbim de legume-frunze care sunt în mod tipic bogate în nutrienți: au clorofilă plină de magneziu, fier, potasiu, calciu, vitaminele C, E și K, fibre fine și foarte puține calorii. Valoarea lor nutritivă este similară, dar savoarea diferă. Prezența antioxidanților este importantă, în această categorie intrând atât fitonutrienții care dau culoare plantei, cât și vitaminele C și E.
Care sunt legumele-vedetă ale primăverii?
Legumele-vedetă de primăvară ale României sunt urzicile (printre primele apărute), leurda (descoperită mai nou și de cei de la oraș), spanacul și loboda, dar și salata verde. La fel de sănătoase și benefice sunt ceapa verde și usturoiul verde, cărora le vom dedica un articol separat.
Urzicile
Marele avantaj al urzicilor este că sunt plante spontane, care nu au nevoie de îngrijiri speciale. Îngrășăminte, pesticide… de niciuna din acestea nu este nevoie pentru a se obține urzici mari și sănătoase. Poți găsi și tu urzici în pădure, dacă te hotărăști să petreci un weekend activ. Caloriile din urzici sunt foarte puține, doar 66 la 100 g (și 100 g de urzici înseamnă un volum foarte mare). Prin fierbere, pierd apa ca orice altă legumă-frunză, ca atare și caloriile scad mai mult. 100 g de urzici fierte nu depășesc 40 de kcal. Sunt bogate în vitamina C și fier, potasiu, caroten și diferite microelemente. Urzicile se pot folosi cu succes în cure de slăbire, sunt mineralizante și vitaminizante, dar și diuretice, ca majoritatea plantelor verzi.
Spanacul
Spanacul este disponibil oricând în formă congelată, dar proaspăt este mult mai savuros. Este bogat în clorofilă, magneziu, potasiu, calciu, fier și diferiți fitonutrienți. Din păcate, în spanac există un nivel crescut de acid oxalic, ce poate lega și elimina calciul și fierul sub formă de oxalați. Ca atare, ai grijă să îl opărești și să arunci prima apă folosită, pentru a elimina cea mai mare parte din oxalați și a beneficia de mineralele spanacului. 100 de grame de spanac aduc numai 23 de kcal, acesta fiind și el recomandat în dietele de slăbit și în curele de vitaminizare de primăvară. Un alt mod sănătos de a consuma spanac este adăugându-l în smoothie-uri.
Leurda
Leurda este numită și usturoiul-ursului și este plină de fitonutrienți. Fiind, ca și urzicile, o plantă spontană, este în mod clar lipsită de reziduuri de îngrășăminte sau pesticide. Leurda a fost folosită mult timp ca iarbă de leac, având în compoziția sa un compus sulfurat similar cu substanțele ce caracterizează usturoiul. Ca și celelalte legume-frunze, leurda conține caroteni, calciu, fier, potasiu și magneziu, fiind depurativă și alcalinizantă. Tradițional se spune că leurda ar stimula imunitatea. Totodată, în medicina tradițională, leurda era folosită și pentru reducerea presiunii sangvine. Frunzele de leurdă pot fi amestecate în omletă sau rissoto, adăugând preparatelor un plus de savoare. 100 de grame de leurdă aduc numai 61 de kcal.
Loboda
Loboda este similară spanacului, cu mențiunea ca loboda roșie are un spor de fitonutrienți antioxidanți care te ajută să lupți cu efectele dăunătoare ale stresului oxidativ. Alege întotdeauna varianta mai intens colorată. Loboda are și vitamina C, vitamina K, magneziu, calciu, fosfor, fier, zinc, seleniu, este diuretică și depurativă. Ciorba de lobodă este un fel de mâncare delicioasă, de care poți beneficia chiar dacă ești la dietă, pentru că are un nivel redus de calorii. Reține că fierberea, dacă este scurtă, nu inactivează nutrienții termolabili decât în mică măsura. Așadar, ciorba de lobodă are și ea destulă vitamina C, cu condiția să nu fi uitat oala pe foc mai mult de 10 minute.100 de grame de lobodă aduc numai 19 kcal.
Salata verde
Salata verde este un produs disponibil oricând, dar primăvara este mai savuros ca niciodată. Alege salata verde mică și mai puțin spectaculoasă. Aspectul modest garantează naturalețea și absența substanțelor care “încurajează” creșterea. În plus, există tot felul de salate cu frunze de forme și culori diferite de cele tradiționale. Te încurajez să le încerci. Cele de culoare roșiatică sunt și mai bogate în fitonutrienți. Ca și surorile ei, salata verde este un produs excelent și hipocaloric, cu fibre fine, ușor de digerat. Avantajul este ca poate fi mâncată crudă, ca atare nu apar niciun fel de pierderi prin tratament termic. Pune zeamă de lămâie la salata verde pentru a stimula absorbția fierului. Ai grijă să o mănânci repede după ce ai tăiat-o și ai asezonat-o, pentru că expunerea la oxigenul din aer este traumatizantă pentru multe substanțe nuritive utile.
Pentru stările de surmenaj fizic și starea de oboseală specifică asteniei de primăvară îți recomandăm suplimentul alimentar Tonico Forte, disponibil în farmaciile Catena. Tonico Forte este un supliment alimentar fără zahăr, cu îndulcitor, având în compoziție patru aminoacizi (arginină, fosfoserină, glutamină, asparagină) și vitamina B12.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024