Lipsa somnului afectează metabolismul grăsimilor
Privarea de somn dă peste cap mecanismele care influențează senzația de saţietate după masă. De asemenea, afectează modul în care este metabolizată grăsimea din alimente. Toate acestea, cu consecințe nedorite asupra sănătății, atenționează cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, SUA.
30.10.2020
Timp estimat de citire:
1 minut, 28 secundePentru a înţelege impactul somnului asupra metabolismului, oamenii de știință au oferit unui grup de bărbați tineri sănătoși o cină bogată în grăsimi, reprezentând un bol de macaroane cu sos chilli. Ulterior, pe unii dintre ei i-au lăsat să aibă un program de somn normal, iar pe alții i-au împiedicat să doarmă.
Rezultatele au arătat că privarea de somn a afectat răspunsurile lipidice postprandiale, ceea ce a dus la o eliminare mai rapidă a lipidelor din sânge după masă. În consecință, participanţii nedormiți au fost predispuşi la o creştere rapidă în greutate. „Lipidele nu se evaporau, pur și simplu – ele erau depozitate”, au explicat autorii studiului.
Senzația de sațietate, întârziată
Totodată, după patru nopţi, participanții privați de somn aveau tendința să mănânce mai mult decât cei care dormeau suficient, semn că la aceștia senzația de sațietate se instala cu întârziere. E drept, o noapte de recuperare, cu somn odihnitor și prelungit, a contribuit la îmbunătățirea proceselor metabolice, dar nu a şters în totalitate efectele privării de somn.
Așadar, pentru a ține la distanța kilogramele în plus, fă-ți un obiectiv din a-ți respecta programul de somn, iar pentru îmbunătățirea calității lui, apelează la suplimentului alimentar SomnControl de la Naturalis.
Sursa: www.sciencedaily.com
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024