Lista de alimente interzise în diverticulită
Deoarece este o boală digestivă, în cazul diverticulitei, o componentă-cheie a tratamentului, dar și a prevenției o constituie regimul alimentar. În general, recomandările dietetice depind foarte mult de simptomatologie și fiecare caz în parte. Cu toate acestea, se ține întotdeauna cont de un grup de alimente interzise în diverticulită.
18.03.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 40 secundeDiverticulita este o afecțiune a tractului digestiv, determinată de inflamarea și/sau infectarea unui mai mai multor diverticule. Aceștia din urmă reprezintă mici „buzunărașe” care apar pe mucoasa intestinului. Deoarece se dezvoltă atunci când punctele slabe din peretele intestinal cedează sub presiune, pot fi considerate un fel de microhernii. Prezența diverticulelor se numește diverticuloză și este deseori asimptomatică. Diverticulita, în schimb, produce simptome, ea fiind, în esență, o complicație a diverticulozei.
Este important de subliniat că diverticulele apar cel mai des la nivelul colonului și în mod special în zona sigmoidului, unde sunt localizați în peste 90% din cazuri. Vorbim de partea inferioară a colonului, care face legătura cu rectul, responsabilă de absorbția apei și a electroliților din alimentele nedigerate, precum și de formarea și stocarea temporară a fecalelor înainte de eliminare.
Ce simptome are diverticulita
Manifestările diverticulitei pot varia în funcție de severitatea și localizarea afecțiunii, dar pot include:
Durere abdominală în partea inferioară a abdomenului, de obicei pe partea stângă. Durerea poate fi continuă sau sporadică și foarte intensă în unele cazuri.
Distensie abdominală gazoasă (meteorism, flatulență)
Sensibilitate la palpare
Modificări ale tranzitului intestinal – fie diaree, fie constipație sau o alternanță între cele două
Tulburări digestive, precum greața sau vărsăturile
Febră cu sau fără frisoane
Sângerare rectală – în cazul ruperii diverticulului și formării unui abces sau a unei fistule
Grupe de alimente interzise în diverticulită
În mod paradoxal, medicii nu au ajuns la un consens în ceea ce privește abordarea dietetică în diverticulită. În trecut, lista cu alimente interzise în diverticulită era foarte lungă. Mulți medici recomandau un regim alimentar sărac în fibre, bazat în principal pe supe clare și alte lichide, în special în puseele de diverticulită. Și la ora actuală, unii specialiștii indică un regim lichidian în pusee, urmând ca după atenuarea simptomatologiei să se treacă, inițial la dietă săracă în fibre, iar apoi, treptat, la una obișnuită. Alții însă nu consideră necesare aceste măsuri.
Cu toate că, în principiu, se marșează pe tratamente și recomandări personalizate, există câteva alimente interzise în diverticulită. Persoanele care suferă de această afecțiune sunt sfătuite să le evite, în mai ales în perioadele în care simptomele sunt zgomotoase.
Alimentele bogate în FODMAP
Lista cu alimente interzise în diverticulită poate fi deschisă cu o clasă de produse, care conțin cantități ridicate de oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabile. FODMAP este un acronim care desemnează aceste tipuri de carbohidrați.
În cazul persoanelor care suferă de sindromul de intestin iritabil (SII) sau alte tulburări gastrointestinale, consumul alimentelor bogate în FODMAP poate duce la simptome neplăcute precum balonare, flatulență, durere abdominală și diaree.
O dietă săracă în FODMAP favorizează reducerea presiunii de la nivelul colonului, ceea ce, în teorie, ar putea ajuta persoanele cu diverticulită.
Astfel, pe lista cu alimente interzise în diverticulită regăsim:
- Cerealele integrale și derivatele lor – grâu, secară, orz
- Leguminoase – fasole, năut, soia, mazăre
- Produse lactate – lapte, iaurt, brânzeturi, înghețată etc.
- Alimente fermentate, cum ar fi varza murată sau kimchi
- Crucifere – varză, varza de Bruxelles
- Ceapă, usturoi, praz
- Anumite fructe, bogate în fructoză – mere, pere, caise, prune, mango, căpșuni
- Unele alternative la lapte de origine animală – lapte de migdale sau de cocos
- Sorbitol – se găsește în gumă de mestecat fără zahăr, dar și în prune, piersici, cireșe sau ciuperci
- Xylitol – se găsește în unele produse de patiserie fără zahăr sau în guma de mestecat fără zahăr
Carnea roșie și cea procesată
De pe lista de alimente interzise în diverticulită nu puteau lipsi carnea roșie (de vită, porc, miel, capră, oaie), precum și toate derivatele acestora (șuncă, cârnați, pastramă, bacon etc.). Consumul de carne roșie și carne procesată nu doar că poate crește riscul de a dezvolta diverticulită, dar poate agrava și simptomatologia specifică bolii. Tocmai de aceea, sunt prezente în topul alimentelor interzise în diverticulită.
Alimentele bogate în zahăr și grăsimi
O altă mare categorie de alimente interzise în diverticulită grupează o bună parte din produsele de la raft, care oricum nu se bucură de o reputație grozavă. Vorbim aici de alimentele procesate și ultraprocesate care conțin adaos de zahăr, precum și multe grăsimi saturate sau trans. Pâinea albă, chiflele, prăjiturile, biscuiții, croissantele, pizza și tot felul de plăcinte, clătite și alte deserturi congelate sunt reprezentante de seamă ale acestei grupe de alimente interzise în diverticulită. La fel și produsele semipreparate (nuggets de pui sau pește, supe, paste și alte mâncăruri care se gătesc instant etc.) și de tip fast-food (burgeri, cartofi prăjiți, hotdogi etc.).
De altfel, dieta occidentală standard este adesea bogată în grăsimi și zahăr și săracă în fibre. Din această cauză, ea poate crește riscul unei persoane de a dezvolta diverticulită. Un studiu din 2017 care a implicat peste 46.000 de participanți de sex masculin sugerează că evitarea următoarelor alimente poate ajuta la prevenirea diverticulitei sau la reducerea simptomelor acesteia:
- mezelurile și preparatele din carne roșie
- cerealele rafinate
- lactatele cu conținut mare de grăsimi
- alimentele prăjite
Fructele de pădure
Un alt tip alimente interzise în diverticulită sunt fructele de pădure. Deși sunt excelente furnizoare de vitamine, minerale și alți antioxidanți valoroși, zmeura, afinele, fragii, căpșunele, murele și coacăzele conțin semințe foarte mici, care pot pătrunde și stagna în diverticule și astfel pot favoriza diverticulita. Pentru a evita riscurile, aceste fructe pot fi consumate, eventual, sub formă de smoothie-uri, trecute printr-o sită.
Alimente interzise în diverticulită – sfaturi și recomandări
Monitorizarea declanșatorilor alimentari și menținerea unei diete echilibrate și sănătoase este crucială pentru gestionarea diverticulitei pe termen lung.
În caz de diverticulită, este indicat să discuți cu un medic despre nevoile și restricțiile alimentare. În funcție de severitatea crizei, medicul va ști să recomande cea mai bună abordare. Îți va spune ce alimente sunt interzise în diverticulită și care sunt indicate. Dacă ai nevoie de sfaturi și lămuriri suplimentare, cere-i medicului curant să te îndrume către un dietetician.
Este important să rămâi în contact cu medicul și să mergi periodic la controale. Chiar dacă diverticulita poate rămâne latentă pentru perioade lungi de timp, trebuie să reții că aceasta este o afecțiune cronică.
Surse:
https://www.healthline.com/health/diverticulitis-diet-list-of-foods-to-avoid
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024