Lista de alimente interzise în steatoza hepatică
Există mai multe alimente interzise în steatoza hepatică, de care trebuie să te ții departe, dacă la ultimul set de analize ți s-a pus în vedere că ficatul tău suferă. Steatoza hepatică este o boală frecventă în rândul adulților, fiind asociată disfuncției metabolice. Ea apare atunci când celulele hepatice se încarcă excesiv cu grăsimi. De unde și denumirea sa mai populară de ficat gras.
13.03.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 23 secundeSteatoza hepatică este definită de o acumulare crescută de grăsime în hepatocite (celulele hepatice), într-un procent care depășește 5-10% din greutatea totală a ficatului. Într-o astfel de situație, funcțiile ficatului sunt date peste cap, motiv pentru care întreg organismul este afectat.
Chiar dacă la început boală este de cele mai multe ori asimptomatică, fiind depistată în majoritatea cazurile întâmplător, în cadrul investigațiilor medicale de rutină, pe termen lung, aceasta poate produce complicații. Sufocarea cu grăsime a ficatului poate determina inflamație, leziuni hepatice și, în cazuri extreme, ciroză hepatică.
Tocmai de aceea, odată descoperită, afecțiunea nu trebuie neglijată. Un prim pas important de făcut este alcătuirea unei liste cu alimente interzise în steatoza hepatică. Și aceasta pentru că dieta are un rol hotărâtor în gestionarea și vindecarea acesteia. Da, ai citit bine, steatoza hepatică este complet tratabilă și chiar reversibilă, dată fiind capacitatea extraordinară a hepatocitelor de a se regenera.
De pus la index: băuturi și alimente interzise în steatoza hepatică
Tratamentul nemedicamentos, de primă linie, al ficatului gras constă în schimbarea stilului de viață. Se pune accent pe scăderea în greutate, prin creșterea activității fizice și adoptarea unei diete sănătoase. Asociația Americană de Gastroenterologie (AGA) recomandă o scădere în greutate de 3-5%. Este foarte important însă ca scăderea ponderală să fie moderată și treptată, de aproximativ 0,5-1 kg/săptămână. O pierdere în greutate bruscă poate conduce la agravare a bolii și chiar la apariția fibrozei.
Este esențial să se rețină că, în managementul acestei afecțiuni, este crucial să se acorde o atenție deosebită alimentației, atât din perspectiva restricției calorice, cât și a aportului de substanțe nutritive. De altfel, există o serie de alimente interzise în steatoza hepatică și acestea ne corespund celor două criterii. Așadar, dacă ai ficat gras, trebuie să limitezi pe cât posibil alimentele bogate în calorii, care îngrașă și cresc nivelul glucozei în sânge. Pentru a face lucrurile mai ușor de înțeles, prezentăm în continuare o listă detaliată cu băuturi și alimente interzise în steatoza hepatică.
Sursele de grăsimi saturate
Una dintre principalele categorii de alimente interzise în steatoza hepatică sunt cele bogate în grăsimi saturate, aș cum sunt:
Carnea roșie și produsele derivate
Consumul preparatelor cu carne porc și vită crește nivelul colesterolului „rău” (LDL) și al trigliceridelor, favorizând acumularea de grăsime în ficat. Trebuie evitate, de asemenea, și mezelurile (bacon, salam, cârnați etc.), deoarece conțin atât cantități mari grăsimi saturate nesănătoase, cât și de sare.
Carnea slabă, peștele, tofu sau tempeh reprezintă alternative sănătoase pentru acest tip de alimente interzise în steatoza hepatică. Peștele sălbatic, gras, poate fi chiar cea mai bună alegere, deoarece furnizează atât proteine de bună calitate, cât și acizi grași Omega-3. Potrivit unei metaanalize realizate în 2020, consumul de acizi grași Omega-3 poate reduce grăsimea hepatică, nivelul colesterolului lipoproteic de înaltă densitate (LDL) și indicele de masă corporală (IMC) la persoanele cu steatoză hepatică non-alcoolică.
Produsele lactate nedegresate
Brânzeturile grase, în special cașcavalurile și toate specialitățile de brânză maturată, untul, smântâna, chiar și laptele integral sunt alimente interzise în steatoza hepatică. Cu cât procentul lor de grăsimi saturate e mai mare, cu atât rar spre deloc trebuie consumate acestea.
Untura de porc, gâscă sau de rață
Grăsimile de origine animală, fie că vorbim de untură de porc sau grăsimi de pasăre, conferă un gust bun și bogat mâncărurilor. Din acest motiv, folosirea lor la gătit a rămas o practică obișnuită în țara noastră, în ciuda recomandărilor medicilor de a le evita.
