Listă alimente diabet – care sunt recomandările?
Diabetul este o afecțiune cronică, incurabilă până la momentul actual, care afectează modul în care organismul transformă glucoza din alimente în energie. Din acest motiv, una dintre cele mai importante măsuri în managementul bolii este adoptarea unei regim bazat pe anumite alimente care, să ajute la menținerea glicemiei între limitele normale.
20.04.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 58 secundeÎn cele ce urmează, îți vom prezenta câteva informații despre diabet, însoțite de o listă cu alimentele recomandate pacienților care suferă de diabet, dar și de principalele contraindicații în ceea ce privește alimentația.
Pe scurt, despre diabet
Diabetul este considerat boala secolului 21, pentru că incidența sa este într-o continuă creștere începând cu anul 2000 și se estimează că în 2045 se va ajunge la un număr de aproximativ 700 de milioane de persoane cu această afecțiune, la nivel mondial.
Boala este caracterizată de o creștere a glicemiei, adică a nivelului de glucoză din sânge, ceea ce poate conduce la diferite complicații. Glucoza asta absorbită în celule spre a fi transformată în energie, iar pentru ca acest proces să aibă loc, este nevoie de insulină – un hormon secretat de pancreas.
În cazul pacienților cu diabet, pancreasul fie nu secretă suficientă insulină, fie organismul nu mai are capacitatea să gestioneze în mod eficient acest hormon. Astfel, glucoza din alimente se acumulează în sânge iar nivelul său trebuie controlat prin tratament specific dar și printr-o alimentație adecvată.
Diabetul de tip 1
Diabetul de tip 1 este considerat o boală autoimună, deoarece sistemul imunitar atacă celulele beta din pancreas, responsabile cu producerea insulinei, astfel că acest hormon este secretat în cantități insuficiente sau chiar deloc.
Cel mai adesea, diabetul de tip 1 apare în perioada copilăriei sau a adolescenței, având un debut brusc, cu manifestări pronunțate. Pacienții cu această formă de diabet necesită administrarea zilnică de insulină, dar și un regim alimentar foarte echilibrat.
Diabetul de tip 2
Deși e menționat al doilea pe listă, diabetul de tip 2 este cea mai des întâlnită formă a acestei boli, și totodată singura care poate fi prevenită. Obezitatea, sedentarismul, alimentația nesănătoasă și stresul sunt principalii factori de risc la care se adaugă și factorul genetic.
Boala este specifică adulților, însă poate apărea și la copii, ca urmare a faptului că pancreasul secretă mai puțină insulină sau din cauză că organismul nu mai poate gestiona corect acest hormon.
Formele ușoare de diabet pot fi ținute sub control printr-un regim bazat pe anumite alimente și un stil de viață mai activ. În acest mod, se menține glicemia în limite normale și totodată se elimină excesul ponderal, care este unul din principalii factori de risc.
Dacă aceste metode nu dau rezultate, trebuie susținute cu tratament medicamentos care poate include și administrarea de insulină.
Lista alimentelor permise și recomandate pacienților cu diabet
Trebuie să precizăm de la bun început că lista pe care ți-o vom prezenta are caracter strict informativ, iar singurul în măsură să recomande alimentele pe care trebuie să le consume un diabetic este medicul specialist în diabet, nutriție și boli metabolice.
Lista alimentelor recomandate poate să difere de la un pacient la altul, în funcție de forma de diabet, de metabolismul fiecăruia și de alte afecțiuni care impun la rândul lor anumite necesități sau restricții alimentare.
Noi am grupat alimentele permise și recomandate diabeticilor în funcție de elementele benefice pe care le conțin, obținând astfel patru categorii, după cum urmează:
Alimente cu carbohidrați complecși
Din această categorie fac parte alimentele care conțin amidon și zaharuri naturale, menite să asigure necesarul de energie organismului, fără a crește semnificativ nivelul glicemiei.
Primele pe listă sunt cerealele integrale, urmate de pâinea și pastele preparate din făină integrală. De asemenea, pâinea de secară, fulgii de ovăz, orezul brun, hrișca, meiul și semințele de quinoa sunt alte alimente cu un conținut bogat de carbohidrați complecși.
Lor li se adaugă unele legume și fructe, cu excepția celor care conțin multă fructoză.
Alimente bogate în proteine
Proteinele îmbunătățesc metabolismul și stimulează arderea grăsimilor, ajutându-i pe pacienții cu diabet să scape mai ușor de kilogramele în plus și să mențină un indice normal al masei corporale.
Lista alimentelor bogate în proteine include carnea slabă precum cea de pui (fără piele) sau curcan, peștele, ouăle, lactatele și brânzeturile, care trebuie să aibă un conținut scăzut de grăsime. De asemenea, proteinele pot fi obținute și din surse vegetale precum soia, brânza tofu sau semințele de quioa.
Alimente cu un conținut ridicat de fibre
Fibrele ajută la digestie și induc senzația de sațietate, ajutând astfel la eliminarea excesului ponderal. Totodată, reduc nivelul de colesterol, prevenind astfel apariția unor afecțiuni ale sistemului circulator, care ar putea agrava situația unui pacient diabetic.
Cerealele integrale despre care am mai amintit sunt și o bună sursă de fibre, alături de linte, năut, fasole verde sau uscată, mazăre, spanac salată verde, nuci și alte oleaginoase.
Alimente cu grăsimi nesaturate
Când vorbim de grăsimi nesaturate ne referim la acizii grași Omega-3 și Omega-6, care luptă împotriva radicalilor liberi. De asemena, aceștia ajută la reducerea nivelului de colesterol, însă cel mai important pentru diabetici este faptul că pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină.
Peștele gras precum macroul, somonul, scrumbia sau sardinele este recunoscut pentru conținutul ridicat de grăsimi nesaturate, iar lista poate fi completată cu o serie de uleiuri cum ar fi cel de măsline, de in sau de rapiță.
Alimente care trebuie evitate
Este important pentru diabetici să știe și care sunt alimentele de care trebuie să se ferească, pentru că pot determina creșterea glicemiei și apariția unor complicații uneori ireversibile.
Contrar părerii multora, dulciurile nu sunt total interzise pacienților care suferă de diabet, fiind vorba doar de cele care conțin mult zahăr. Așadar sunt de evitat prăjiturile, bomboanele, fursecurile, ciocolata și alte dulciuri de cofetărie sau din magazine, pentru că acestea conțin cu siguranță zahăr. Recomandarea este valabilă și pentru toate băuturile carbogazoase precum și sucurile îndulcite cu zahăr.
În schimb, alimentele îndulcite cu miere, extract de stevia, sirop de arțar sau sirop de agave pot fi consumate de diabetici, dar cu moderație.
Alte alimente de evitat sunt prăjelile de orice fel, carnea grasă și alte grăsimi de origine animală, lactatele nedegresate, produsele de patiserie, chipsurile, snacksurile și alte produse care conțin multă sare.
Totodată, pâinea și alte produse de panificație obținute din făină albă trebuie evitate, la fel și pastele făinoase, dacă nu sunt din făină integrală. Nu în ultimul rând, se recomandă evitarea consumului de alcool, precum și a ceaiurilor cafelei și altor băuturi îndulcite cu zahăr.
Data publicarii: 20.04.2023Data ultimei actualizari: 22.06.2023
Articole recomandate din categoria Diabet si boli de nutritie
5 combinații alimentare care ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge
22.10.2024