Litiaza renală și dieta – ai grijă de rinichii tăi!
Printre problemele de sănătate cu care se confruntă mulți oameni se numără acumularea de „nisip” renal sau, în forma mai avansată, litiază renală. Dacă în primul caz (nisip renal) dimensiunea particulelor nu trece de 4-5 mm, în al doilea caz (litiază renală) dimensiunile sunt mult mai mari și de cele mai multe ori rezolvarea va fi cu mult mai dificilă.
14.11.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 58 secundeÎn mod fiziologic, rinichiul este principala uzină de epurare a organismului uman. El curăță continuu reziduri hidrosolubile, provenite atât din metabolism, cât și din mediul exterior (noxe, medicamente etc.), realizând o purificare perfectă ce asigură buna funcționare a corpului nostru. O componentă esențială a urinei, fluidul ce rezultă în urma activității rinichilor, este reprezentată din sărurile minerale, ce au o compoziție diversă. În mod obișnuit sărurile sunt dizolvate în urină. În anumite circumstanțe, însă, acest lucru nu se întâmplă, ele precipitând undeva, pe căile urinare intrarenale, formând nisipul sau calculii specifici litiazei.
De ce apare litiaza renală?
Studierea cauzelor apariției acestor acumulări de săruri a fost și este de larg interes, dacă e să ținem seama de faptul că incidența litiazei renale este într-o creștere semnificativă în ultimele decenii în multe țări ale lumii. Astfel, se știe că rasa albă sau sexul masculin sunt doi factori de risc pentru litiaza renală, din păcate imposibil de modificat. Idem, antecedentele heredo-colaterale, adică prezența litiazei în familie, la rude apropiate (îndeosebi de gradul întâi). Se constată însă tot mai des că litiaza renală devine frecventă și la femei, incidența având tendința de a o ajunge din urmă pe cea de la bărbați. O știre și mai rea pentru cei suferinzi este faptul că litiaza renală se reface. Altfel spus, odată „posesor” de pietre sau nisip la rinichi poți fi sigur că vei continua să ai „calitatea” respectivă pe parcursul întregii vieți.
Hidratarea optimă, esențială
Indiferent însă de aceste lucruri, trebuie reținut că una dintre principalele cauze de formare a pietrelor la rinichi este deshidratarea. Dacă nu asiguri un flux de urină de minimum 2 litri pe zi, urina se concentrează și posibilitatea precipitării sărurilor crește. Este simplu, nu-i așa?! Mai puțină apă înseamnă mai puțin fluid în care să se dizolve sărurile minerale. Și uite că în acest fel se formează „nisipul“ sau litiaza renală. Deci, există deja o primă concluzie: trebuie să ai mare grijă să te hidratezi și (printre multe alte motive) pentru a evita problemele cu rinichii.
Alimente care pot afecta rinichii
Cercetătorii au decis: o persoană fără niciun alt factor de risc nu va face litiază renală dacă are o alimentație echilibrată. Din păcate, puțini ne putem laudă că avem în mod curent o alimentație adecvată.
Cu toții facem greșeli mai mari sau mai mici pe perioade diverse de timp. Astfel, un regim hiperproteic – sună cunoascut, nu? L-ai urmat de curând, când ai vrut să pierzi câteva kilograme care te deranjau – poate duce la acidoză metabolică, cu scăderea cantității de citrat în urină și favorizarea formării pietrelor.
Tot astfel, o alimentație bogată în sare determină o eliminare crescută de sodiu, care atrage în urină calciul… Iar pietrele de la rinichi au foarte des calciu în compoziție. Nu uita că mănânci sodiu nu numai din sarea de bucătărie, dar și prin intermediul unor aditivi ce îl conțin (monoglutamat, praf de copt, fosfat de sodiu, nitriți). Să mai adăugăm o serie de situații patologice legate de tubul digestiv și nutriție în general, cum sunt diareea cronică, by-pass-urile chirurgicale intestinale, obezitatea.
Aportul exagerat de calciu prin consum de suplimente (nu și prin consum de produse lactate) poate duce la eliminări renale crescute, cu depuneri de săruri minerale. Calculii din oxalat de calciu pot fi și consecința unei inflamații intestinale cronice, care conduce la creșterea absorbției de oxalați din tubul digestiv. În cele din urmă, dar nu și mai puțin important, calculii cu urați pot fi o formă de manifestare a unei diateze urice (gută), boală agravată de consumul exagerat de proteine de origine animală.
Fără a determina obligatoriu formarea de pietre, dar crescând posibilitatea apariției acestora, oxalații, săruri prezente în alimentele de origine vegetală pot „pune și ei umărul”. Salata, spanacul, nucile, ceaiul, ciocolata conțin oxalați. Totuși studiile au arătat că mai ales anumite alimente ar crește oxalații urinari: rubarba, spanacul, nucile, tărâța de grâu.
Ce poți face ca să previi litiaza renală?
- Bea multe lichide, iar când te expui la căldură și transpiri ai grijă să compensezi cu strictețe ce ai pierdut!
- Evita suplimentele de calciu inutile, ca și pe cele de vitamina D, implicată în eliminarea renală a calciului. Dacă totuși ai nevoie de calciu și știi că în familie au fost persoane cu litiază renală, ia suplimente cu citrat de calciu. Sunt cele mai bune.
- Evita dozele mari de vitamina C – pot favoriza formarea de calculi, mai ales la cei cu antecedente familiale în domeniu. Consumă mai puține proteine de origine animală!
- Adaugă cât mai puțină sare la mâncare!
- Dacă doctorul ți-a spus că ai calculi ce conțin oxalați, este bine să renunți la alimentele bogate în așa ceva (spanac, ștevie, lobodă, cacao, ciocolată, smochine).
- Regula de bază, însă, rămâne hidratarea, care „spală” rinichii de săruri și, indiferent de situație, combate cu succes litiaza renală.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024