Uleiurile vegetale tropicale
Uleiul de palmier, uleiul din sâmburi de palmier și uleiul de nucă de cocos – așa-numitele uleiuri tropicale – au un conținut ridicat de grăsimi saturate. De aceea, ele nu putea fi omise de alimente interzise în steatoza hepatică. Uleiul de palmier e compus din grăsimi saturate în proporție de 50%, în timp ce uleiul din sâmburi de palmier și uleiul de cocos – într-o proporție de peste 85%. În general, cu cât conținutul de grăsimi saturate este mai mare, cu atât o grăsime este mai solidă la temperatura camerei.
Produsele cu zaharuri adăugate
Potrivit ghidului de bune practici al AGA, persoanele cu ficat gras ar trebui să evite sau, cel puțin să limiteze la maximum, consumul de produse cu zaharuri adăugate. Acestea provoacă niveluri ridicate de zahăr din sânge și contribuie la depozitarea excesivă de grăsimi în ficat. Prin urmare, în topul cu alimente interzise în steatoza hepatică se regăsesc și bomboanele, înghețata, băuturile carbogazoase îndulcite, biscuiții, prăjiturile și alte produse de patiserie, care conțin cantități substanțiale de zahăr.
Producătorii adaugă adesea zahăr în dulciuri, dar și în alimentele care nu sunt întotdeauna dulci. Zaharurile sunt ascunse și în mezeluri, batoane proteice, iaurt cu fructe, ketchup și alte sosuri, legume la conservă, cereale pentru micul dejun etc.
Băuturile alcoolice
Alcoolul nu putea lipsi de pe lista de băuturi și alimente interzise în steatoza hepatică. Și aceasta pentru că figurează drept unul factorii de risc major pentru sănătatea ficatului. Un gram de alcool furnizează aproximativ 7 calorii, aproape la fel de multe ca grăsimea. Consumul de alcool sporește acumularea de grăsime în ficat, agravează leziunile hepatice și susține progresia bolii.
Produsele cu indice glicemic ridicat
Un al tip important de alimente interzise în steatoza hepatică sunt cele bogate în carbohidrați rafinați, cum ar fi pâine albă, orezul alb, pastele și alte produse din făină albă. Acestea au un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că pot determina creșteri bruște ale nivelului de zahăr din sânge și pot stimula depozitarea de grăsime în ficat.
Tot ce este prăjit
Un loc fruntaș în clasamentul cu alimente interzise în steatoza hepatică ocupă și preparatele gătite prin prăjire. Pe lângă faptul că sunt bombe de calorice și cresc riscul de îngrășare, uleiurile folosite la prăjit pot fi bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans, care pot agrava inflamația și deteriorarea hepatică. Pentru a evita aceste alimente interzise în steatoza hepatică e suficientă optarea pentru metodele alternative de gătit: la aburi, la grătar sau la cuptor.
Produsele sărate
Printre alimentele interzise în steatoza hepatică se numără și cele care conțin cantități mari de sare. Potrivit estimărilor medicale, aportul crescut de sodiu crește cu circa 60% riscul de dezvoltarea a bolii ficatului gras. Din acest punct de vedere, pe lista cu alimente interzise în steatoza hepatică trebuie incluse toate tipurile mezeluri, alimentele procesate, brânzeturile și gustările sărate.
Alte sfaturi și recomandări
Pentru a grăbi procesul de vindecare, în paralel cu evitarea alimentelor interzise în steatoza hepatică, medicii recomandă creșterea consumului celor care promovează sănătatea ficatului. Legumele și fructele proaspete, bogate în fibre și antioxidanți, pot ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea funcției hepatice. De asemenea, grăsimile sănătoase, precum cele găsite în avocado, nuci și semințe, pot fi incluse cu încredere în dietă.
În concluzie, steatoza hepatică este o afecțiune serioasă care necesită o atenție specială în ceea ce privește alimentația. Dacă suferi de această boală sau riști să o dezvolți, ai mare grijă la ceea ce consumi. Când mergi la cumpărături, analizează bine etichetele produselor și nu pune în coș alimente interzise în steatoza hepatică, iar acasă, gătește dietetic, fără prăjeală, zahăr adăugat și cu foarte puțină sare.
Surse:
https://www.healthline.com/health/fatty-liver-diet#sample-menu
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320082
Inflamații și dureri articulare în sezonul rece – cum ne poate ajuta osteopatia
21.11.2024